REKLAMI GEÇ

Saçlarınıza kış bakımı yapın!

Saçlarınıza kış bakımı yapın!

Sonbahar geldi, kışa az kaldı. Doğa kabuk değiştiriyor, kendisini yeni mevsime hazırlıyor. Doğanın parçası olan insanın da kendisini kışa hazırlaması gerekiyor. Yaz aylarında kavurucu güneş ışınlarına maruz kalan saçlarınız da bakımı hak ediyor. Banu Urgancı, saçlara nasıl kış bakımı yapıldığını uzmanına sordu, sizin için öğrendi.

/ DENİZLİHABER / 26 Eylül 2013 Perşembe, 13:51

Mevsim geçişleri hepimiz için zor dönemlerdir. Özellikle şu an içinde yaşadığımız dönem; yani sonbahar. Hava ısısı birden düşer ve metabolizmamız, psikolojik durumumuz, cildimiz ve hatta saçlarımız bu geçişe uyum sağlamak için çaba gösterirler. Metabolizmayı güçlendirmek ve cildimiz için dengeli beslenmemiz gerekiyor. Peki ya saçlar. Sonuçta cildimiz kadar saçlarımızda etkileniyor bu geçişlerden. Evet dengeli beslenme saçlarımıza da faydalı ancak ciltte olduğu gibi saçlarımıza da dışarıdan destek vermeliyiz. Mevsimsel dökülmeler, ısı değişiklikleri ve yaz güneşi sonrası yıpranmaları telafi edebilmek için takviye kozmetik ürünlere ihtiyacımız var.

Şimdi sizlere önereceğim adreste saçlarınızın sorunları tespit edilip, sorunun kaynağı bulunarak bu yönde alternatif çözümler sunuluyor.

sac-bakimi-ic-1

Çınar’da Sena Eczanesi’ni duymayan yoktur. Sena Eczanesi sahibi ve dermokozmetik konusunda uzman Eczacı Mukaddes Başdil ile saç sorunları ve yapılması gerekenler üzerine bir söyleşi yaptık. Sena Eczanesi’nde öncelikle saç taraması yapılıyor, ardından sorun tespit ediliyor ve yapılması gerekenler ve kullanılması gereken ürünler tavsiye ediliyor. Kullananlar sorunlarına kesinlikle çözüm buluyor.

sac-bakimi-ic-3

Banu Urgancı: Saçlarda genel olarak ne gibi sorunlar oluyor?
Mukaddes Başdil: Saç proteindir. Hatta %97’si protein, %3’ü sudur. Saç sağlığıbeslenme ve saça nasıl bakıldığıyla ilgilidir. Protein ve yeterli demir saçların sağlığını içeriden korurken, dışarıdan takviye ürünlerle desteklenmelidir. Saç diğer kıl kümelerine göre daha hızlı uzar. Saçın, büyüme hızı ortalama günde 0,3 mm ile 0,4 mm’dir. Her saç kılının büyüme ve duraklama devreleri birbirinden bağımsız olduğu için bir kıl büyürken diğer kıl dökülebilir. Dökülmeden daha önemli olan kellik, saçkıran, kepek, dazlaklık belli başlı saç sorunlarıdır.
Saçınız ve saç deriniz yağlı, kuru, kepekli ya da hassas olabilir. Doğru ürün tavsiyesiyle problemlerinizden kurtulabilir ve ideal görünüme kavuşabilirsiniz. Dermatolojik etkinliğine tolerans problemi yaşamadan kavuşabilirsiniz.

Banu Urgancı: Saçlar neden dökülür?
Mukaddes Başdil: Saç birçok nedene bağlı olarak dökülür. Dökülmenin nedeni tespit edilmeden doğru bir tedavi yaklaşımı sağlanamaz. Bu nedenle dökülmenin hangi nedenle olduğunu bilmek önemlidir.
Saçların dökülmesine, doğrudan saçlarla ilgili mikrobik hastalıklar sebep olabildiği gibi vitaminsizlik özellikle B vitamini eksikliği, demir eksikliği, açlık, şeker hastalığı, akut, hormon bozukluğu gibi, bünyedeki herhangi bir rahatsızlık da sebep olabilir.Saç dökülmesinin diğer bir nedeni de kalitesiz saç boyları, mevsim değişiklikleri, fazla sigara tüketimi ve sıkça değiştirilen şampuanlar, kremi içinde barındıran şampuanlardır. Şampuan ve saç kremi ayrı ayrı kullanılmalıdır.

sac-bakimi-ic-2

Banu Urgancı: İdeal saç yıkama sıklığı var mıdır?
Mukaddes Başdil: İdeal bir saç yıkama sıklığı yoktur, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu bir yandan saçların özelliğine göre değişirken diğer yandan aynı zamanda dışsal faktörlerle ilgilidir. Ayrıca, çevre kirliliğine maruz kalan şehir hayatındaki mevcut yaşam biçimlerimiz saçların üzerinde sönük bir örtü yaratan ve sebum salgılamasını tetikleyen unsurların birikmesine yardımcı olur. Saçlar kişiye göre daha kuru yahut daha yağlı olabilir. Yapılması gereken her şeyden önce saç tipinize uygun bir şampuan seçilmesidir. Hergün saçlarınızı yıkama ihtiyacı hissediyorsanız bunu yapabilirsiniz, ancak bu durumda sık yıkamaya uygun yumuşak bir şampuan tercih etmelisiniz.

Banu Urgancı: Saçlar nasıl yıkanmalı ve nasıl ürünler kullanılmalı?
Mukaddes Başdil: Soğuk havalardan sadece cildiniz değil saçlarınızda etkilenebilir. Bunun için kışın saçlara daha fazla özen göstermelisiniz. Kış aylarında kuru saçlar daha fazla kurur, yağlı saçların yağ oranları artar. Kuru saçların öncelikle neme ihtiyacı vardır, yağlı saçlar için az nemlendiricili şampuanlar tercih edilmeli.

sac-bakimi-ic-4

Saçlarınızı yıkarken; şampuan direk olarak saça uygulanmamalı, elinize az miktarda şampuan alarak ilk etapta onu sulandırarak saçınıza yaymalısınız. Fazla sürdüğünüz şampuan saçı daha iyi yıkamaz tam tersi güzel durulanmadığı zaman kepek oluşumunu sağlar. Saçlarınızı yıkarken deriye parmak uçları ile hafifçe masaj yaparak saçınızı yıkamalısınız. Daha sonra saç bakım kremleri veya losyonlarınızı saçınıza uygulayabilirsiniz. Ayrıca saçı yıkarken çok sıcak su kullanmamalısınız. Sıcak su saç derinizdeki dokuya zarar verebilir.

Banu Urgancı: Son dönemlerde çok fazla duyduğumuz argan yağı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Mukaddes Başdil: Birkaç ay önce Marakeş’de eczacı arkadaşlarla argan yağı imalathanesinde idik. Üstelik krallığa ait en komplike imalathanelerden birisi idi. Ve 100 ml argan yağının 80 euro civarında maliyeti olduğunu öğrendik. Türkiye’de sadece iki marka var ithalatını yapan. Diğer kalan hepsinin sahte olduğunu düşünüyoruz. Ekonomik değil çünkü çok az miktarlarda üretiliyor. Türkiye’de çok pahalı satılması gerekiyor. Aktarlarda satılanların hiçbiri gerçek argan yağı değil. Marakeş’de orijinal argan yağı ve sahte argan yağını biz bile ayıramadık.
Onun yerine ülkemizde bol bulunan zeytinyağı kullanılabilir. Tabi bu çok sık olmamalı. 15 günde bir saç uçlarına sürülebilir.

sac-bakimi-ic-6

Banu Urgancı: Önerebileceğiniz ürünler var mı?
Mukaddes Başdil: Öncelikle eczanelerine gidip bir saç taraması yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Sorun tespit edilmediği sürece ürün kullanımına yönlendirmek yanlış olur. Ancak ürünlerimizden bir kaçı hakkında bilgi verebilirim. Örneğin Vichy’nin saç dökülmesiyle mücadele eden etkili bir molekül olan stemoxydineiçeren bir ürünü var.Vichylabaratuarları kök hücreleri ve saç yenilenmesine yönelik yeni saç oluşumu için uyuyan saç köklerinin uyandırılması üzerine DercosNeogenicbakım ürününü piyasaya sürdü. İçindeki etken madde stemoxydine uyuyan saç köklerini uyarır, sonuç olarak saç tellerinin sayısı artar.

sac-bakimi-ic-5

Bir diğer yeni ürün Ducray’in bayanlar için Neoptide, erkekler için Chronostim’i önerebilirim. Kronolojik, hormonal ve genetik saç dökülmelerinde kullanılıyor. 3 aylık dozlar halinde satılıyor.
Birde yine Vichy’ninürünü olan kepeğe karşı bir şampuan önerebilirim. Sülfatsız formülü, saç derisine rahatlık katar. Saçlarınız yumuşak ve ışıltılı görünür. Dermatologlar tarafından bilinen kepek karşıtı etken madde PiroctoneOlamine ile Malasseziafurfur mayalarının üremesini kısıtlar ve epidermisin dokusunu düzenler. İlk uygulamadan itibaren ısrarcı kepeğe karşı etkili bir üründür.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı