REKLAMI GEÇ

BAŞARILI OKULA EN BÜYÜK ÖDÜL!

BAŞARILI OKULA EN BÜYÜK ÖDÜL!

Denizli’nin Bekilli İlçesi’nde, kalite teşvik ödüllü, beyaz bayraklı; SBS’de Denizli ikincisi olan Ayşe Başar İlköğretim Okulu’na bir ödül de İlçe Kaymakamlığı’ndan geldi. Kaymakamlık taşımalı sistem gereği, okulu kapatma kararı aldı. 200 Köylü toplanıp kaymakamı Ata’ya şikayet etti.

/ DENİZLİHABER / 22 Haziran 2009 Pazartesi, 17:55

Bekilli İlçesi’ne bağlı Deşdemir Köyü ilköğretim okulu, 90’ların başında geçirdiği yangın sonrası kullanılamaz hale gelmişti. Okul 1972’de yeniden hayata geçirildi ancak, zamanla yetersiz hale geldi. Okulun kaderi yine bir yangınla değişti. Konya’da 1997’de tankerle çarpışan bir yolcu otobüsünde yanarak can veren 48 kişinin çoğunluğunu oluşturan üniversite öğrencilerinden Ayşe Başar’ın ailesi, sigortadan aldıkları 5 bin liralık tazminatı okulun yeniden onarılması için bağışladı. Bu bağış Deşdemir sakinlerini de harekete geçirdi. Herkes elindekini, avucundakini döküp imece usulüyle okul için 1998’de 12 derslikli yeni bir binanın inşaatına başladı. Yeni bina 4 yılda bitirildi. 2002’de küllerinden doğan okul, bu kez Ayşe Başar ismiyle tekrar eğitime geçti.
Köylüler bununla da yetinmedi, okulda eğitim giderlerinin önemli bir kısmını yüklendi. Tam gün eğitim veren Ayşe Başar İlköğretim Okulu’nun öğrencilere öğle arası verilen yemekleri bile köy sakinleri tarafından imece usulü yapıldı.
Yastık altındaki silahları toplayıp
Etnografya müzesi kurdular
Köyde silahsızlanmayı sağlamak için ilginç bir porje geliştiren okul yöneticileri, bundan 6 yıl önce bir etnografya müzesi oluşturdu. Eski okul binasındaki dersliklerden birini müzeye dönüştüren okul yöneticileri, yanlarına öğrencileri alıp köyde kapı kapı dolaşarak, atadan kalma silahları topladı. Yetmedi, ata yadigarı ev araç gereçlerinden tarımsal araçlara kadar bir çok tarihi eşyayı bir araya getiren eğitimciler Türkiye’de ilk kez bir ilköğretim okulu bünyesinde müze açtı. Müzenin içindeki tarihi araç gereçler, ilgi büyüdükçe çoğaldı. Müze sayesinde geçen yıl Norveç, Letonya, Estonya ve İngiltere’den gelen öğretmen ve öğrenciler Deşdemir Köyü’ne gelerek okul ve müzede incelemelerde bulundu.
Başarılar da peşinden geldi!
Bir müdür ve 8 öğretmenin görev yaptığı okul kısa sürede büyük başarı yakaladı. 2005’te Denizli okulları arasında Toplam Kalite dalında il birincisi olan okula, Milli Eğitim Bakanlığı “Eğitimde Kalite Teşvik Ödülü” verdi. İki yıl sonra da İl Sağlık Müdürlüğü “Beyaz Bayrak Ödülü”ne layık gördü. 2008’de SBS’de Denizli il ikincisi olan Deşdemir Ayşe Başar İlköğretim Okulu’ndan mezun olan her 10 öğrenciden 7’si Anadolu Lisesi’ni kazandı. Deşdemir köyünün eğitimci ve sakinleri, bir köy okulunun eğitimde nasıl bir başarı yakalayacağını gösterdi.
Okulda Deşdemir’e yakın Yeşiloba, Çamköy ve Köselli köylerindeki ilköğretim okulu öğrencileri de eğitim gören okul hakkındaki en büyük ödül ise Bekilli Kaymakamlığı’ndan geldi. Kaymakamlı taşımalı sistem gereğince 81 olması gereken öğrenci sayısı 71’e düşünce, okulun kapatılması ve öğrencilerin Bekilli İlçe Merkezi’ne taşınması kararı aldı. Özellikle geçtiğimiz eğitim öğretim yılında yakalanan başarı sonrası yaşanan mutluluk Kaymakam Murat Çağrı Erdinç imzalı kararla kursaklarda kaldı. Kapatılma kararının ardından bir araya gelen yaklaşık 200 köy sakini okul önünde toplanan yaklaşık 200 vatandaş kararı protesto etti. Köy Muhtarı Nazmi Yılmaz, “Köyümüzün eğitim adına verdiği mücadele takdirle karşılanmalı. Dünya, bizi takdir ederken, kaymakamlığın aldığı karar hepimizi şok etti. Bu karardan dönülmesi için Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile de görüşeceğiz” dedi.
Tırnaklarımızla yaptık
Deşdemir Köyü sakinlerinden Şeref Nur Deşdemir ise, “Bu okulu tırnaklarımızla yaptık. Kadın halimle temeline taş taşıdım. Tarlada çalışıp, sattığımız tütünlerden arttırdığımız kuruşları biriktirip okula bağışladık. Yazıktır, bu okulu kapattırmayız” diye konuştu. Köylüler, taşımalı sistemde eğitim yapılan Çoğaşlı Köyü’ndeki öğrencilerin de köylerine gelmesiyle okulu kapanmaktan kurtarabileceklerini belirterek, yetkililerden çağrılarına kulak vermelerini istedi. Deşdemirliler, Ayşe Başar İlköğretim Okulu’nun kapatılması halinde, çocuklarını bir daha okula göndermeyeceklerini kaydetti.
ATA’YA ŞİKAYET
Deşdemir sakinlerinden Mustafa Demirci ise okul Atatürk heykeli önünde, Ata’ya yazdığı şikayet mektubunu okudu. Demirci mektubunda, “Atam, yine sana sığındık. Başarılı insanlar cezalandırılıyor. Laik ve Cumhuriyeti’ne bağlı evlatlar yetiştiren okulumuzu kapatacaklar.
Bu kararı, durdur Atam. ’Köylü milletin efendisidir’ diyen sensin. Efendilere sahip çık Atam” dedi. Köylüler, sık sık alkışlarla Mustafa Demirci’nin konuşmasını kesip, sloganlarla destek verdi. CHP Denizli İl Genel Meclis üyesi Ali Şaşmaz, Deşdemir Köyü’ne giderek köylülere destek verdi. Şaşmaz, şunları söyledi: “10 öğrenci eksik diye başarısı tescillenmiş, örnek bir okulun kapatılması çok yanlış bir karar. Bu yanlıştan en kısa zamanda dönüleceğini düşünüyoruz. Bu konu siyaset üstüdür, duyarlı her yurttaşımızı Deşdemir’in çağlığını dinlemeye, onlara destek vermeye davet ediyorum” dedi. Köye 3 kilometre uzaklıktaki Çovaşlı Köyü’nün onun üzerindeki ilköğretim okulu öğrencisinin bu okula kaydırılmak yerine Bekilli’ye yönlendirilmesine anlam veremediklerini de söyleyen Şaşmaz, “Şimdi iki köy arasındaki yolun kötü oluşunu bahane ediyorlar. Gerekirse onun yapımını da üstleniriz. Yeterki bu başarıya son verilmesin” dedi.
VALİLİK ONAYLADI
Eylemin ardından Denizli Valiliği bir açıklama yaptı. Ancak yapılan bu yazılı açıklama, köylülerin beklentilerin tersine, okulun kapatılma karanının onandığına yönelikti. Yazılı açıklamada taşımalı eğitim sistemi gereğince okulda eğitimin yapılamayacağına vurgu yapıldı. Valilik kararı da köy halkı üzerinde soğuk duş etkisi yarattı. Okulun açılması için mücadeleye devam edeceklerini söylediler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı