REKLAMI GEÇ

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Bağ atamayı savundu

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Bağ atamayı savundu

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın eşini İslami İlimler Enstitüsü Sekreteri olarak atamasının yankıları sürüyor. Ülke gündemine oturan atamayla ilgili açıklama yapan Rektör Bağ, PAÜ’de bu kriterde kimsenin olmadığını belirtti, “Önceki rektörlerin eşleri de PAÜ’de çalışıyordu. Benim eşim olunca mı sorun oldu?” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Haziran 2017 Pazartesi, 10:50

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın, eşi Derya Bağ’ı İslami İlimler Enstitüsü sekreteri olarak ataması Türkiye gündemine oturdu. Bu atamanın yansımaları sürerken Rektör Hüseyin Bağ hem genel durum özetleyen, hem de kendini savunan bir açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabından duyurduğu açıklamasında atamanın gerekçelerini anlatan ve kendini savunan Rektör Bağ, eşinin önlisans mezunu olarak gösterilmesini de kasıtlı bir davranış olduğunu söyledi. Bağ, “Eşim 4 yıllık Arapça öğretmenliği ve 2 yıllık ön lisans mezunu. İki dersi kalan Dokuz Eylül İlahiyat’ı bitirdiğinde ise iki 4 yıllık ve bir 2 yıllık mezun olacak” dedi.

Rektör Bağ’ın atama ve eşiyle ilgili yaptığı açıklama şöyle:

İslami İlimler Enstitüsü, Türkiye’de tek olan bir enstitüdür. Kuruluşu, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Akşit Hoca’nın girişimleriyle gerçekleşmiştir. Enstitünün binası Denizli’ye 50 km mesafede olan Yatağan’dadır. Enstitü’ye tahsisli bir yurt binası da mevcuttur. Enstitüde, mevcut lisansüstü eğitimlerin yanında yüzde 100 Arapça eğitim, yurtdışından öğrenci ve öğretim üyesi gelmesi vb farklı eğitim konseptleri planlanmaktadır. Hali hazırda kuruluş çalışmaları devam etmektedir.

Enstitünün idari kadrosunun da hedeflenen amaçları destekler nitelikte olması gerekmektedir. Yurtdışından gelen öğrenci ve öğretim elemanları ile iletişimi sağlayabilecek düzeyde Arapça bilgisinin olması en gerekli olan özelliklerden biridir. Pamukkale Üniversitesi idari kadrosunda bu nitelikte memur yoktur.
Ayrıca atama yaptığımız kişinin, Denizli merkeze 50 km mesafede görev yapmayı göze alabilmesi gerekmektedir.

Fakülte/Enstitü sekreterliği kadrolarına atanabilmek için en az 10 yıl devlet memuru olarak çalışmış olmak gerekiyor. Hiç devlet memuru olmamış birini oraya atamak mümkün değildir. Atanamamış bir öğretmeni bu kadroya atamak mevcut yasal düzenlemeye göre imkansızdır. Ancak, bu kadroya geçişle boşalan öğretmenlik kadrosuna atanamamış bir öğretmen adayı atanabilir.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Arapça Öğretmenliği’ni 1998 yılında derece ile bitirdi ve Arapça Öğretmeni oldu. Öğretmenlik yaparken, 2 yıllık önlisans ilahiyatı bitirdi, DGS sınavına girdi, Dokuz Eylül İlahiyatı kazandı. Şu an son sınıfta 2 dersi var. Bitirdiğinde iki 4 yıllık fakülte, bir 2 yıllık önlisans mezuniyeti olacak.

Basında yer alan haberlerde, 4 yıllık Arapça Öğretmenliği mezuniyeti yazılmayarak, eşim önlisans mezunu, lisans öğrencisi olarak gösterildi. Önlisans mezunu birinin bırakın öğretmen olmasını, 2 yıl müdür yardımcılığı ve 1 yıla yakın kurucu müdürlük yapması mümkün değildir.

Haberin ilk yapıldığı yayın organı, Enstitünün kuruluş amacını biliyor olmasından kaynaklı olumsuz bir algı oluşturmuştur. Pamukkale Üniversitesi içindeki uzantıları ile resmi belgeyi sağlayabilmişlerdir. Pamukkale Üniversitesi ya da başka üniversitelerde eşiyle birlikte ilk görev yapacak rektör ben değilim. Benden önce, kuruluşundan beri görev yapan tüm rektörlerin eşleri Pamukkale Üniversitesi’nde çalışıyordu. O zaman her şey normaldi de şimdi mi normalleşti? O zaman etik sorun yoktu da şimdi mi problem oldu? Şimdi dünyanın sonunun geldiği yaygarasını çıkarmak niye? O zamanki 2547 sayılı yasa buna uygundu da ben rektör olunca yasa değişti mi? Saygılarımla.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı