REKLAMI GEÇ

DEPREM BİLİM OKULU AÇILIYOR

DEPREM BİLİM OKULU AÇILIYOR

Pamukkale Üniversitesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği ile açılacak bilim okulunda lisans-lisanüstü düzeyindeki öğrencilerle, sosyal bilimci ve orta öğretim öğrencilerine deprem dersleri verilecek.

/ DENİZLİHABER / 19 Ocak 2011 Çarşamba, 18:09

31 Ocak 2011 günü başlayacak olan okul, 7 Şubat 2011 günü son bulacak. Katılımların ücretsiz olarak yapılacağı okula katılım için öğrenciler sadece ulaşım masraflarını karşılayacak. Konaklama ve yemek ihtiyaçları TÜBİTAK tarafından karşılanacak öğrenciler proje sonunda deprem konusunda donanımlı hale gelecek.

PAÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuvarı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Salih Yılmaz, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Halim Ceylan ve proje uzmanları ‘Deprem Bilim Okulu’ tanıtımı çalışmaları kapsamında Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde bir toplantı düzenledi.
Toplantıda konuşan Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, Pamukkale Üniversitesi bünyesinde açılacak olan okulun deprem bilimi konusundaki bilimsel birikimi artıracağını söyledi.

Deprem konusunun farklı branşlarda çalışan profesyonelleri ilgilendirdiğini ifade eden Yılmaz, deprem öncesindeki hazırlık sürecinde ve deprem sonrasında aynı dilin konuşulabilmesi için böyle bir projeyi hayata geçirme kararı aldıklarını kaydetti. Deprem konusunda çok farklı söylemlerin ortaya çıktığını dile getiren Yılmaz, “Deprem afeti için en önemli meslek dalları inşaat, jeoloji, jeofizik mühendislikleri ve mimarlık olarak görülüyor. Bunların yanı sıra sosyoloji, psikoloji ve kamu yönetimi gibi branşlarla eğitimcilerin bilgilenmeleri büyük önem taşıyor. Biz farklı mesleklerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Deprem konusunda teknik eleman, idareci ve halkın bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi pek çok problemin çözümü için önemli bir anahtar olduğunu bildiren Yılmaz, “Bazen yönetici kadro ile teknik personel arasında uyum sorunları yaşanıyor. Deprem Bilim Okulu ile sosyal bilimcilere de deprem ve deprem mühendisliği konularında temel kavramların verilmesi ve teknik personelle birlikte disiplinli bir şekilde çalışabilmelerinin sağlanacak” diye konuştu.

Okul için farklı üniversite ve branşlardan 40 öğrenci Denizli’ye geleceği bilgisini veren Yılmaz, “Öğrencileri kampa alarak farklı alanlarda uzmanlaşmış bilim adamlarımızdan oluşan bir eğitmen grubu 1 hafta eğitim verecek. Böylece herkesin birbirini anlamasına imkan vereceğiz. Öğrenciler hem saha gezileri ile hem de laboratuvar deneyleri ile alacakları eğitimin sonunda bir afet planlama sürecini de yaşayacaklar” diye konuştu.

Deprem Bilim Okulu’na TÜBİTAK’ın da 86 bin lira maddi destek sağlayacağını bildiren Yılmaz, şöyle devam etti, “Deprem Bilim Okulu’nda, özel öğretim teknikleri kullanılarak, deprem ve deprem mühendisliği kavramlarının eğlendirici-öğretici bir şekilde anlatılmasını amaçlıyoruz. Deprem Bilim Okulu’na Denizli Doğal Afetler ve Yol Güvenliği Eğitimi Derneği (DAYGED), İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi de destek veriyor. Deprem Bilim Okulu gelecek şubat ve haziran aylarında eğitime başlayacak.”

Yılmaz, deprem konusunda bilim adamlarının yanlış bir tutum sergilediğini de dile getirerek, “TV’de çıkıp deprem şu tarihte şu saatte diye söylüyorlar. Depremin anını bilmek bilime aykırıdır zaten. İşleri iyi yapıyorlar ancak onlar da olasılık ve tahmin üzerinden konuşuyorlar. Depreme belli saat ve tarih vermek doğru değildir, böyle bir şeyin bilinmesi de söz konusu değildir. Örneğin; İstanbul’da 30 yıl sonra deprem olunacak deniliyor, bu 31 yıl sonra da 21 yıl sonra da olabilir. Bilim tahmin ve olasılık üzerinedir. Deprem nasıl olacaktır? Bunun cevabı olmaz.”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Halim Ceylan ise, Denizli’de eski binalar üzerinde çalıştıklarını ve en çok bu konunun gündemlerini oluşturduğunu söyledi. 1990 ve öncesi binaları kayıt altına almak için çaba sarf ettiklerini dile getiren Halim ceylan, “Bizi depremde en çok tehdit eden eski binalardır. Deprem master planı hazırlanmalıdır. Bu şehrin geleceği içindir. Biz ayrıca 1976’dan bu yana, yani 1976 depreminden bu yana deprem konusunda çalışmalarımız var. Tabiki yapılar ve binalar üzerine. Bu yüzden Denizli Belediyesi’nin de oda onayı olmaması şehrin geleceğini ilgilendirir. Belediye mutlaka şehrin geleceği için bizimle de ortak çalışmalıdır. Tabiki Jeoloji mühendisleri odasıyla da… Bizim amacımız bu konuyla ilgili mücadeledir. Türkiye’de ve dünyada ilk kez böyle bir deprem dersi olacak. Bundan sonra kamu kuruluşunda çalışan da, mühendis olan da deprem konusunda bilinçli olacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı