REKLAMI GEÇ

Eğitim-İş’ten yoksul öğrencilere müjde

Eğitim-İş’ten yoksul öğrencilere müjde

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Denizli Şubesi Başkanı Osman Kandemir, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yoksul öğrencileri paralı eğitime zorlayan genelgesinin, Danıştay’a açtıkları dava sonucunda, yürütmesinin durdurulması kararı verildiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 12 Mart 2009 Perşembe, 01:00

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Denizli Şubesi Başkanı Osman Kandemir, yoksul öğrencileri paralı eğitime zorlayan Milli Eğitim Bakanlığı genelgesinin yürütülmesinin, Danıştay tarafından durdurulduğunu bildirdi. Kandemir, “Ekonomik krizin pençesinde koşulları daha da kötüleşen yoksul öğrencimize yargıdan iyi haberimiz var. Kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere MEB, kısa süre önce, yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle iyice perişan hale gelen yoksul ailelerin çocuklarını, paralı eğitime zorlayabilmek için bir genelge yayınlamıştı. Önemli bir kısmı, tarikatların elinde olan özel eğitim kurumlarına teşvik genelgesi rezaletini, kamuoyunun gündemine getirmiş ve bu rezilliğin peşini bırakmayacağımızı ifade etmiştik. Genelge öncesinde yoksul öğrencilerimiz, özel dershanelerin istediği paraların ortalama yüzde 10’u karşılığında -bazen de hiçbir ücret ödemeksizin-Halk Eğitim Merkezi kurslarından yararlanabilmekteydi. Bu sayede eğitimde fırsat eşitsizliğinin yarattığı olumsuzluk, bir ölçüde yoksul öğrenci lehine dengeleniyordu. Bu sistemde, kurs merkezinin personel ve diğer giderleri ise kurs gelirlerinden karşılandığı için uygulamanın kamuya ciddi hiçbir maliyeti de yok. Buna rağmen, görevi devraldığı dönemden bugüne uyguladığı yönetim anlayışı ile tüm eğitim emekçilerinin nefretini kazanan ve onları kamplara bölen ve hemen her gün yeni bir skandala imza atan Milli Eğitim Bakanlığı, bu defa bahsi geçen genelge ile; yoksul öğrencinin eğitim olanaklarına göz dikti” dedi.

Genelge ile yoksul öğrencilerin paralı eğitime zorlandığını, ancak Danıştay’a açtıkları davanın, yoksul öğrenciler lehine sonuçlandığını belirten Kandemir, “Kendi çocuklarına milyon dolarlık gemicikler alıp, likit yumurta fabrikaları kurarken, meydanlarda fakir-fukara, garip-gureba edebiyatı yaparak, sefalete mahkum ettikleri yoksulların acziyetini kapılarına attıkları birkaç torba kömür ve makarna ile oya dönüştürmeye çalışan siyasi anlayışa, en güzel yanıtı yine “bağımsız” yargı verdi. Sendikamızın açtığı davada, Danıştay 8. Dairesi (2009/139 Esas), çocuklarını özel dershanelere gönderemeyen yoksul ailelerin çocuklarının eğitimi için Halk Eğitim Merkezleri’nde açılan; SBS sınavlarına hazırlık, örgün eğitimi destek, Türkçe, Matematik gibi yetiştirme kurslarının kapatılmasını, ÖSS, kolejlere hazırlık, yatılılık ve bursluluk sınavlarına hazırlık vb. gibi hazırlık kurslarının sayısının sınırlandırılmasını öngören ve bu kurslardan sadece ve sadece ekonomik sıkıntısı olan öğrencilerin yararlanmasını; bu öğrencilerin durumlarını “belge ile ispat etmesini zorunlu kılan” Milli Eğitim Bakanlığı’nın 18.12.2008 tarih ve 7306 sayılı genelgesinin 1., 2., ve 3. maddelerininyürütmesini MEB’in savunması alınıncaya değin durdurdu. Ekonomik krizin pençesinde kıvranan halkımıza bir nebze olsun moral kaynağı olabilmek umuduyla, kamuoyuna saygı ile duyururuz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı