REKLAMI GEÇ

ÖĞRENCİLERE ORGAN BAĞIŞI ANLATILDI

ÖĞRENCİLERE ORGAN BAĞIŞI ANLATILDI

Denizli Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinasyon Birimi, Lütfi Ege Anadolu Öğretmen Lisesi’nde eğitim gören yaklaşık 250 öğrenciye organ bağışı konusunda bilgilendirdi.

/ DENİZLİHABER / 25 Ekim 2011 Salı, 16:35

Lütfi Ege Anadolu Öğretmen Lisesi’nde düzenlenen “Organ Bağışı” konferansına Denizli Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Deniz Bayrak konuşmacı olarak katıldı. 31 Ekim – 6 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası olarak kutlandığını söyleyen Bayrak, okullarda verecekleri eğitimlerle öğrencileri bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Deniz Bayrak şunları söyledi: “Yoğun Bakım Servisinde yaşam destek ünitesine bağlı ölen ve beyin ölümü tespit edilen kişilerden organ nakli yapılır. Kişi evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş ise nakil tıbben uygun değildir. Ülkemizde böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, kemik ve kemik iliği, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, kol ve deri nakli yapılmaktadır. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. İleri yaş, süregelen sağlık sorunları, alkol ve sigara alışkanlığı organ bağışına engel değildir” dedi.

Türkiye’de nakil bekleyen binlerce böbrek hastasının organ bağışını umutla beklediklerinin altını çizen Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Deniz Bayrak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organ naklinin caiz olduğuyla ilgi resmi bir açıklamasının olduğunu hatırlattı. Deniz Bayrak, şunları anlattı: “Ülkemizde yaklaşık 45 bin diyaliz hastası var. Ne yazık ki bunların çoğu 20–40 yaş arası genç hastalar olup, yaşamlarını haftada 3–4 gün diyaliz makinelerine bağlanarak sürdürebiliyorlar. Bu da kişinin yaşam kalitesini düşürüyor ve kişiyi hayattan koparıyor. En iyi diyaliz koşullarında tedavi gören hastanın ortalama yaşam süresi 15 yıl; ancak başarılı bir nakil ile makineye bağımlılık sona ermekte, yaşam süreleri yaklaşık ortalama 30–40 yıl uzamaktadır. Kalp ve karaciğer için ise aranılan organ bulunamazsa kısa sürede yaşamları sona ermektedir.

Denizli Devlet Hastanesi’nin organ bağışı ve organ nakli konusuna dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık yaratmak için yaklaşık 2 yıl önce “Organ bağışı hayat kurtarır, gelin siz de bir hayat kurtarın” sloganıyla bir proje çalışması başlattığını söyleyen Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Deniz Bayrak, “Bir Organ Bir Hayat” projesi sayesinde Denizli Devlet Hastanesinde organ bağış sayısının önceki yıllara göre arttığını kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı