REKLAMI GEÇ

“ÖĞRENCİLERİ TARİHTEN UZAKLAŞTIRACAK”

“ÖĞRENCİLERİ TARİHTEN UZAKLAŞTIRACAK”

Sosyal Bilimler LYS-4’ü değerlendiren Denizli Uğur Dershaneleri, tarih dersinde siyasi tarih sorusu sorulmadığını belirterek, “Bunu yerine kültür tarihi soruları sorulmuştur. Bu da öğrencileri bu konudan uzaklaştıracaktır” yorumunu yaptı.

/ DENİZLİHABER / 20 Haziran 2011 Pazartesi, 15:22

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonunun başlamasının ardından, Denizli Uğur Dershaneleri, sınavla ilgili yorum yaptı. Dershaneden yapılan yazılı açıklamada, LYS Sosyal Bilimler Sınavı değerlendirildi ve “Sınavda adaylara YGS’den farklı olarak seçenekleri büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe sıralanmış ancak soruları yer değiştirilmiş kitapçıklar üzerinde aday resmi ve ismi olmadan rastgele dağıtıldı. LYS Sosyal Bilimler Sınavı’nda YGS 2’ye benzer bir soru ve seçenek yapılanması olmadığı için öğrenciler sınavda şifre aramamış herhangi bir sorun olmamıştır” denildi.

19 Haziran’da yapılan LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı’na 377 bin öğrencinin katıldığı ve sınavın 135 dakika sürdüğünün belirtildiği açıklamada, “Öğrencilere, 44 soruluk tarih testi için 65 dakika, 16 soruluk coğrafya testi için 25 dakika, 30 soruluk felsefe grubu testi için 45 dakika süre verildi. Öğrenciler 90 soruluk sosyal bilimler testi için 135 dakika süre kullandılar. Öğrenciler üniversitede yerleşmek istedikleri bölümlere göre sınavlara katılıyor ve testleri bu yönde yanıtlıyorlar. Örneğin TS alanında Türkçe Öğretmenliği veya İletişim Fakültesi’ne yerleşmek isteyen adaylar, sadece sosyal bilimler ve edebiyat-coğrafya sınavlarına katılıyorlar. TS alanında üniversitede okumak isteyen adaylar matematik veya fen bilimleri sınavına katılmıyorlar. Ayrıca bu sınavlarda adaylara her ders için farklı kitapçık ve farklı süre veriliyor. Böylece hem şans faktörü azaltılıyor hem de farklı derslerin farklı oranlarda katkısı kullanılarak 12 çeşit puan üretiliyor. Böylelikle İletişim Fakültesi’ne yerleşmek isteyen aday daha çok tarih ve coğrafya çözerken, Türkçe Öğretmenliği alanına yerleşmek isteyen aday daha fazla Türkçe ve edebiyat çözüyor” denildi.

Sınavın tarih testini değerlendiren Uğur Dershaneleri Tarih Bölümü’nden yapılan açıklamada, “Soruların tamamı lise müfredatının sosyal bilimler alanı kapsamındadır. Soruların genelinde öğrencilerin genel tarih bilgilerine yer verilmiştir. Sorularda bilgi yerine bilgiyi kullanma ve yorumlamaya öncelik verilmiştir. Soruların geneline baktığımızda YGS ile LYS sorularının birbirine yaklaştığı belirtilebilir. Sorularda siyasi tarihten uzaklaşma görülmüştür. Kültür tarihini ön çıkaran güncel ağırlıklı sorular sorulmuştur. Sınava iyi hazırlanan öğrenciler soruları daha rahat çözebilmişlerdir. Konu dağılımları beklendiği gibiydi. 5 adet İslamiyet öncesi Türk tarihi, 7 adet Türk İslam tarihi, 1 adet Avrupa tarihi, 14 adet çağdaş Türk dünyası, 17 adet Osmanlı tarihi sorusuna yer verilmiştir. Dikkat edilmesi gerekli husus, Osmanlı tarihinden 17 adet çıkan sorunun 8’i kültür ve uygarlık konusuyla alakalıdır. Dolayısıyla siyasi tarihten uzaklaşıp, kültür tarihi ön plana çıkarılmaktadır. Osmanlı Tarihi soruları; Kuruluş Dönemi 1, Yükselme Dönemi 1, Duraklama Dönemi 1, Gerileme Dönemi 2, Dağılma ve Parçalanma Dönemi 4, Kültür ve Uygarlık ise 8 sorudur
Uğur Dershaneleri Coğrafya Bölümü; coğrafya iki soruları tüm lise müfredatını kapsamaktadır. Beklendiği üzere beşeri ve ekonomik coğrafya ağırlıktadır. Sorular daha çok güncel konularla ilişkilendirilmiş olup genel kültür birikimi de gerektirmektedir. Sorular dikkatli okuma, okuduğunu anlama yetisi ölçtüğü kadar bilgi seviyesini ve bilgiyi kullanma gücünü de ölçen sorulardır. Coğrafyanın dağılış ilkesi gereği dünya da ve Türkiye’de bir yerin veya olayın harita üzerinde konumlandırılmasını da bilmeyi gerektiren sorular bulunmaktadır” denildi.

Dershanenin felsefe bölümü de felsefe sorularını şu sözlerle değerlendirdi: “Sınavdaki sorular arasında müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Psikoloji, sosyoloji ve mantık konularını çalışmış ve kavramış olan öğrencilerin çözebileceği nitelikte sorulardır. Konuları kavrayamayan öğrencilerin zorlanacağı ya da çözmeyeceği birçok soru bulunmaktadır. Sınav LYS mantığına uyan bir tarzda, bilgi yoklayıcı sorulardan oluşmaktadır. Geçen yılki LYS’de yer alan sorularla benzerlik göstermektedir. Sorular konu bazında eşit dağıtılmıştır. Bu sınavda Mantık grubu sorularının seçicilik düzeyinin yüksek ve zorluk derecesinin normalin üzerinde olduğu değerlendirilebilir. Ders özelinde incelemek gerekirse Psikoloji soruları konuların tümünü kavrayan, Sosyoloji soruları konuların tümünü tarayan günlük yaşamla doğrudan kurulan bağları bilgiyle ilişkilendiren sorulardır. Mantık soruları ise klasik mantık ve sembolik mantık konularına eşit ağırlık verilerek hazırlanmıştır.”

Uğur Dershaneleri Rehberlik Birimi’nin sınava ilişkin değerlendirmesi ise şöyle oldu: “Genel olarak bakıldığında LYS Sosyal Bilimler sınavı beklendiği gibi 10. , 11. ve 12. sınıf müfredatına dayalı, bilgi ve bilgiyi kullanma durumunu sorgulayan sorulardan oluşmuştur. Hem LYS–1 hem de LYS–4 uygulaması gösterdi ki LYS; 9. sınıftan 12. sınıf sonuna kadar bütün müfredat LYS’ de kapsanmaktadır. Bu da öğrencilerin hazırlık sürecinde konular arasında ayrım yapmaksızın hazırlanmaları gerektiğini gösteriyor. LYS’de sorulan soruların kapsamı bütün müfredattır. Bu da gerek okulda gerekse dershanelerde müfredatın eksiksiz olarak öğretilmesini gerektirmektedir.
Öğrencilerin lise son sınıfta okullardan koparak rapor almalarının sakıncalı olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle matematik sınavında lise son sınıfın ikinci yarıyılından fazla sayıda soru çıkması öğrencilerin okul devamsızlığının sakıncalarını ortaya çıkarmıştır.”

Öte yandan, Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) 25 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. Sınava 679 bin 639 aday katılacak. LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya–1 testleri yer alacak. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika, Coğrafya–1 testinde 24 soruya 35 dakika cevaplama süresi verilecek. Fen Bilimleri Sınavı (LYS–2) da 26 Haziran Pazar günü saat 10.00’da tek oturumda yapılacak ve sınava 293 bin 237 aday girecek. Sınav 2 saat 15 dakika sürecek. LYS-2’de Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika yanıtlama süresi verilecek.

LYS sonuçlarının 15-17 Temmuz tarihleri arasında açıklanması ve tercihlerin 17 Temmuz- 5 Ağustos tarihleri arasında yapılması bekleniyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı