REKLAMI GEÇ

SEVGİSİNİ ERTELEMEYENLER ULUSLARARASI ELLERLE BULUŞTU

SEVGİSİNİ ERTELEMEYENLER ULUSLARARASI ELLERLE BULUŞTU

Denizli Valiliği, Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi ve Denizli Koruyucu Aile Derneği ortaklığında 1. Ulusal Koruyucu Aile Çalıştayı yurtdışı ve yurt içi konuklarıyla gerçekleştirildi.

/ DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2011 Çarşamba, 15:52

“Sevginizi Ertelemeyin” Sloganıyla yola çıkan Denizli Koruyucu Aile Derneği yönetiminin ve üyelerinin özverili çabalarıyla gerçekleştirdikleri çalıştayın ilk gününde konferanslar ve çalıştay oturumları yapıldı. 12 Mayıs günü gerçekleşen Konferansların ilk sunumunu, Belçika’dan ülkemize gelen sivil toplum örgütü Pleegzorg Vlaanderen’in koordinatörü Krista Telemans yaptı. Krista Telemans’ın açıklamalarından Belçika’da uygulanan Koruyucu Aile Hizmetlerinin ülkemizle benzeşen ve ayrılan noktalarını öğrenen katılımcılar en fazla soruyu da bu konuğa yöneltti.

Kendisi de bir Sosyal Hizmet Uzmanı olan Krista Telemans, uygulamalarında,çocukların dünyaya geldikleri çevreye yakın koruyucu ailelere yerleştirilmesine dikkat ettiklerini ve uygun aile seçiminde oldukça ayrıntılı bir araştırma yaptıklarını dile getirdi. Kamu kurumları ve Yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalıştıklarını belirten konuğun en çarpıcı sözleri 11 milyonluk Belçika’da 6600 koruyucu aile olması noktasında idi. Ülkemizden ayrılmadan Denizli Koruyucu Aile Derneği Yönetimini Uluslararası Koruyucu Aile Derneklerinin örgütü olan İFCO’ ya üye olmaya davet etti. Çalıştay sonrası yapılan Pamukkale ve Afrodisias gezilerinden de büyük keyif alan konuk uzman Uluslararası konferanslarda görüşmek dileğiyle ülkemizden ayrıldı.

Konferans’ın İkinci konuşmacısı Almanya’da Sosyal Pedagog olarak çalışan Haluk Kaya idi. Almanya’da yaşayan ve eğitimini de orada tamamlamış olan Haluk Kaya, Almanya da uygulanan sistemin daha farklı özellikler taşıdığını belirterek Almanya’da yaşayan bir Türk Ailenin, Alman bir çocuğa Koruyucu Aile olmasını örnek uygulama olarak anlattı. Gerek Almanya’da yaşayan, korunma gereksinimi olan Türk çocuklarına, gerekse ülkemizdeki çocukların sevgisiz büyümemesi adına Denizli Koruyucu Aile Derneği ile başlatılan bu çalışmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Kaya, önümüzdeki yıllarda bu işbirliğinin ve paylaşımların artacağına olan inancını belirterek ilimizden ayrıldı.

Konferans bölümünün son sunumu Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Araştırma Görevlisi Cansu Varol tarafından yapıldı. “Bireyler Arası İlişkilerde Kabul ve Red” adıyla 2010 yılında koruyucu ailelerle büyümüş çocuklarla biyolojik aileleri tarafından büyütülmüş çocukların örneklem yoluyla karşılaştırılmasıyla elde edilen araştırmanın ilk sunumu geçtiğimiz yaz İtalya’da yapılmıştı. Yapılan sunumun en dikkat çekici yanı her iki aile grubunda büyüyen çocukların çok yakın oranlar sergilemesiydi. Koruyucu Aile Hizmetlerinin en önemli yanı olarak gösterilen, sevgiyle büyütülen çocukların sosyal yaşama uyumlarının ve akademik başarılarının normal ailelerde yetişen çocuklarla hemen hemen aynı olması bu hizmet modelinin başarısı olarak algılandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı