REKLAMI GEÇ

Yatağan bıçakçılığı için açılan üniversite bölümü öğrencilerini bekliyor

Yatağan bıçakçılığı için açılan üniversite bölümü öğrencilerini bekliyor

Denizli’nin Serinhisar ilçesinin Yatağan Mahallesinde yaklaşık 800 yıldır yapılan bıçakçılığın ileri taşınması için Pamukkale Üniversitesi Serinhisar Cevriye Esen Meslek Yüksekokulu Bıçakçılık ve El Aletleri Üretim Teknolojisi Programı ilk öğrencilerini bekliyor.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 31 Temmuz 2023 Pazartesi, 12:32

Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü, Serinhisar ilçesinin 3 bin nüfuslu Yatağan Mahallesinde yaklaşık 800 yıldır genellikle geleneksel yöntemlerle yapılan bıçakçılığın geliştirilmesi için Serinhisar Cevriye Esen Meslek Yüksekokulu’nda Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojisi Bölümü Bıçakçılık ve El Aletleri Üretim Teknolosi Programı açmak için Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) başvuruda bulundu.

Başvuruyu değerlendiren YÖK, bölümün açılmasına ve bu sene 30 öğrenci için kontenjan açılmasına karar verdi.

3 öğretim üyesi ataması yapılan ve Türkiye’de ilk kez açılan program, bu sene ilk öğrencilerini bekliyor.

Pamukkale Üniversitesi Serinhisar Cevriye Esen Meslek Yüksekokulu Müdürü Mehmet Ali Ekinci,  Yatağan Mahallesinde yaklaşık 800 yıldır yapılan bıçakçılığın üniversite ortamında bir bölüm haline gelerek daha bilimsel bir şekilde yapılması için bölümün açıldığını ve bu sene öğrenci olmaya başlayacağını kaydetti.

-“Teorik, atölye ve teknoloji bilgisi bir arada olan ve birden fazla sektörde çalışabilir durumda öğrenciler mezun olacak”

Bölümde eğitim görecek öğrenciler sayesinde geleneksel yöntemlerle yapılan bıçakçılığın teknoloji ve bilim ile daha ileri gideceğini ifade eden Ekinci, şunları söyledi:

“Yatağan’daki bıçakçılık sektöründe şu an alaylı diye tabir edilen geleneksel yöntemlerle üretim yapılıyor. Biz de teknoloji ayağının biraz arka planda olduğunu tespit ettik. Okulda, Otoket, Solid, CNC gibi yazılım programlarını öğrencilerimize öğreteceğiz. Böylece öğrencilerimiz sadece bıçakçılık değil makinenin kullanıldığı tüm sektörlerde istihdam edilebilir durumda olacak. Okulda öğrencilere 3 dönem boyunca atölye ortamında, bıçak üretebilecek bilgi ve donanımda yetiştirip daha sonra 1 dönem bıçak üretimi yapılan iş yerlerine staj yapmaya göndereceğiz. Bu şekilde teorik, atölye ve teknoloji bilgisi bir arada olan ve birden fazla sektörde çalışabilir durumda öğrenciler mezun etmeyi hedefliyoruz.”

Ekinci, bölümden mezun olan kalifiyeli öğrenciler sayesinde, Yatağan bıçaklarının dünyada piyasasında daha tanınır hale gelmesini, burada üretilen bıçaklardan farklı tasarımlarının yapılmasını ve marka değerinin artmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

-“Bu teknolojileri eğitimli kişilerden almak bizim mesleğimize güç katacaktır”

Ata mesleği olan bıçakçılığı geleneksel yöntemlerle sürdüren Hüseyin Merttürk, okulda eğitim alan öğrencilerin sektörde çalıştıklarında Yatağan bıçaklarını dünyada daha ileri taşıyacağına inandıklarını belirterek şunları söyledi:

“Bıçakçılık alanında bir bölüm açılmasının sektörümüze çok büyük bir fayda sağlayacağına inanıyoruz. Çünkü bizler alaylıyız, bu meslekle ilgili bir eğitim almadık, babamızdan atamızdan ne öğrendiysek onu yaptık. Şu an dünyadaki rakiplerimizle ve günümüz teknolojisiyle yarışmak için mecburen okul deneyimli elemanlara ihtiyacımız var. Okullarda bizim bilmediğimiz farklı programlar, teknolojiler var. Bu teknolojileri eğitimli kişilerden almak bizim mesleğimize güç katacaktır. Bu şekilde daha yüksek standartlarda daha kaliteli ürünler yapacağımıza inanıyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı