Özer Katar’da TOBB’u temsil etti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda 19-20 Nisan 2014 tarihlerinde düzenlenen Katar ziyaretinde TOBB adına katıldı. Program çerçevesinde düzenlenen Türkiye-Katar İş Forumu’na katılan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, içinde bulunduğumuz süreçte küresel ekonominin dinamiklerinin hızla değiştiğini belirterek, “Güçlü bölgesel yeni işbirlikleri şekilleniyor.” dedi.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Nisan 2014 Salı, 16:12
Özer konuşmasında, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki mevcut ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (KİKOF) ile 7 Nisan 2010’da işbirliği anlaşması imzalandığını ve 21 Mayıs 2011’de de eylem planı hazırlandığını hatırlattı. Türkiye ve Körfez İşkonseyi Yatırım ve İş Forumu’nun ikincisini 9-10 Haziran’da Bahreyn’de düzenleyeceklerini aktaran Özer, foruma Katar’ın da geniş katılımını beklediklerini kaydetti.
Trans Pasifik Ticaret Ortaklığı (Tİ Pİ Pİ) ve Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (Tİ Tİ AY Pİ) ile dünyada iki yeni blok ortaya çıktığını belirten Özer, “3 yıldır yürütülen Pasifik Bölgesi Stratejik ortaklığı ile ABD; Kanada, Meksika, Avustralya, Şili, Malezya, Japonya, Singapur gibi Pasifik ülkeleri ile yeni bir serbest ticaret bloku oluşturuyor. Diğer taraftan Tİ Tİ AY Pİ ile ABD-AB ayrı bir ticaret bloku oluşturuyor. Bu yeni ortaklıklar, küresel ekonominin tam 3’te 2’sinin karşılığı. Ama biz aramızdaki ticareti arttırmak için ortak bir pazar oluşturamıyoruz.Bırakın ortak pazar kurmayı, aramızdaki gümrük duvarlarını aşamadık. Ülkelerimiz arasında ticaretin artırılmasının önemli bir mekanizması olan İslam Ülkeleri Arasında Tercihli Ticaret Sistemi Anlaşmasını (TİPSOİK) bir an önce yürürlüğe sokmamız gerekiyor” diye konuştu.
İlişkilerin güçlendirilmesi için gerekli irade mevcut
Tercihli Ticaret Sistemi’ni (TİPSOİK’i) 57 İslam ülkesinden sadece 10’unun onayladığını, diğer 47 ülkenin de bu anlaşmayı onaylayıp imzalamasının beklendiğini hatırlatan Necdet Özer şunları söyledi: “Bu kapsamda, anlaşmanın imzalanması için Katar gibi Bahreyn ve Kuveyt’in bir an önce TPS- OIC (TİPSOİK) anlaşmasını onaylaması gerekli. Hepimiz bunu imzalamalıyız ki, engeller kalksın, ticaret artsın. Aynı dini, kültürü ve coğrafyayı paylaşan kardeşlerimiz zenginleşsin. İşte biz bu süreçte Körfezin incisi olan Katarla işbirliğimizi hızla artırmak istiyoruz. Bakın çok basit bir rakam vereceğim. Ayrı ayrı Türkiye ve Katar’ın toplam dış ticaret hacmi 570 milyar dolar. Ama ikili dış ticaretimizin binde 2’sini birbirimizle yapıyoruz. Bu rakamlar potansiyelimizin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Ülkelerimizin bu stratejik konumlarından faydalanmalı, her iki ülkenin eşsiz imkânlarını fırsata dönüştürmeliyiz. İlişkilerimizin güçlendirilmesi için her iki ülkede mevcut olan irade, bu fırsatların ekonomik ortaklıklarla değerlendirilmesi için bize şevk verecektir.”
Türkiye-Katar işbirliği bölge için önemli
Türkiye ve Katar’ın işbirliği, sadece iki ülke için değil, tüm bölgemizin zenginleşmesi ve istikrarı açısından da büyük önem taşıdığını anlatan Necdet Özer, Körfez İş Konseyi ile Türkiye arasında bugüne kadar devam eden serbest ticaret müzakerelerinin bir an önce tamamlanmasını istediklerini vurguladı. Bu serbest ticaret anlaşması tamamlandığında Doğu Akdeniz ile Körfez arasında geniş bir serbest ticaret havzası oluşturulacağını dile getiren Özer, “Ama öncelikle en temel ve acil sorunları hızla çözmemiz gerekiyor. Sorunlarımızın başında vizeler geliyor. İnsan hareketinin kolay olması ticaretin temel kuralıdır. Katar siyasi otoritelerinin girişimleri ile kolaylaştırılan vizelerin diğer ülkeler ile olduğu gibi kaldırılmasıyla halklarımız arasındaki ilişkilerin daha da canlanacağına inanıyoruz. Ayrıca çalışma kotası, yerel sponsor ve ortak zorunluluğu, uzun ihale prosedürleri gibi konularda gösterilecek kolaylıklar da ekonomik ilişkilerimize olumlu yansıyacaktır.” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de konuşmasında, “Katarlı kardeşlerimize çok daha uzun süreli vizeler, oturma ruhsatları, sınırsız yaşama imkanlarıyla ilgili yakında güzel haberler vereceğiz.” ifadesini kullandı.
Dünya ekonomisinin güçlü bir değişimden geçtiğini vurgulayan Zeybekci, küresel etkileşimin giderek arttığını, aktörlerin birbirlerinin kararlarından hızlı şekilde etkilendiğine dikkati çekti. Zeybekci, yeni dönemde Türkiye ve Katar gibi ekonomilerin dünya ekonomisine yön verebileceğinin altını çizdi. Değişim ve işbirliğinin yeni dönemin en önemli özelliği olduğunu belirten Zeybekci, “Değişim bu yeni dönemin en önemli özelliği. Bu dönemin diğer bir özelliği ise işbirliğinin önemidir. İşbirliği olmadan ekonomik başarı artık mümkün değildir” dedi.
“Katar’ı dış ekonomik vizyonumuzun en başına koyuyoruz”
Ortak proje üretme iradesinin iki ülkede de bulunduğunu, ekonomik ilişkilerin yeterli olmasa da son yıllarda büyük artış gösterdiğini vurgulayan Zeybekci, iki ülke arasındaki ticari potansiyelin mevcudun çok üzerinde olduğunu kaydetti.
Zeybekci, Türkiye’ye bugüne kadar Katar’dan doğrudan yatırımın 744 milyon dolar seviyesinde olduğunu bildirerek, “Katar’da firmalarımız tarafından 13,5 milyar dolar değerinde proje üstlenildi. Bu projelerin de birçoğu son 10 yılda alındı” diye konuştu.
Zeybekci, 2022 Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlenecek olmasından da gurur duyduklarını belirterek, bu kapsamda yapılan yeni yatırımlarda firmaların önemli roller üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi. Zeybekci, ayrıca, Katar’ın 2030 vizyonu kapsamındaki yatırımlarında da Türk firmalarının yer almaya hazır olduklarını kaydetti.
Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casım bin Muhammed el-Sani ise, iki ülke ilişkilerinin son yıllardaki gelişimine değindi. İyi ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çalışmalar yapacaklarını kaydeden el Sani, iki ülke yetkililerinin de bu konuda mutabık olduklarını ifade etti.
El Sani, özel sektörlerin tecrübelerini paylaşmalarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, her alanda gelişimi hedeflediklerini vurguladı. Doğal gaz ve petrole bağımlı kalmaksızın ekonomiyi çeşitlendirmeyi istediklerini belirten el Sani, “2030 hedeflerimiz doğrultusunda, doğal kaynaklar olmaksızın ayakta durabilen bir ekonomi hedeflemekteyiz” dedi.
El Sani, kamu ve özel sektördeki yatırımlarında önemli bir katma değer oluşturmaya çalıştıklarını, gelecek nesillere daha iyi bir ekonomi bırakmayı hedeflediklerini söyledi.
Katar İş Adamları Derneği’nin akşam yemeği ve diğer etkinlikler
Özer, ziyaret kapsamında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ile birlikte Katar Yatırım Otoritesi Başkanı Ahmed Al Sayede, Katar Ticaret ve Ekonomi Bakanı Sheikh Ahmed Bin Jassim Al Thani, Katar 2022 Yüksek Komite Başkanı Hassan Al Thawadi ve Ashgal Kamu İşleri Otoritesi Başkanı Nasser Bin Ali Al Mawlawi ile de ikili görüşmelere katıldı. Söz konusu toplantılarda Türkiye ve Katar arasında işbirliği alanlarının geliştirilmesi ve ticaretin artırılması hususları görüşüldü.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer ayrıca, Ekonomi Bakanı ve Türk özel sektör heyeti ile birlikte Katar İş Adamları Derneği’nin akşam yemeğine iştirak etti.
Yorum Yaz
Yönetim Kurulu
Uğur ERDOĞAN
Yönetim Kurulu Başkanı
Meclis
Salih SARIKAYA
Meclis Başkanı
İletişim Bilgileri
Yönetim Kurulu Başkanı | 295 00 10 |
Meclis Başkanlığı | 296 00 15 |
Genel Sekreter | 295 00 20 |
Genel Sekreter Yardımcıları | 295 00 21 295 00 22 |
Personel ve Yazı İşleri Müdürlüğü | 295 00 24 |
Ticaret Sicil Müdürlüğü | 295 00 30 |
Hesap İşleri Müdürlüğü | 295 00 40 |
Oda Sicil Müdürlüğü | 295 00 45 |
Araştırma Geliştirme Müdürlüğü | 295 00 50 |
Dış Ticaret | 296 00 55 |
Basın ve Halkla İlişkiler | 295 00 70 295 00 71 |
Kurumsal İletişim ve Organizasyon | 295 00 75 |
Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi (EBIC-EGE) | 295 00 80 |
Bilgi İşlem | 295 00 95 |
Santral Telefon | 295 00 00 |
Faks | 295 00 90 |