REKLAMI GEÇ

“Denizli, sıra dışı bir yılda bile sivrilmeyi bildi”

“Denizli, sıra dışı bir yılda bile sivrilmeyi bildi”

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli’nin 2009 yılı revize ihracat rakamının 1 milyar 989 milyon dolar olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 23 Ocak 2010 Cumartesi, 17:22

Denizli Sanayi Odası (DSO), her yıl olduğu gibi bu yıl da Denizli’nin revize edilmiş ihracat rakamlarını açıkladı. DSO revizyonuna göre; 2009 yılı Denizli ihracatı, bir milyar 989 milyon dolar. Bu rakam, geçen yılki revize ihracat rakamı olan 2 milyar 669 milyon doların yüzde 25.48 altında.

Tekstil konfeksiyon ihracatında
yüzde 18.29’luk düşüş
DSO’nun açıkladığı verilere göre; sektör bazlı en büyük düşüş, yüzde 39. 22 ile demir-demir dışı metaller ve elektrik-elektronik sektöründe ortaya çıktı. Denizli ekonomisinin belkemiğini oluşturan tekstil ve konfeksiyon sektörü, 1milyar dolarlık sınırın üzerinde tutunmayı başarırken, sektörün ihracatı 2008’e göre yüzde 18.29 oranında geriledi.

Maden sektöründe
kayıp yüzde 19.44
Denizli’nin önde gelen bir başka sektörü olan madencilikteki kayıp ise yüzde 19.44’ü buldu.
Elektrolitik bakır ve enerji kablosu işkolundaki ciddi gerilemede, miktardan çok global kriz yüzünden emtia ve dolayısıyla ürün fiyatlarındaki gerileme başlıca rolü oynadı. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe, 2009 başında görünen çarpıcı daralmayı, yılın son çeyreğindeki hacimli toparlamanın dengelediği gözlerden kaçmadı.

TİM’e göre Denizli ihracatı
2 milyar 740 milyon dolar
Öte yandan revize edilmemiş 2009 yılı Denizli ihracatı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 1 milyar 740 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2008 yılı TİM ihracat rakamı olan 2 milyar 315 milyon doların yüzde 24.84 aşağısında.

“Denizli, sıra dışı bir yılda
bile sivrilmeyi bildi”
Denizli’nin ihracat rakamlarını, “Dünya tarihinin en ağır krizlerden birinin yaşandığı bir yıl için hiç de fena değil” diye niteleyen DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “TİM verilerine göre Türkiye’nin 2008’deki 127 milyar 499 milyon dolarlık ihracatı, 2009’da yüzde 31.39’luk azalmayla, 97 milyar 75 milyon dolara indi. Oysa Denizli’nin ihracatındaki gerileme yüzde 25 düzeyinde gerçekleşti. Bunun anlamı şu: Denizli’nin ihracat performansı, Türkiye’den daha iyi bir grafik çizdi. Türkiye’nin ihracatının il bazlı sıralamasındaki değişim de bunu doğruluyor. 2008’de Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri listesinde 9’uncu olan Denizli, 2009’da 8’inci sıraya yükseldi. Bu gelişme bir kez daha gösteriyor ki, Denizli, 2009 gibi sıra dışı bir yılda bile sivrilmesini bildi” dedi.

“Denizli’nin önünü açmak,
Türkiye’ye kazandırır”
Keçeci, “Söylemekten usandık. Bizim önümüzü açmak, Türkiye’ye kazandırır. Çok daha iyisini yapabiliriz. İş ki kronik sorunlarımıza el atılsın. İhracat dostu bir para-kur politikası, rakiplerimiz düzeyinde enerji fiyatları, sosyal güvenlik açığını finanse edebilmek uğruna üzerimize bindirilen ağır istihdam yüklerinin aşağı çekilmesi ve teşvik sisteminde adalet. İşte bunlar bizim, Türkiye’nin ihracatını ateşlemek için hükümetimizden taleplerimiz. Dertlerimize çözüm bulunması, yalnızca Denizli’nin değil tüm Türkiye’nin kazancı olacaktır” dedi.

Revize ihracat rakamları nasıl hesaplanıyor?
DSO her yıl, elektrolitik bakır ve enerji kablosu ile doğal taş iş kollarında faaliyet gösteren kendi üyesi firmaların rakamlarını sorguluyor. Bu sorgulama TİM’in verilerinden farklı olarak, beyanname adresi Denizli olan ihracatın yanı sıra, Denizli dışına gönderilerek farklı gümrüklerden yapılan ihracat ile Denizli’de üretilen ancak şirket merkezleri başka illerde olan firmaların ihracatlarını da kapsıyor. DSO kendi çalışması sonucunda ulaştığı rakamlarından yola çıkarak, Denizli’nin yıllık toplam ihracatını revize ediyor. Doğal taş iş koluna ait rakamların hesaplanmasında, Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği’nce derlenen verilerden, tekstil ve konfeksiyon sektörüne ait rakamların hesaplanmasında Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği verilerinden yararlanılıyor.

Denizli’nin ihracatı, bizim
revize rakamların da ötesinde”
Keçeci, “DSO’nun sınıflandırmasında yer alan, elektrolitik bakır ve enerji kablosuna ait ihracat rakamları, TİM sınıflandırmasında, elektrik-elektronik ve demir ve demir dışı metaller, doğal taş ihracatı ise madencilik ürünleri sektör kodları altında bulunuyor. TİM’in sektörel rakamları, DSO’nun sınıflandırmasından çok daha geniş kapsamlı. Örmeğin TİM sınıflaması bakır ve kablo dışı diğer metaller ile elektrik ve elektronik cihazların ihracatını içeriyor. Aynı biçimde TİM’in madencilik ürünleri sınıflandırmasına yalnızca doğal taş değil, her tür maden ihracatı dahil. Dolayısıyla Denizli’nin gerçek ihracatı, DSO tarafından hesaplanan rakamların da ötesinde” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı