REKLAMI GEÇ

Denizli’deki araç sayısı 500 bini geçti, motosiklet sayısında patlama yaşandı

Denizli’deki araç sayısı 500 bini geçti, motosiklet sayısında patlama yaşandı

Denizli’deki motorlu kara taşıtı sayısı nüfusun yarısını yakaladı. TÜİK’in verilerine göre, 1 milyon 50 bin nüfusu olan Denizli’de 500 bin 634 araç trafiğe kayıtlı. Bu da neredeyse her iki kişiden birinin aracı olduğu anlamına geliyor. Otomobil fiyatlarının fırlamasıyla motosiklete olan ilgi arttı: Trafikteki her 5 araçtan biri motosiklet ve her 10 kişiden birinin motosikleti var.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ocak 2024 Salı, 15:20

Denizli’nin bir sanayi şehri olması, araç ihtiyacını her zaman diri tutuyor. Ekonomi ne kadar kötü olursa olsun, Denizli’de trafiğe kayıtlı araç sayılarında her yıl belirli bir ivme ile artış kaydediliyor. Hızlı enflasyonla birlikte araç fiyatları da hayli artıyor. Özellikle otomobil ve kamyonet gibi araçların satışlarında yavaşlama görülse de grafikteki yükselme sürüyor. Motosiklete olan ilgi ise “ekonomik nedenlerden ötürü” artıyor.

Denizli’de Kaç Araç Var?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı motorlu kara taşıtı istatistiklerini yayımladı. Denizli, nüfusa oranla araç sayısının en fazla olduğu iller kategorisindeki yerini korudu. Ayrıca verilere göre, Denizli’de 2023 yılındaki araç sayısı 500 bin 634. Bu da 1 milyondan biraz fazla nüfusu olan Denizli’de her iki kişiden birinin aracı olduğu anlamını taşıyor.

Satışlar Azaldı Ama Yükselme Sürdü: Denizli’de kaç Otomobil Var?

Araç sayılarında otomobil ilk sırada. 2022 ocak ayında 216 bin olan otomobil sayısı, 2023 itibariyle 34 bin 548’e yükseldi. Bu da 23 ayda yüzde 8,3’lük bir artışa işaret ediyor. Oysa Denizli’de otomobil sayısı her yıl yüzde 10’un üzerinde artıyordu. 2 yılda yüzde 10’u bile bulmayan artış, otomobil fiyatlarındaki ani yükselmeyi ve insanların alım gücünün düştüğünün bir işareti gibi.

Ekonomik Nedenler Motosiklete İlgiyi Artırdı: Denizli’de Kaç Motosiklet Var?

TÜİK’in verilerinde dikkat çeken en önemli kalem motosiklet grubu. Çünkü Denizli’deki motosiklet sayısı her zaman, kamyon ve traktör gibi iş makinelerinden daha az sayıdaydı. Fakat otomobil fiyatlarının ani yükselmesi, motosiklete olan ilgiyi zorunlu olarak artırdı. Denizli’de Ocak 2022’de 77 bin motosiklet vardı. Fakat aradan geçen 23 aylık dönemde bu sayı 102 bin 237’ye yükseldi. Bu rakamla, motosiklet grubu, Denizli trafiğindeki en fazla görülen ikinci araç oldu. Ayrıca bu veri, geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 20 kişiden birinde motosiklet varken, artık 10 kişiden birinin motosiklet kullandığına işaret ediyor. Ayrıca trafikteki her 5 araçtan biri artık motosiklet…

İş Dünyasının İhtiyacı Araçlarda “Olağan Dışı” Durgunluk Var

Özellikle iş ve tarım dünyasının vazgeçilmezleri olan büyük çaptaki araçların sayılarında ise olağan dışı bir durgunluk var. Örneğin 2022 Ocak ayında Denizli’de 7 bin 267 minibüs varken, 2023’ün son ayına gelindiğinde bu rakam 7 bin 333’e yükseldi. Yani 2 yıl boyunca Denizli’deki minibüs artışı sadece 66 adet oldu.

Yine aynı şekilde özellikle personel taşımacılığının belkemiği olan otobüslerde de fazla durgunluk var. Denizli’deki otobüs sayısı 2 yılda sadece 33 adet artarak 3 bin 932’ye ulaştı.

Çalışma hayatının vazgeçilmezleri kamyon ve kamyonette de otomobildekine benzer bir manzara gözlemleniyor. Son iki yıldaki artışlar şu şekilde oldu:

71 bin 8 olan kamyonet sayısı 75 bin 872’ye yükseldi.

12 bin 623 olan kamyon sayısı 13 bin 287’ye yükseldi.

57 bin 10 adet olan traktör sayısı ise 62 bin 30’a çıktı.

Ayrıca Denizli’de bin 392 adet de özel amaçlı araç kullanılıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı