REKLAMI GEÇ

“EL DOKUMALARI DÜNYANIN BEĞENİSİNE SUNULACAK”

“EL DOKUMALARI DÜNYANIN BEĞENİSİNE SUNULACAK”

Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İsa Dal, el dokuması bir çok ürünün dünyada yoğun ilgi görmeye başladığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Temmuz 2011 Cuma, 14:40

Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) tarafından başlatılan çalışma kapsamında, Türkiye’nin bir çok yerinde el tezgahlarında üretilerek satışa sunulan ürünler, ünlü modacıların tasarımlarıyla ilgi çeker hale getirilip uluslar arası pazarlarda müşterilerin beğenisine sunulacak.Çalışma kapsamında ürünler çeşitlendirilirken, dünyanın önde gelen markaları için yapılacak özel üretimlerle daha çok girdi sağlanırken, mesleğe olan ilgi artırılarak, el tezgahlarının, tarihin tozlu sayfalarına karışması engellenecek.

El dokuması ürünlerine doğru hızlı bir yönelişin başladığını bildiren Dal, şunları ifade etti:”Bugün dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeye paralel olarak sosyal ve kültürel alanlarda görülen hızlı değişimi, geleneksel sanatlarda da görmek mümkün. Bu değişim sırasında dokuma tezgahlarının çoğu para getirmediği düşünülerek satılmış ya da terk edilmiş. Uygulayacağımız projeyle el dokumalarına doğru yeni bir yöneliş başlatmak istiyoruz. Proje kapsamında Türkiye’de ve dünyada nam salmış ünlü modacıları el dokumalarının yapıldığı bölgelere götürerek, buradaki dokumaların uluslararası pazarda nasıl yer bulacağını ve bir marka haline geleceğini tartışacağız”

Projenin ilk ayağı olarak önümüzdeki günlerde Osmanlı döneminde ortaya çıkardığı dokumalarla nam salan dünyanın en eski dokuma merkezlerinden Denizli’nin Buldan ilçesine bir grup moda tasarımcısını getireceklerini ifade eden Dal, “Amacımız bilindik, kullanılan ürünlerimizi daha farklı konseptlerde de kullanılır hale getirmek. Türkiye’nin bir çok yerinde el tezgahlarında üretilerek tüketime sunulan ürünleri, ünlü modacıların tasarımlarıyla ilgi çeker hale getirip uluslararası pazarlarda müşterilerin beğenisine sunmak istiyoruz. Bu projenin ardından el emeği göz nuru ürünlerden daha çok girdi sağlamış olacağız. Bugün bakıyoruz, bir çok el dokuması ürün 5-10 liraya satılıyor. Halbuki o ürünün değeri 60-70 dolar. Biz el dokuması ürünlerin gerçek fiyatlarından satılmasını istiyoruz” diye konuştu.Bugün sıradan bir dokumanın tasarımcılar elinden geçmesinin ardından 750 dolara alıcı bulabildiğine değinen Dal, modacıların bölgesel dokumalara dikkatlerinin çekilmesinin ardından ünlü bir çok dünya markası içinde üretimlerin yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı