REKLAMI GEÇ

EN ZOR 3 AY

EN ZOR 3 AY

GEKA, Ekim ayı ortasından itibaren proje bazlı karşılıksız hibe ve destek kredileri dağıtmaya başlayacak. Kurumun hem yeni olması, hem de yönetim yapısı açısından Genel Sekreter ve ekibini çok zorlu bir 3 ay bekliyor.

/ DENİZLİHABER / 28 Eylül 2010 Salı, 17:40

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), projesine güvenen, bölgede yeni bir rüzgar, geçim kaynağı ve istihdam yaratmakta iddialı girişimciler için bulunmaz hint kumaşı. Denizli, Muğla ve Aydın’da faaliyet gösterecek ve bu bölgenin kamu kurumlarından sivil toplum örgütlerine, işletmelerinden şahıslarına kadar hemen hemen her konuda katma değer getirecek başarılı projeleri destekleyebilecek bir statüde faaliyet gösterecek olan GEKA yöneticilerinin işi zor.

İŞTE BEYİN TAKIMI
İlk kez faaliyet verecek olmasından dolayı yapısı henüz bilinmeyen kurumun profesyonellerini zor bir süreç bekliyor. Geçtiğimiz günlerde, Yönetici Asistanı Derya Ekmen, Program Yönetimi Birimi Uzmanı Songül Başar, İzleme Değerlendirme Uzmanı Armağan Aydın ve İzleme Değerleme Uzmanı Yankı Akar’dan oluşan beyin ekibiyle birlikte basın karşısına çıkan Genel Sekreter Mehmet Aydıner, aslında bu zor sürecin sinyallerini verir gibiydi. Ancak kendisi ve ekibine çok güvenen Aydıner, GEKA’nın üç il için yepyeni ufuklar yaratacağı sinyallerini verdi.

HERKES KAPISINI ÇALACAK
Özellikle son global krizden en çok etkilenen iller arasında olan Denizli, Aydın ve Muğla gibi üç ilin hırpalanmış sektörlerinin arayış içinde olması nedeniyle, GEKA ayrıca bu süreçte zorlanacağa benziyor. Başarılı her projeye destek verileceğini söylese de Genel Sekreter Aydıner ve ekibi özellikle proje sunumları konusunda bölgenin bu tarz konulara uzak olmasından dolayı ciddi olarak ilk aylarda zorlanacaklarını biliyor. Aydıner ve ekibi, “Biz hazırız” derken bir taraftan da yoğun ilgi ve başvuru beklentisi içinde oldukları mesajını da veriyor.

YÖNETİM KURULU HEM AJANTAJ HEM HANDİKAP
Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın yönetimini, 3 kenti ve gerçeklerini yakından tanıyan seçilmişleri, mülki amirleri, meslek odası başkanları oluşturuyor. Üç ilin valileri, belediye başkanları, İl Genel Meclisi başkanları, Sanayi Odası ve Ticaret Odası başkanları ile GEKA Genel Sekreteri’nin bir araya gelmesiyle toplamda 15 kişiden oluşan yönetim kurulu desteklerde son onay mercii. Bölgeyi kucaklayan isimlerden oluşması nedeniyle, büyük bir avantaj içinde olan yönetim, aynı özellik yüzünden aslında bir handikap oluşturuyor. Nihayetinde iyi niyetli olsalar da yönetim kurulu üyelerinin hizmet verdikleri kitlelerin desteklerden yararlanması konusunda girişim ve beklenti içinde olmaları beklenebilir.

BAĞIMSIZ DENETÇİLER CAN SİMİDİ!
GEKA desteklerinde, kişi ve kurumların yapacağı baskılara mahal vermemek, tartışmalara ve torpil girişimlerine neden olmamak için oldukça dikkat çekici bir yöntem izlenecek. Farklı kalkınma ajanslarında da şu an uygulandığı üzere GEKA’ya sunulan projelerin hepsi de yönetim kurulu üyelerinin bile bilmeyeceği bağımsız denetçiler tarafından derecelendirildikten sonra onaya sunulacak.

KAMERALI ODALARDA DENETÇİLERE SUNULACAK
Projeler, kameralarla denetlenen ayrı özel odalarda çalışacak iki ayrı denetçiye aynı anda sunulacak. Denetçiler önlerine, hazırlayan kişi ya da kurumun bilgi kısmı gizlenmiş şekilde sunulan projeleri inceleyip bir değerlendirme notu verecek. İki ayrı denetçinin verdiği not birbirine yakın ölçülerde ise, çıkan sonuca göre nihai karar için projeler yönetim kuruluna sunulacak. İki ayrı denetçi arasında farklı derecelendirme gerçekleştirilirse, aradaki çelişkiyi gidermek için proje aynı yöntemle bu kez farklı bir denetçiye inceletilecek.

BÜTÇE KISITLI AMA ZAMAN DAHA KISITLI
GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner DPT’den 2010 için yaklaşık 15 milyon TL kadar bir bütçe çıkartmak üzere olduklarını söyledi. Yıllardır büyük bir sıkıntı içinde olan ve krizlerden dolayı bir hayli güç kaybeden 3 ilde yaklaşık 3 milyon nüfus bulunuyor. Bu nedenle bütçe kent için ortaya konulacak projelerin desteklenmesi açısından çok yeterli değil. Ancak daha önemlisi, bütçenin bu üç ay gibi süre zarfından muhakkak kullanılması gerekiyor. Aksi halde, ayrılan ödeneğin 2011’e aktarılması mümkün değil.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı