REKLAMI GEÇ

FIRTINA, TARIM VE SANAYİYİ VURDU

FIRTINA, TARIM VE SANAYİYİ VURDU

Kaklık ve Kocabaş bölgesinde, dün etkili olan ve saatteki hızı 104 kilometreye varan fırtına, Denizli sanayi ve tarımını vurdu. Meyve bahçeleri büyük oranda zarar gördü, mermer ocaklarının zararı ise 5 milyon doları buluyor.

/ DENİZLİHABER / 1 Ekim 2010 Cuma, 18:07

Kaklık ve Kocabaş beldelerinde, 30 Eylül Perşembe günü, öğle saatlerinde etkili olan fırtına, bölge tarımı ve sanayisini vurdu. Meteoroloji Müdürlüğü, bölgeye en yakın gözlem istasyonunun Çardak Otomatik Gözlem İstasyonu olduğunu belirterek, bu istasyondan alınan verilere göre, dün 11.55 ile 12.01 arasında esen rüzgarın hızının saatte 104 kilometreye ulaştığını bildirdi. Bölgedeki şiddetli rüzgar nedeniyle, meyve bahçeleri zarar gördü, mermer ocakları üretimi durdurdu. Henüz tarım alanlarında zarar tam olarak tespit edilebilmiş değil, ancak meyve bahçelerinde yüzde 30’lara varan zarar olduğu belirtiliyor. Mermer ocaklarında ise vinçlerin devrilmesi nedeniyle, üretim durduruldu. Mermer ocaklarında oluşan zararın 1 milyon doları bulduğu belirtiliyor. Mermer ocaklarında rüzgar nedeniyle oluşan zarardan dolayı, üretim de durduruldu. Üretimin 15-20 gün durdurulacak olması nedeniyle ise 3-4 milyon dolarlık üretim kaybı söz konusu olacak.

“Sanayicimizin ve çiftçimizin yanındayız”
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Kaklık ve Kocabaş bölgesini etkileyen doğal afet nedeniyle üzgün olduklarını belirterek “Kısa süreli ve çok şiddetli bir doğal afetle karşı karşıya kaldık. Mermer üreticimiz ve çiftçimiz, ciddi zarar gördü” dedi. Bazı maden ocaklarında iş makinelerinin devrildiğini, tesislerin zarar gördüğünü dile getiren Keçeci, “İlk bilgilere göre zarar ciddi. Devrilen vinçlerin kaldırılması, hasarların onarılması zaman alacak. Ayrıca ekili tarım arazilerinde ve meyve bahçelerinde de önemli zararlar var. Biz oda olarak gerek sanayicimizin, gerek çiftçimizin yanındayız. Alınan ilk bilgilere göre can kaybının olmaması tek tesellimiz” diye konuştu.

Tarım alanlarında inceleme yapılacak
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise şiddetli rüzgar nedeniyle, Irlıganlı’dan başlayıp, Eldenizli, Kocadere, Güzelköy, Pınarkent ve Kaklık’ı da içine alan bölgede, yağışla birlikte esen rüzgar nedeniyle, meyvelerin döküldüğünü ve bazı meyve ağaçlarının kökünden söküldüğünü söyledi. Gemici, “O bölgedeki çiftçilerimiz bize durumu bildirdi. Şimdilik, özellikle ayva ve nar bahçelerinde büyük zarar olduğunu biliyoruz. Nar ağaçlarının rüzgar nedeniyle kökünden devrildiğini duyduk. Meyve bahçelerinde yüzde 30’lara varan zarar olduğu söyleniyor” dedi. Gemici, “TARSİM’den sigorta yaptıran çiftçilerimiz, rüzgarın saatteki hızının 60 kilometrenin üzerinde olması durumunda, sigortadan faydalanıp, zararlarının karşılanmasını isteyebiliyor.
Bu yüzden, yarın eksperlerle birlikte tarım alanlarında inceleme yapacağız” diye konuştu.

Mermercilerin zararı 5 milyon doları buluyor
Denizli Madenciler ve Mermerciler Odası eski Başkanı Samet Gündüz, bölgede esen şiddetli rüzgar nedeniyle, 12 firmada büyük hasar meydana geldiğini söyledi. Gündüz, “12 firmanın vinçleri devrilmiş, çatıları uçmuş, camları kırılmış. Bu nedenle yaklaşık 1 milyon dolarlık zarar meydana geldi. Vinçlerin devrilmesi nedeniyle, firmalar işçilerini tatile göndermiş. Vinçler, genelde tamir için İzmir’e götürülüyor, çünkü tamir eden firmalar orada. Vinçler olmayınca, ocakta çalışma yapılamıyor. Bu yüzden 15-20 gün ocaklarda üretim durdu. Bu yüzden de firmaların 3-4 milyon dolarlık zararı söz konusu. Hükümetten, zarar gören mermer firmalarının borçlarının ertelenmesi ya da bu firmalara kredi verilmesi gibi taleplerimiz olacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı