REKLAMI GEÇ

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIP HALI YIKAMA MAKİNESİ YAPTI

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIP HALI YIKAMA MAKİNESİ YAPTI

13 yıl önce malulen astsubaylıktan emekli olan Mustafa Durmuş, 6 yıl kafasında tasarladığı halı yıkama makinesini 3 ay uğraşarak imal etti.

/ DENİZLİHABER / 12 Kasım 2011 Cumartesi, 18:38

Tire Endüstri Meslek Lisesi torna tesviye bölümünü bitirdikten sonra TSK’ya başvurup teknik astsubay olan iki çocuk babası Mustafa Durmuş (49), 16 yıl İskenderun, Kars, Isparta, Denizli ve Kocaeli’de görev yaptıktan sonra 1999 yılında malulen emekli olarak ordudan ayrıldı. Denizli’ye yerleşen Durmuş, temizlik sektörüne girdi. Ota yıkamayla sektöre giren Durmuş, daha sonra temizlik firması kurup ev temizliği yapmaya başladı. Ardından ÇMD Çağrı Halı Yıkama isimli şirket kurup halı yıkamaya başlayan Durmuş, halıların daha çabuk ve daha temiz yıkanması için halı yıkama makinesi tasarlamaya başladı.

Irlıganlı Mahallesi’ndeki işyerinde 6 yıl boyunca tasarladığı halı yıkama makinesini üç ay boyunca çalışarak imal eden Durmuş, günde 200 halı yıkayan yarı otomatik makineyi kullanmaya başladı. İki fırçalı, su püskürtmeli, halıyı ileri ve geriye yıkayıp suyunu sıkan ve katlayan makineyi aylarca çalışarak kendi olanaklarıyla imal eden Durmuş, projesini KOSGEB’e de sundu. Makineyi 40 bin lira harcayarak geliştirdiğini belirten Durmuş, seri üretime geçilmesi halinde makinenin 30 bin liraya satılabileceğini söyledi.

Halı yıkama şirketlerinin büyük bölümünün halıları küçük döner başlıklı makinelerle yıkadığını, sıkma işlemi yapılmadığını, halıların güneşte kurutulduğunu söyleyen Mustafa Durmuş, günde 1200 metrekare halı yıkayan makinesinin seri üretimini yapmak için yatırımcı aradığını vurgulayarak, yenilikçi fikirlere açık olan işadamlarına destek çağrısı yaptı. Sadece sulu sistem değil, ıslak ve kuru sistem halı yıkama yapan makine projesinin hazır olduğunu belirten emekli astsubay, “Ekonomik gücüm olmadığı için ürettiğim makineye patent alamadım. KOSGEB’e destek için başvurdum, projeyi beğendiler. Ama seri üretim için gerekli olan yatırımı yapma gücüm yok. Geliştirdiğim makineyi şu an kendi işyerimde kullanıyorum. Ayrıca sulu sistem yıkama yapan makinenin yanı sıra sulu ve kuru halı yıkama yapan makine projem de hazır. Yenilikçi fikirlere açık yatırımcıların desteğini bekliyorum” diye konuştu.

Projesine destek verilmesi halinde camilere, okullara, yurtlara mobil yıkama hizmeti verebileceklerini söyleyen Durmuş, “Ayrıca çocuklar kav yutmasın isimli bir projem var. Bu projeyle halı fabrikaları üretilen halıları imalattan hemen sonra kuru sistem yıkayarak üzerindeki kavları temizleyerek müşteriye sunabilecek. Geliştirdiğim makine el halılarını da zarar vermeden yıkayabiliyor. Halı yıkama sektörü Türkiye’de son dönemde oldukça gelişti. Makinenin seri üretiminde pazar sorunu yaşanmaz” diyerek yatırımcılara çağrı yaptı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı