REKLAMI GEÇ

“İHRACAT ARTTI, ÜRETİM AZALDI”

“İHRACAT ARTTI, ÜRETİM AZALDI”

DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ihracatında yüzde 44’lük bir artış, üretimde ise geçen yıla göre yüzde 10’luk bir düşüşün yaşandığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 4 Temmuz 2011 Pazartesi, 15:41

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin üretiminde geçen yıla göre yüzde 10’luk bir düşüşün yaşandığını söyledi. Kocasert, düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin yüzde 11’lik büyümesinin ihracatçıyı sevindirdiğini ifade etti.İthalattaki hızlı artışa değinen Kocasert, “İthalattaki artış, cari denge düzeyini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Cari açık sorununun gerçek anlamda çözüme kavuşması için dış ticaret açığının kapanması gerekiyor. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, ithalatı dizginleyen ihracatı ise özendiren politikalar üretmek zorundayız. Kurların mevcut düzeyinin, ihracatçılar için ideal düzey olduğunu söylemek mümkün. Ülkemiz ihracatı her ay yüzde 20’nin üzerinde artış oranları yakalıyor. Eğer öngörülmeyen bir gelişme olmaz ise 2011 yılı sonu itibari ile Türkiye’nin tarihindeki en yüksek ihracatı gerçekleştirmesi bekleniyor”

2011 yılının ilk yarısında Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke sıralamasında Almanya’nın yerini koruduğunu ifade eden Kocasert, “Almanya İtalya, İngiltere ve Irak izledi. Avrupa’nın üretim üssü özelliği olmamız her geçen gün pekişiyor. Avrupa medyasında yer alan haberlerde çoğu zaman, özellikle tekstil sektöründe Avrupa’nın Çin’i olarak nitelendiriliyoruz” dedi. Avrupa Birliği’nde krizle boğuşan ülkelerde ihracat artışlarının sürdüğünü belirten Kocasert, “Ortadoğu’ya baktığımızda ise farklı bir tablo ile karşılaşıyoruz. Siyasi problemlerin devam ettiği ülkelerde ihracat düşüşleri yaşandı” diye konuştu. Tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin üretiminde geçen yıla göre yüzde 10’luk bir düşüş yaşandığını bildiren Kocasert, “Parasal anlamda girdi attı ama tezgahlardaki üretim azaldı. Bu üretim düşüşlerinde yaz aylarının gelmiş olması etkili. Bu düşüler eylül ayına kadar devam eder, sonrasında normale döner” açıklamasını yaptı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı