REKLAMI GEÇ

Kablo sektöründe pazar sıkıntısı

Kablo sektöründe pazar sıkıntısı

Denizli’de kablo üretimi yapan firmaların katıldığı ortak akıl toplantısında, sektörün sorunları ele alındı. Sektörün en büyük sorununun pazar darlığı olduğunun belirtildiği toplantıda, ülke bazında ihracat çeşitliliğinin artırılması gerektiği ifade edildi.

/ DENİZLİHABER / 9 Temmuz 2010 Cuma, 17:27

Denizli Sanayi Odası ile Dünya Gazetesi’nin ortak organize ettiği, Enerji Kablosu Sektörü Ortak Akıl Toplantısı, DSO Meclis Salonu’nda yapıldı. Denizli’de kablo üretimi yapan firmaların temsilcileri ile GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner ve GEKA uzmanları, ABİGEM Denizli temsilcileri, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DSO Başkanı Müjdat Keçeci ile Prof. Dr. Kenan Mortan’ın katıldığı toplantıyı Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat yönetti. Denizli’deki kablo sektörünün sorunlarının konuşulduğu toplantıda, çözüm önerileri de ele alındı. Toplantıda, Denizli’de 17 firmanın faaliyet gösterdiği enerji kablosu sektörünün, en önemli problemlerinden birinin pazar darlığı olduğu vurgulandı ve kalite ve kar marjında sorunlar yaşandığı belirtildi.

“Ülke bazında ihracat çeşitliliği artırılmalı”
DSO Başkanı Müjdat Keçeci, toplantıda yaptığı sunumda, “Son 6 yılda sektör ihracatta genel olarak başarılı bir dönem geçirdiği gibi krizin etkilerini bu yolla en aza indirebilmiştir. Ülke bazında ihracat çeşitliliğinin arttırılması en önemli konu olarak gözükmektedir. Üreticilerimizin iş felsefelerini bu yönde geliştirmelerinde önemli yararlar ve zorunluluklar bulunmaktadır. Bunun sağlanması için üreticilere ve konuyla ilgili sivil toplum örgütlerine (İMMİB, TOBB, sanayi odaları vb.) görevler düşmektedir. Giderek azalan kar marjları karşısında ‘aracısız ihracat’ önem kazanmaktadır. İhracatı doğrudan yapacak şekilde üreticilerin kadrolarını oluşturması hem gerekli ve hem de ekonomiktir. Kablo üretiminde ‘ilgili standartlara uyum’ çok önemlidir. Rekabetin ‘kalite’ üzerinden yapılması ile ilgili pazarlarda geri dönülmez ve çok yüksek maliyetli sonuçlar doğurabilir. Orta ve uzun vadede ihracatın en önemli konu olacağı bu sektörde bu tip hatalar ülke imajını zedeleyebilecektir” dedi.

“Kalitede de sorun var”
Keçeci’nin ardından, sektör temsilcileri söz aldı. Nexans Türkiye Denizli Fabrika Müdürü Alpar Öztoprak, sektörde Ar-Ge’ye yönelik en büyük engelin Ar-Ge’nin pahalılığı olduğunu söyledi. Öztoprak, “Sektörde, talebi ve müşteri profilini arkadan takip eden bir yapı ile mücadele ediyoruz. Sektörde, makine parkının üretim süreleri çok uzun. Bugün bir sipariş verdiğinizde, 1.5 yıl sonra alabiliyorsunuz. Bu süre içerisinde bir kriz çıkarsa da mal elinizde patlıyor. Yatırım parkı genellikle pazarın gerisinden hareket ediyor” dedi. Öztoprak, sektördeki en büyük sorunlardan birinin de kalite ile ilgili olduğunu söyledi.

“Birbirimizin ayağına basmayalım”
Öztoprak, “Bu sorun topyekûn çözülecektir. Kısa vadede teknik standartları değiştirmek çok mümkün olmayacak ama birbirimizin ayağına daha az basmaya çalışmalıyız” dedi. Alpar, üreticilerin kendi içlerinde kablo güvenliğini sağlaması gerektiğini ifade etti. Alpar, “TSE’ye bazı numunelerin, pazara ise başka numunelerin gönderildiğini biliyoruz. Üreticiler, önce kendi ürünlerine ve müşterilerine daha saygılı bir yaklaşım sergilemeli” dedi. Pamukkale Kablo Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kavaklıoğlu, kablo sektöründe bir işletme kültürü olmadığını söyledi.

“Aracısız ihracat şart, problem pazarda”
Er-Bakır AŞ İstanbul Bölge Müdürü Mert Okan, kablo sektörünün sorununun daha çok pazardan kaynaklandığını belirterek, “Sektörde bir tane aklı başında kablo pazarı araştırması yok. Kablo sektörü önümüzdeki 5 yılda ihracatla ayakta kalacaktır. Problem pazarda… Yeni, doğru ve gelişen pazarlar bulmamız gerekiyor. Biz tutturmuşuz İngiltere, Irak diye. İhracatımızın yüzde 60’ını ilk 10 ülkeye yapıyoruz. 10 ülke bellemişiz, sürekli onlara çalışıyoruz. İhracatta ülke çeşitlendirmesi şart. Aracısız ihracat şart. Bakır ve kablo bir türev malıdır. Aslında bakır ve kablo diye bir sektör yok. Hangi sektörden kaynaklanan taleplerle bizden talepleri artıyor, bunu bilmeliyiz” dedi.

“İleri teknoloji ürün üretmeliyiz”
Elsan AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Akif Gül, “Kalite işin merkezinde yatıyor. Kabloda merdiven altı üretim çok fazla. Yapılması gereken şey tanıtım. Ne olduğumuzu tüm dünyaya anlatmamız lazım. Fiyatlar tüm dünyada çok düşük. Karlılık yüzde 1’in altında. Bizim kurtuluşumuz, katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlere yönelmekte. Bir yerlere varmak istiyorsak, ürünü ve kaliteyi yakalamalıyız. Bizim yaptığımız şey şu anda kopyacılık. Üniversite ile yakın ilişkiye girmemiz lazım. Zaman kazanmak için düşük karlarla dayanmaya çalışıyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı