REKLAMI GEÇ

KALE BİBERİNİN KURUSU DAHA DEĞERLİ

KALE BİBERİNİN KURUSU DAHA DEĞERLİ

Kale’de patentli olarak yetiştirilen Ortalama 125-150 gram ağırlığında, 50-60 milimetre çapında, 15-20 santimetre uzunluğundaki Kale biberinin kurusunun dizisi 7 lira ile 10 lira arasında satılıyor.

/ DENİZLİHABER / 29 Eylül 2010 Çarşamba, 17:35

Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca; Kale’ye bağlı Demirciler, Alanyurt, Özlüce, Ortatepe, Gökçeören, Esenkaya, Çakırbağ, Ortaköy, Yenidere, Muslugüme, Künar, Narlı, Çamlarca’da ve ilçe merkezinde 600 dekar alanda yıllık ortalama 3 bin ton biber üretimi yapıldığını söyledi. Kale Belediye Başkanı Yarımca, patentli Kale biberinin yaşı kadar kurusunun da büyük ilgi gördüğünü ve üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ettiğini söyledi.

İlçede üretilen taze biberin kilosunun toptan ortalama 1 liradan, perakende ortalama 1 lira 50 kuruştan alıcı bulduğunu belirten Başkan Yarımca, “Yaş biber toptancılar tarafından üreticilerimizden tarlasında toptan satın alınıyor. Ürettiği ürününü biraz daha değerlendirmek isteyenler ise biberlerini ipe dizip kurutuyor. Bölgemizde bir dizi kuru biber yaklaşık 4 kilogram gelir. Çatı altlarında gölge yerlerde kurutulan biberlerin dizisi 7 lira ile 10 lira arasında satılır. Biber ilçemizin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Üreticisini de diğer ürünlere göre çok iyi paralar kazandırıyor. İlçemizin sembolü haline gelen biberin tanıtımını yapmak için bizde her yıl festival organize ediyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren tüccarların isteği üzerine üreticilerimiz tarafından 300 dekar cappy biber, yılda 900 ton civarında, 130 dekar sarı sivri biber yılda 325 ton civarında ve 170 dekar turşuluk körpe biber yılda 400 ton civarında yetiştirilip toptan ve perakende satılacak” dedi.

100 yıldır yetiştiriliyor
İlçe Tarım Müdürü Yüksel Sözgen, yaklaşık 600 dekar alanda yetiştirilen biberin, ilçe ekonomisine 3 milyon lira katkı sağladığını söyledi. 1 dekardan ortalama 4 ton ürün alınabildiğini ifade eden Sözgen, iyi tarım yapılması halinde verimin 8-10 tona kadar çıkabileceğini hatırlatarak, “Denizli merkez ya da başka şehirlerden gelenler iri Kale biberini kışlık kurutma için fazlaca alıyor. Temmuz ayında başlayan hasat ekim ayı ortalarına kadar sürüyor. Bol su ve aynı zamanda bol güneş istiyor. Patent tesciline göre Kale biberi solonacea familyasının capsicum annum cinsine ait. Taze, kızartma, salça, toz biber, pul biber, közleme, kurutulmuş (kızartma ve haşlama) olarak tüketiliyor. Fidesi 60 santimetreye kadar uzuyor. Yaprakları diğer fidan çeşitlerine göre daha geniş, damar araları dalgalı ve dallanma normal. Kale biberi ‘Kale Çarliston’, ‘Kale Dolmalık’ ve ‘Kale Yağlık’ olarak üç çeşit üretiliyor. Yörede yaklaşık 100 yıldır yetiştiriliyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı