REKLAMI GEÇ

Keçeci, ”Denizli’deki fabrikalar yüzde 50 ile çalışıyor”

Keçeci, ”Denizli’deki fabrikalar yüzde 50 ile çalışıyor”

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, kentteki fabrikaların yüzde 50 kapasite ile çalıştığını ve yüzde 50 kapasite ile çalışırken, kimsenin, yeni yatırım yapmayı düşünmediğini, bu nedenle, yatırım teşviğine başvuru olmadığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 28 Temmuz 2009 Salı, 18:20

Keçeci, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde (DGC) düzenlediği basın toplantısında, Denizli sanayisinin son durumunu değerlendirdi. Kentteki tekstil firmalarının düşüşte olduğunu savunan Keçeci, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2008 yılı anketinde, Denizli’den 4 gıda ve metal şirketinin listeye girdiğini, gelecek yıllarda gıda ve metal şirketi sayısında artış olabileceğini kaydetti.

Keçeci, şöyle dedi. ”İSO’nun 2003 yılı anketinde Denizli’den, çoğunluğunu tekstil firmalarının oluşturduğu 14 şirket yer almıştı. Bu sayı 2006 yılında 13 idi ve 9’u tekstil firmasıydı. 2008 yılında Denizli’den 10 firma listeye girdi ve bunlardan sadece 2’si tekstil firması. Bu, çok düşündürücü bir durum. Önümüzdeki yıllarda Denizli’deki gıda ve metal şirketlerinin İSO’nun anketinde daha çok yer alacağını tahmin ediyorum. Denizli’deki fabrikalar şu anda yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Bu yüzden, yatırım teşviğine ilgi yok. Elektrik tüketimi ve istihdam açısından kentteki fabrikalarda bir hareketlilik gözleniyor” dedi.

Keçeci, “Son iki ay baz alındığında, Denizli’deki fabrikalardaki istihdamda 1000 kişilik artış oldu. Ancak bu artış tekstilde değil. Tekstilde hala bir istihdam düşüşü var. Artış, metal, gıda ve diğer sektörlerde yaşanmaktadır. 2009 yılı Ocak ayında 63 bin kilowat saat olan elektrik tüketimi Haziran ayında 87 bin kilovat saate yükselmiştir” diye konuştu.

ABD PAZARINDAN ÇEKİLİYORUZ
Denizli’nin 2008 yılında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında, 2 milyar 315 milyon lira ile 9. sırada bulunduğunu hatırlatan Müjdat Keçeci, ihracatta her yıl Türkiye ortalamasının üstünde bir ihracat ortalaması yakalandığını, son dönemde yaşanan döviz kurlarındaki düşüşün ihracatçıyı olumsuz etkilediğini söyledi. 2004-2008 yılları arasındaki ihracat rakamları göz önüne alındığında, Denizli sanayicisinin 2004 yılında yüzde 20 oranında ihracat yaptığı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) pazarından çekilmeye başladığını anlatan Keçeci, bu oranın 2008 yılında yüzde 9’a düştüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”2009 yılının ilk çeyreğinde bu düşüş sürmektedir. Denizli sanayicisi, ABD pazarından çekilmektedir. 2004 yılında yüzde 61 olan Avrupa Birliği ülkelerine olan ihracat yüzde 57’ye düşse de, AB ülkeleri bizim için hala en büyük ihracat kapısıdır. Son dönemdeki yükselen pazarlarımız, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ülkeleri ve Afrika’ya olan ihracat, yüzde 7’den krize rağmen yüzde 20’ye yükselmiştir. Denizli sanayicisi kendi imkanlarıyla yeni pazarlar bulmaya çalışıyor. Şimdiki hedefimiz Afrika ve Irak pazarıdır. Hem Irak’ta hem de Denizli’de müşterek fuarlar düzenlemeyi planlıyoruz. Önümüzdeki zaman diliminde Afrika ve Irak’a inceleme gezisi düzenlemeyi planladık.”

Hükümetin çıkardığı yeni teşvik yasasından sonra, hiçbir müteşebbisin yatırım teşviki almak için DSO’ya müracaat etmediğini açıklayan Keçeci, ”Komşu illerimizin 3. bölgede olduğu bir teşvik yasasında, Denizli’nin 2. bölgede olması yatırımlar açısından bize çok zarar verecektir. Teşvik yasasında, üretim açısından yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı