Kekik üreticileri örgütleniyor

Türkiye’den ihraç edilen kültür kekiğinin yüzde 90’ını karşılayan Denizlili kekik üreticileri, Kekik Üreticileri Birliği kurmak üzere harekete geçti. Çeşitli ilçelerde yapılan toplantılarda, birlik kurma çalışmaları sürdürülüyor.
/ DENİZLİHABER / 18 Temmuz 2008 Cuma, 00:00
Yıllık kekik üretimi 4 bin tona ulaşan Denizli’de, kekik üreticilerinin, Kekik Üreticileri Birliği kurma çalışmaları başladı. Kekik Üreticileri Birliği kurulduğu takdirde, üreticilerin, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası teşvik, kredi ve hibelerinden yararlanmaları mümkün olacak. Birliğin kurulması ile üreticiler, birlik aracılığıyla, tohum, fide, tarımsal ilaç, makine gibi girdileri temin edecek, finansman ihtiyaçları karşılanacak, devletçe sağlanan kredi, proje teşvik desteklerinden daha kolay yararlanabilecekler. Birliğin kurulması ile Pazar problemine de çözüm bulacak olan üreticiler, Dünya’nın kekik talebi doğrultusunda, üretim planını oluşturacaklar.
Dünya kekik üretiminin yüzde 80’ini temin eden Türkiye’de, ihraç edilen kültür kekiğinin yüzde 90’ını Denizli sağlıyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın çıkardığı 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Yönetmeliği’ne göre, ürün veya ürün grubu bazında örgütlenmeleri öngörülen çiftçiler, ilk olarak 2008 yılı başından itibaren yürütülen birlik, kuruluş faaliyetleri sonunda Tavas’ta Tavas İlçesi Tütün Üreticileri Birliği’ni kurdu.
Şimdi de kekik üreticilerinin haklarının korunması, ürünlerin değerinde pazarlanması, tarımsal ve ekonomik ihtiyaçlarının giderilmesi için Kekik Üreticileri Birliği’ni kurmak üzere harekete geçen üreticiler için toplantılar düzenleniyor. Daha önce Uzunpınar, Buldan, Güney, Tavas, Kale ve Acıpayam’da yapılan toplantıların ardından, kekik üretiminin en yoğun olarak yapıldığı Gözler Kasabası’nda bir toplantı yapıldı. Vali Yrd. Nevzat Sinan, Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Gözler Belediye Başkanı Ali Atalay ve üretici birliklerin kurulmasına öncülük yapan Yrd. Doç. Dr. Gülden Yazan, Dr. Betül Çil ve Ahmet Gözlükaya’nın katıldığı toplantıda, maliyet, pazarlama, ürün yetiştirme teknikleri konuları görüşüldü, tarımsal üretici birlikleri hakkında bilgi verildi. Toplantıda, önemli bir ihraç ürünü olan kekiğin üretiminin sürekliliğinin sağlanması için coğrafi işaretleme tescilinin yapılmasının, Denizli’nin lehine olacağı vurgulandı.
Toplantı sonrasında, kekik tarımında makineli üretime geçilmesi için bir demonstrasyon yapıldı. Kekik hasadında orakla biçim yerine, İtalya’dan getirilen bir biçme makinesinin kekik hasadında kullanılabileceği çiftçilere gösterildi. Kekik üretiminde maliyet unsurlarından biri olan kekik hasadı ile hijyenik kurutma üzerinde yeni teknolojilerin kullanılması konusunda çalışmalar sürdürülüyor.