REKLAMI GEÇ

KOCASERT; “FAİZ İNDİRİMİ OLUMLU”

KOCASERT; “FAİZ İNDİRİMİ OLUMLU”

DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından faiz oranlarında yapılan düzenlemelerle ilgili olarak oranların aşağıya çekilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu, düzenlemenin ihracatçıların kur konusundaki şikayetlerini gidermediğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 18 Aralık 2010 Cumartesi, 17:47

Faiz indiriminin yapılması ve enflasyonun aşağıya gitmesinin önemli olduğunu vurgulayan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, faizlerdeki aşağıya doğru seyrin Türk ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını, Merkez Bankası tarafından faiz indirimi konusunda kararın açıklanmasının ardından Türk ekonomisinde kısmi bir rahatlamanın sağlandığını kaydetti.

Yüksek seviyede seyreden faizlerin dünyada dolaşan sıcak parayı Türkiye’ye çektiğini, bollaşan döviz ile birlikte kurların seviyesinin düştüğünü, Türk Lirası’nın gerçek değerinden uzaklaşarak aşırı değerlendiğini sürekli olarak gündeme taşıdıklarını dile getiren DENİB Başkanı Kocasert, bu durumun ihracatı sekteye uğratırken, ithalatı özendirdiğini, artan dış ticaret açığının Türkiye’nin cari açığını daha da şişirdiğini vurguladı.

Türk firmalarının uluslararası piyasalarda fiyat rekabetinde zorlandığını ifade eden Kocasert,
“Firmalarımız, karlarından hatta öz sermayelerinden fedakarlık ediyorlar. Yapılan faiz indiriminin, Merkez Bankası’nın da hedeflediği gibi kurların yükselmesini etkin bir düzeyde sağlayıp sağlayamayacağını zaman gösterecek. Öte yandan bugün itibariyle Avro kurunun 2,00’nin üzerinde tutunması ve Dolar kurunda da bir yükseliş gözlenmesi, biz ihracatçıları umutlandırdı. Alınan kararın, sıcak paranın gereğinden fazla miktarda ülkemize gelmesini frenlemek ve TL’nin değerinin realize edilmesini sağlamak dışında, uzun vadede firmaların finansman maliyetlerine de olumlu yansımasının olacağını düşünüyorum. Faizlerdeki düşme eğilimi, gerek işletme sermayesine ilişkin, gerekse yeni yatırımlara ilişkin finansman ihtiyacının daha uygun koşullarda karşılanmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı