REKLAMI GEÇ

Kocasert’ten sağduyu çağrısı

Kocasert’ten sağduyu çağrısı

Türkiye Hazır Giyim Sektör Kurulu’nda konuşan DENİB Başkanı Kocasert, “İplik alımlarını telaşla değil sağduyuyla, sabırlı bir şekilde yaparsak piyasanın daha da yükselmesini biraz olsun dengeleyebiliriz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 27 Eylül 2010 Pazartesi, 16:59

Türkiye Hazır Giyim Sektör Kurulu, Ege İhracatçı Birlikleri’nde toplandı. DENİB(Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Kocasert, toplantıda, sağduyu çağrısı yaptı. Toplantıya;
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey, Hazırgiyim Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ve Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert katıldı. Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri temsilcileri, küresel ekonomik kriz sonrası yakaladıkları avantajı, yeni bir stratejinin belirlenmemesi durumunda 2011 yılı başında kaybedileceği uyarısında bulundu.

Kocasert’ten çağrı
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB ) Başkanı Süleyman Kocasert, pamuk fiyatlarının yüzde 100’e varan oranda arttığı bir dönemde pamuk tarlalarında kavun karpuz ekili olduğunu görmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti. Kocasert, “İplik alımlarını telaşla değil sağduyuyla, sabırlı bir şekilde yaparsak piyasanın daha da yükselmesini biraz olsun dengeleyebiliriz” dedi. Denizli’nin pamuk ve ipliğe bağlı olduğunu söyleyen Kocasert, “Pamuk ithalatı neredeyse, yüzde 100’ü aşan bir oranda arttı. Önemli pamuk alanlarının kavun karpuz tarlası olduğunu görmek endişe verici. Pamuk, yerine ikame edilemez bir üründür” dedi.

“Eş güdüm içerisinde çalışmalılar”
Hikmet Tanrıvedi, sektör olarak küresel ekonomik krizi fırsata çevirdiklerini söyledi. Tanrıverdi, sektörün 2023 hedefi olan 60 milyar dolarlık ihracatta ulaşmak için önümüzdeki dört yılda 20 milyar doları yakalamaları gerektiğine dikkat çekti. Bunun için yakalanan fırsatların kaybedilmemesi gerektiğini ifade eden Tanrıverdi, ekonomi yönetimi, Merkez Bankası ve Eximbank’ın eş güdüm içinde birbirini destekleyen bir anlayışla çalışması gerektiğini anlattı.

Kura müdahale istedi
Kurul Başkanı Ahmet Akbalık ise değerli TL’nin ihracatçının da temennisi olduğunu söyledi. Değerli TL’nin istihdam, iktisadi büyüme ve rekabetçilikle bir aradayken anlamı olduğunu anlatan Akbalık, “Kur ve rekabetçilik artık bizim olmazsa olmazımız. Mevcut kur istediğimiz yere gelmezse istihdam deposu olan, ülkenin birçok sıkıntısını gideren bu sektör sürdürülebilir olmaz. Kurla ilgili müdahalenin yapılmaması halinde bunun sonuçlarını hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

“Değerli TL’den taviz vermeye hazırız”
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler sektörün yüksek faiz-düşük döviz kuru politikası nedeniyle ciddi bir darboğaz ile karşı karşıya olduğunu ileri sürdü. Düşük kur rejiminin ülkenin çıkarına olmadığını savunan Kızılgüneşler, “Sayın Başbakan’ımızın ‘Değerli TL onurumuzdur’, beyanatını okuduk. Eğer, aldığımızın fazlasını satabileceksek, sanayi tesislerimizin kapanmasını engelleyeceksek, işsizlik rakamlarını arzuladığımız değerlere çekebileceksek, gelecek dönemin yıldızı olacak ülkelerin arasına Türkiye’yi ilave ederek, dünyaya ‘BRICT’ olarak kabul ettirebileceksek, biz ihracatçılar olarak bu onurdan taviz vermeye hazırız. Bu değişimde üretimini korumayan, istihdamı artırmayan ve büyüme için rekabet gücü ortamını oluşturamayan ülkeler, günümüzün moda tabiriyle bertaraf olacaktır. Biz ihracatçılar, Merkez Bankası ve hükümetin kur politikasına bitaraf değiliz. Bunun sonucunda da bertaraf olmak istemiyoruz” dedi.

“Pamuk üretimi teşvik edilmeli”
Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey ise artan pamuk fiyatlarına dikkat çekti. Bozbey, pamuk üretiminin teşvik edilmesi çağrısında bulundu. Dünyada pamuk arzındaki yetersizlik ve fiyatların hızla yükselişine dikkati çeken Bozsey, Türkiye’nin pamuk üretimindeki potansiyelini değerlendirerek üretimini artırması gerektiğine işaret etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı