REKLAMI GEÇ

KURBAN GELDİ BÖYLE OLDU

KURBAN GELDİ BÖYLE OLDU

Yatağan beldesinde dayanıklı, keskin, el yapımı bıçaklara artan ilgi bıçakçıları sevindirdi. Kurban Bayramı öncesinde gelen taleplere yetişemediklerini söyleyen imalatçılar, vatandaşların el yapımı kaliteli bıçaklara rağbet ettiklerini, talebe cevap vermek için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Kasım 2010 Pazartesi, 18:44

Küçük işletmeler halinde her parçasını el emeğiyle işleyen Yatağan bıçakçıları, bıçaklarına ömür boyu garanti veriyor. Denizli’nin Yatağan beldesinde küçük atölyelerde yapılan bıçaklar ve satırlar İstanbul ve Ankara başka olmak üzere ülkenin her köşesinden gelen siparişlere yetiştirilmeye çalışılıyor.

Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek Yatağan bıçaklarının bir ara Çin mallarına yenik düştüğünü ama zamanla halkın Çin bıçaklarından memnun kalmadığını belirterek şöyle devam etti: ”Halkımız Çin mallarının ne kadar kötü olduğunu anladı. Yatağan’ın el işi geleneksel bıçaklarına yeniden rağbet etmeye başladı. Bu yıl fevkalade satışlar var. Tabii biliyorsunuz aynı zamanda kurbana eziyet etmemek için yeni bıçakla, keskin bıçakla kesmek ayrıca bir sevaptır. Kurbanda hayvanına eziyet etmek istemeyen Yatağan bıçağı kullansın. Çin malları artık geçen yıllardaki gibi satılmıyor, rağbet görmüyor. Alanlar memnun değiller çünkü. Dolayısıyla bizim önümüzdeki yıllarda üretimimizi daha da artırmamız lazım. Kurbana altı ay kala kurban bıçağına ağırlık verdik. Altı aydır günde 5 bin bıçak üreterek vatandaşın talebine cevap vermek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer de şunları söyledi: ”İlimiz kümelenmiş sektörler açısından önemli bir konuma sahip. Kümelenme hareketlerinin yoğun olarak yaşandığı ilçelerimizden biri de Yatağan. Yatağan’daki bıçakçılığın hem markalaşması hem de dünyaya tanıtılması anlamında birtakım girişimlerimiz oldu. Kurban öncesi burada el işlemesi bıçakları tüketiciye sunmak isteyen üreticilerimizin ortaya koydukları el emeği göz nuru bıçak, satır gibi kurbanda kullanılabilecek malzemelerin dikkate alınmasını istiyoruz. Ucuz diye nitelendirdiğimiz Çin mallarının Yatağan bıçakçılığı ile kıyaslanmayacağını ve Osmanlı’ya pala yapmış, Osmanlı’ya savaş araç ve gereçleri yapmış bu beldemizin ürettiği ürünlere sahip çıkmalıyız. Kurban Bayramı kendi ürettiğimiz bıçakları, satırları tanıtma açısından son derece önemli, bunu fırsata çevirmeliyiz.”

Satır ve bıçak imalatı yapan Fatih Aytin,yaptığı açıklamada, ürettikleri bıçakları el emeğiyle, işçiliklerini katarak yaptıklarını kaydetti. Bıçaklarda ve satırlarda kendilerine göre sertleştirme ve çelikleştirme yaptıkları için diğer ürünlere göre daha sağlam olduğunu ifade eden Aytin şöyle konuştu: ”Son zamanlarda vatandaşlarımız el yapımı bıçakları daha çok tercih etmeye başladı. Kurbanın yaklaşmasıyla talep arttı. Ürettiğimiz 300 bin adet bıçak artık gelen talepleri karşılayamıyor. Kurban bayramları bizim satışlarımızda gülen yüzünü göstermeye başladı. Türkiye’nin birçok yerinden siparişler alıyoruz. Vatandaşlarımız Çin mallarının kalitesizliğinin gün geçtikçe daha çok farkına varıyor. Bizim bıçaklarımız doğru kullanıldığı takdirde ömür boyu garantili. Ürettiklerimizin sağlamlığından, kalitesinden şüphemiz yok. Vatandaşın taleplerine cevap verebilmek için bizler de teknolojik olarak kendimizi gün geçtikçe daha da geliştiriyoruz. Ama el işlemeciliğinden ödün vermiyoruz. Ürettiklerimizi tek tek elden geçiriyoruz. Kendimizin beğenmediğini, içimize sinmeyeni satmayı doğru bulmuyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı