REKLAMI GEÇ

“NÜKLEER YERİNE YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANILMALI”

“NÜKLEER YERİNE YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANILMALI”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şube Başkanı Abdullah Şavklı nükleer santral yapmak yerine, yenilenebilir enerjinin kullanabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 22 Mart 2011 Salı, 14:55

EMO Denizli Şubesi’nde, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen EMO Denizli Şube Başkanı Abdullah Şavklı, geçtiğimiz günlerde Japonya’daki 8.9 şiddetindeki deprem sonrası meydana gelen olayları da değerlendirdi. Depremin ardından bölgedeki nükleer santrallerin zarar gördüğünü ifade eden Şavklı, “Bir santralda patlama olduğu ve nükleer sızıntıların meydana geldiği açıklanmıştır. Santralın bulunduğu bölgeden yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edilmesinin ardından Japonya, tarihinde ilk kez nükleer acil durum ilan etmiştir. Bu kazalarda değişmeyen ve çözümlenemeyen iki sorun vardır: Soğutma sistemi arızaları ve nükleer sızıntıların önlenememesi. Aynı şekilde Japonya’da da Pasifik’ten temin edilen su, tsunami ve elektrik kesintileri sonucu pompaların çalışamaması nedeniyle reaktörlerin soğutma sistemine ulaştırılamamış, reaktörlerde aşırı ısınmalara yol açmıştır.İşte felaketin asıl nedeni nükleer güvenlik eksikliğidir” dedi.

Anadolu’nun tüm nehirlerinde,‘HES’ adı verilen hidroelektrik santrallar kurularak elektrik üretme amaçlı, 49 yıllığına özel sektöre satıldığını ifade eden Şavklı, “Bu şekilde lisans alan yaklaşık 2 bine yakın HES bulunmaktadır. En tartışmalı konu, kamu denetimini yetersizliği ve birçok şirketin çevreye karşı duyarsızlığıdır. Özellikle çevresel nedenlerden dolayı yöre insanları ve sivil toplum örgütleri tarafından küçük HES’ler tepkiyle karşılanmaktadır.EMO, Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ndan biri olan HES’lerin kamu mülkiyetinde ve denetiminde olması koşuluyla desteklenmesinden yanadır.Ancak suyun akış yönü değiştirilip, cebri boru veya kanallarla taşınarak akarsu yataklarının kurutulması, tahrip edilmesi, doğal yaşam dengesinin bozulması kabul edilemez” diye konuştu.

Nükleerde temel amacın elektrik üretmek olduğunu belirten Şavklı, “Acaba Türkiye’de elektrik üretimi için nükleer santrala mecbur muyuz? Elektrik Mühendisleri Odası olarak mecbur olmadığımızı sürekli ifade ediyoruz. Çözümün kendi yerel kaynaklarımızda, özellikle su, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında olduğunu savunuyoruz. Ülkemizde bu kaynaklardan yeterince yararlanılmadığını belirtiyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı