REKLAMI GEÇ

ORMAN KÖYLÜLERİ SU ISITMAK İÇİN ODUN KESMEYECEK

ORMAN KÖYLÜLERİ SU ISITMAK İÇİN ODUN KESMEYECEK

Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY) projesi kapsamında köylerde evlere kurulan güneş enerjisi sistemi sayesinde köylüler orman odunu yakmayı bırakıyor.

/ DENİZLİHABER / 11 Ocak 2011 Salı, 17:46

Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, 2006 yılında ilk kez Serinhisar ilçesinin Kocapınar köyünde 41 ailede uygulamaya konulan ‘Güneş Enerji Sistemi Projesi’nin başarılı sonuçlar verdiğini, proje çerçevesinde bugüne kadar bin 611 ailenin evinde sıcak suya kavuştuğunu söyledi. Daha önce ormanlardan topladıkları odunlarla banyo, bulaşık yıkayabilen köylülerin artık 24 saat sıcak suya kavuştuklarını ifade eden Bölge Müdürü Adem Okul, “Denizli’de 298 adet orman köyü var. Bu köylerimizin hepsine güneş enerjisi projemizi uygulayacağız. Orman köylerimizde yaşayan vatandaşlarımız evlerinde kullanacakları sıcak suyu temin etmek için ormanlardan odun toplamayacak. Faizsiz verdiğimiz kredilerle alınan güneş enerjileri de kullanıcılarına ek külfet getirmiyor” dedi.

İSRAF ÖNLENDİ
Projeye katılarak güneş enerji alan orman köylülerinin evlerinde 24 saat sıcak suya kavuştuğunu hatırlatan Bölge Müdürü Oklu, “Orman köylümüz ile idare arasındaki ilişkileri sıcak tutarak orman birimlerinin çalışmalarının önündeki sosyal engelleri aşmak ve köylünün yaşam seviyesini yükseltmeye yardımcı olmak suretiyle, ormanların korunması ve geliştirilmesini sağlamayı amaç edinen ORKÖY ile işbirliği yaptık. 2006 yılında ilk kez Serinhisar ilçesinin Kocapınar köyünde 41 ailede uygulamaya konulan Güneş Enerji Sistemi Projesi başarılı sonuçlar verince proje köylerde yaygınlaştırılmaya başladık. 2010 yılında proje uygulamasında yüzde 100 başarı sağladık. Geride bıraktığımız 2010 yılında ilimizde, programdaki 950 bin ödenek ile toplam 9 ilçemizde 24 orman köyünde 622 aileye, Güneş Enerji Sistemi ile Su Isıtma Projesi uygulaması yapılarak, aile başı 1450 lira faizsiz kredi desteği verildi. Denizli’de 298 adet orman köyü vardır. Köylerimizin tamamına gelen ödenek oranına göre projeyi uygulayacağız. Bin 611 ailenin evine güneş enerjisi sistemi kurulmasıyla 13 bin 920 ster ağaç ormanda kaldı. 1 milyon 44 bin liralık israf uygulanan projemiz sayesinde önlenmiş oldu” dedi.

MODERN PROJE
Orman köylüleri tarafından projenin benimsendiğini dile getiren Müdür Oklu, “Çevre zararı üretmeyen Güneş Enerjisi Projesi ile, orman köylerinde, gereksiz yere israf ile odun kullanılarak ocak ve soba ile yapılan su ısıtma yöntemi değiştirilerek, ormanlar üzerinde olumsuz etkiler azaltılmakta, ayrıca, adli vakalar ve buna dayalı orman yangınları azaltılarak, idare ile köylü arası sürtüşmeler nedeniyle ormanın ve çevrenin zarar görmesi önlenmektedir. Ormanların korunması ve ormancılık çalışmaları önündeki sosyal engellerin aşılması amacına ulaşılacak ve köylümüzün refahına katkı sağlanacak, fazla odun israfı önlenerek, masrafsız, zahmetsiz modern su ısıtma sağlanacak, ormanda kalan ağaçların çevreye olumlu katkıları devam edecek” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı