REKLAMI GEÇ

Platform: 5084 sayılı Teşvik Kanunu uzatılmasın!

Platform: 5084 sayılı Teşvik Kanunu uzatılmasın!

Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu Dönem Sözcüsü Necdet Özer, bu yıl sona erecek 5084 sayılı Teşvik Kanunu’nun uzatılması durumunda, telafisi imkansız sonuçların doğabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 28 Aralık 2009 Pazartesi, 18:32

Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu Dönem Sözcüsü Necdet Özer, yaptığı açıklamada, 2004 yılından bu yana yürürlükte olan ve 31 Aralık 2009 itibariyle sona erecek 5084 sayılı Teşvik Kanunu’nun uzatılmaması için platform olarak ,başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Denizli Milletvekilleri Ali Rıza Ertemur, Emin Haluk Ayhan, Hasan Erçelebi, Mehmet Salih Erdoğan, Mehmet Yüksel ile Mithat Ekici ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na yazı gönderdiklerini bildirdi.
20 platform üyesinin imzasıyla gönderilen yazıda, teşviklere karşı olmadıklarını vurguladıklarını ifade eden Özer, iyi niyetlerle tesis edilmiş 5084 sayılı kanunun kendilerini şöyle olumsuz etkilediğini söyledi: “Sanayileşmede atılım yapmış illerimizdeki benzersiz girişimci ruh ile yılların ürünü olan deneyim ve birikimi zayıflatmıştır. Denizli, Gaziantep, Adana, Eskişehir gibi kendi olanak ve becerileriyle sanayileşmiş illerimizi adeta cezalandırmıştır. Birbirine komşu iller, yok yere karşı karşıya getirilmiştir. Bölgesel gelir farklılıklarını gidermeyip, daha da derinleştirmiştir. Bölgesel ve sektörel farklılıkları göz ardı etmiş; yörelerimizin sahip olduğu farklı rekabetçi üstünlükleri dikkate almamıştır. Turizm, tarım, hayvancılık ve hizmet sektörlerini dışlayıp, yalnızca sanayileşmeye odaklanmıştır. Her şeyi teşvik etmeye çalışmış, sonuçta hiçbir şeyi teşvik edemez hale gelmiştir. Rekabeti geliştirmek bir yana rekabeti büsbütün bozmuştur.”
Çıkarılış amacının aksine sonuçlar doğuran 5084 sayılı kanunun yerine geçmek üzere Temmuz 2009 tarihinde 15199 sayılı kanun çıkarıldığını ve yeni bir teşvik sisteminin yürürlüğe konulduğunu hatırlatan Özer, “Yeni yasa ile teşvik uygulanmasında illeri değil, bölgeleri temel alan bir yaklaşım benimsenmiş; Türkiye genelinde belirlenen dört ayrı bölgede sektörel teşvik uygulamasına geçilmiş; sektörlere göre de farklı yatırım ve teşvik şart ve imkanları belirlenmiştir. Dolayısıyla 5084 sayılı Kanun ile sunulan teşviklerin pek çoğu, yeni yasa ile getirilen teşvik sisteminde de mevcuttur. Kaldı ki 5084 sayılı Kanun’un yürürlük süresi, 2008 yılında yapılan bir değişiklikle 31 Aralık 2009 tarihine kadar zaten uzatılmıştır. Her ne kadar Denizli’nin beklentilerini tam olarak karşılamasa da, 15199 sayılı Kanun ile yeni bir sayfa açılmış ve modern bir teşvik sistemi hayata geçirilmiştir.” diye konuştu. 5084 sayılı kanunun süresinin uzatılmasının sakıncalarını ilgililere kısaca anlattıklarını belirten Özer, sonucu en kısa zamanda almayı ümit ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı