Sanayici hükümete anahtarı vermeye hazır

DEGİAD Başkanı Hüseyin Katrancı, elektriğe 2007 başından bugüne kadar toplam yüzde 73 oranında yapılan zammın, sanayiciyi çıldırtacak derecede olduğunu söyledi. Katrancı, “Bu zam oranı, sanayiciyi sokaklara döker” dedi. Katrancı, “Sanayiciler olarak fabrikalarımızın anahtarlarını hükümete vermeye hazırız” diye konuştu.
/ DENİZLİHABER / 9 Eylül 2008 Salı, 00:00
Elektriğe yapılan zamma, sanayiciler tepki göstermeye devam ediyor. Denizli Genç İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Katrancı, elektriğe, 2007 başından bugüne kadar yapılan zamların toplamının yüzde 39’a ulaştığını, 1 Ekim’de yürürlüğe girecek yüzde 34’lük zamla, toplam zam oranın yüzde 73’ü bulacağını belirterek, “Bu kadarlık sürede böyle bir zam oranı, sanayiciyi resmen çıldırtır. Sokaklara döker” dedi.
‘Hükümet kolay yolu buldu’
Her zammı, doğalgaz zammına bağlamanın hükümet için kolay yol haline geldiğini belirten Katrancı, “Biz doğalgaz zammının önüne geçilemeyeceğinin farkındayız. Hükümet bizi uyutmaya kalkışmasın. Biz, enerjiye, iletişime, benzine ve benzerlerine hükümetin koyduğu vergilerden şikayetçiyiz. 10 liralık enerji kullanıp, bunun için 40-50 liralık fatura ödüyoruz. Ya da benzinin litresindeki vergi oranına bir bakın, fişteki vergi oranını çıkarın bakın benzinin litresi kaç paraya geliyor” diye konuştu.
‘Fabrikaların anahtarlarını vermeye hazırız’
Sanayicinin artık vergilerden yaka silker haline geldiğini ifade eden Katrancı, “Biz bu Deli Dumrul vergilerinden yaka silkiyoruz. Ülkeyi bir vergi cenneti haline getiren, inatla bu stratejiyi bütün ağlamalarımıza rağmen sürdüren hükümete ne diyeceğimizi bilemez hale geldik. Biz bayrağı çektik, gelsin hükümete fabrikalarımızın ve işyerlerimizin anahtarlarını vermeye hazırız. Çünkü biz, dünyanın en pahalı enerjisini satın alan bir ülkeye yakışmayan fakir sanayicileriz” dedi.
Katrancı, “Elektrikten başka, akaryakıta durmak bilmeden gelen zamlar, hükümetin hem doğrudan hem de özel tüketim vergisi, özel iletişim vergisi vb. gibi dolaylı vergileme politikaları, sanayide kullanılan doğal gaz fiyatının da yüzde 8,3 oranında artırılması, petrol ve elektrik derken kömürde de fiyatların, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60’a ulaşan oranlarda artırılması gibi gerçekler karşısında sanayici ne yapabilir?” dedi.
Sanayide, bu kadar maliyet artışını kaldıracak bir karlılığın olmadığını ifade eden Katrancı, “Tek ayakta kalma çabamız ihracattır. O da düşük kur politikası ile ekmek yedirmemektedir. Sanayici, aylık işçi maaşları-sigortalar-enerji bedelleri vs. gibi mutad giderleri kadar bile ciro yapamadan, ayları geçirmektedir. Ve üstelik sanayicinin bu maliyet artışlarınımüşterisine yansıtma şansı da bulunmamaktadır. İşte bu sebeplerle böyle kan kaybettiği sürece ya fabrikalarını kapatacak ya da fabrikalarını başka bir ülkeye taşıyacaktır ki bu da işsizliğin artmasına neden olacaktır. Nitekim bunu yaşamaktayız. Ve bu yüzden işyerlerimizin anahtarlarını hükümete vermeyi teklif ediyoruz” dedi.