REKLAMI GEÇ

“Sanayicinin sabrı kalmadı”

“Sanayicinin sabrı kalmadı”

DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, sanayici için 2007 ve 2008’in, yaşanan iç siyasi çekişmelerden dolayı, kayıp yıl olarak geçirdiğini belirterek, “Artık sanayicinin sabrı kalmadı. En büyük sorunumuz ise 6 yıldan bu yana uygulanan kur politikası” dedi.

/ DENİZLİHABER / 3 Haziran 2008 Salı, 00:00

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Raşit Güntaş, Mayıs ayı tekstil ve konfeksiyon ihracat rakamlarını açıkladı. Güntaş, Denizli’nin geçen senenin Mayıs ayında tekstil ve konfeksiyon ihracatının 96 milyon dolar olduğunu, bu sene Mayıs’ta ise bu rakamın 104 milyon dolara ulaştığını söyledi. Denizli’den, son 5 ayda, 499 milyon 612 bin 24 dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatı yapıldığını belirten Güntaş, bornoz-sabahlık ihracatında yüzde 11.12’lik, havlu ihracatında yüzde 16.07’lik, çarşaf-nevresim ihracatında ise yüzde 9.57’lik artış yaşandığını söyledi.

‘Korunma önlemi DİR kapsamını da etkileyecek’

Pamuk ipliği üreticilerinin, pamuk ipliği ithalatına ilişkin istedikleri koruma önlemi hakkında da açıklama yapan Güntaş, “Pamuk ipliği ithalatında korunma önlemi uygulanmasına ilişkin bir soruşturma açıldı. Şu an bilgi ve belge toplama aşaması süreci devam ediyor. Soruşturma sonucunda herhangi bir korunma önleminin yürürlüğe girmesi halinde, bu önlem kati ithalatlar için geçerli olacak fakat Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan ithalatlarda da 1.03 doların yüzde 10’u tutarında ek teminat verilmesi gerekeceğinden, muhtemel bir korunma önlemi herkes için ek maliyet oluşturacak” dedi.

‘Soruşturma süreci başladı’

Konuyla ilgili 9 ilin müracaatta bulunduğunu, bu iller içerisinde yer alan; Kahramanmaraş, Adıyaman, Uşak, Niğde ve Şanlıurfa’nın 5084 Sayılı Teşvik Yasası’ndan yararlanan iller olduğunu hatırlatan Güntaş, “Teşvikten yararlanan illerin bu işin içinde olması bizi üzüyor. Keşke bu iller değil de, teşvikten yararlanmayan illerin müracaatlarıyla bu anti damping soruşturması başlasaydı. Biz de hep birlikte bu iplikçilerin arkasında olsaydık. 5084 Sayılı teşviğin, çıkışı doğru ama uygulama olarak yanlış olduğunu hep söyledik. Ama yanlışların üzerine yanlışlarla gitmeye devam ediyoruz. Anti damping soruşturması başladı. 200 günlük süreç devam ediyor. Geri dönüşü yok. 200 günün sonunda, haklı bir rakam tespit edilirse, yurt dışından ithal edilen iplikte koruma vergisi alınacak” dedi.

‘Üyelerden destek bekliyoruz’

Güntaş, hükümetin sadece iplik üreticilerini değil, katma değeri yüksek ürünler üreten tekstilci ve konfeksiyoncuları da koruması gerektiğini belirtti. Güntaş, İstanbul’da, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in de katıldığı, Hazır Giyim Ortak Yönetim Toplantısı sonrası, DETKİB olarak konuyla ilgili bir komisyon oluşturduklarını söyledi. Güntaş, konuyla ilgili bilgi ve belgelerin toplanması sürecinde, DETKİB üyelerinin de desteğini beklediklerini belirterek, “Konuyla ilgili tebliğin yayım tarihinden itibaren 30 günlük süre zarfında, devam etmekte olan soruşturma ile ilgili bilgi, belge ve görüşlerin dikkate alınabilmesi için pamuk ipliği ile ilgili tüm taraflardan, söz konusu tebliğin ekinde yer alan soru formlarını doldurarak DTM’ye ulaştırmaları gerekiyor. Biz, üyelerimiz tarafından doldurulacak formları, toplu halde DTM’ye iletmeyi hedefliyoruz. Form, internet sitemizde bulunuyor” dedi.

‘En büyük sorun, 6 yıldır

uygulanan kur politikası’

Güntaş, tekstil ve konfeksiyon ihracatçılarının, teşvik, enerji maliyetlerinde yükseklik gibi birçok sorununun arasında en büyük sorununun 6 yıldır uygulanan kur politikası olduğunu Güntaş, “Elektriğe yakında yeniden zam gelecek. En büyük sorunumuz 6 yıldan beri uygulanan kur politikası. Dolar bugün 1.220 YTL, 2001 yılında doların kuru 1.250 YTL idi. 7 yıldan beri bu sanayici aynı kurlarla dünyayla rekabet etmeye çalışıyor. 7 yıldan beri bu sanayicinin beline kambur olan bir enflasyon var. 7 yılın enflasyonu bu sanayicinin üzerine binmiş durumda. Esas sorunumuz kurlar” dedi. Güntaş, “Devlet politikası olarak köklü çözüme inilmezse, sanayici elektrik, enerji, işçi maliyetleri ve ülkedeki enflasyonu sırtında nasıl taşıyacak?” diye konuştu. Güntaş, meclisten geçen istihdam paketini de geç kalmış ve etkisini yitirmiş bir ilaca benzetti.

‘Sanayicinin sabrı kalmadı’

Ülkede yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle son 2 yılın, ekonomide kayıp yıl olduğunu ifade eden Güntaş, “2006’ya kadar sıkıntılarla geldik. 2007’de ülkemizde cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle, bu yıl da heba oldu. 2006 yılına kadar ülkenin kalkınması yüzde 6-7 civarındaydı. Ama geçen yıl kalkınma oranı yüzde 4.5’ta kaldı. Bu yıl, yine bu civarlarda olabilir. Bu sene de bir türban meselesi çıktı ve 2008 yılını da heba ettik. Türkiye’deki hükümetler, hangi iktidar olursa olsun, iç siyaset çekişmelerini bırakmalı. Eğer biz dünyanın 17.büyük ticaret hacmine sahipsek, bulunduğumuz noktanın değerleri üzerinde hareket etmeliyiz. Sanayicinin sabrı kalmadı” dedi.

Güntaş, son 3 yılda Denizli’ye, tekstil ve konfeksiyon sektöründe yeni bir yatırım yapılmadığını, ihracatı artıranın ise mevcut yatırımlardaki kapasitenin tam olarak kullanılması olduğunu söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı