REKLAMI GEÇ

Yağmur ve kar yağışı en çok balık üreticilerini mutlu etti

Yağmur ve kar yağışı en çok balık üreticilerini mutlu etti

Denizli’ye 2008 yılında metrekareye ortalama 322.9 kilogram yağış düşerken, 2009 yılında metrekareye ortalama 800.6 kilogram yağış düştü. Denizli’de bol yağış en çok balık üreticilerini mutlu etti.

/ DENİZLİHABER / 9 Şubat 2010 Salı, 17:51

Barajlardaki su seviyesinin yükselmesi ile birlikte suyun içindeki oksijen miktarının da arttığını bol oksijenle birlikte iyi beslenen balıkların daha çabuk büyüdüğünü ifade eden Özpekler Su Ürünleri Genel Müdürü Yasin Özpek, devam eden kar ve yağmur yağışlarının çiftçilerden çok kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Geçen yıllarda yaşanan kuraklık nedeni ile balık üretiminde büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Özpek, “Denizi olmayan Denizli’de balık üretimi yapıyoruz. Yetiştirdiğimiz balıkları işleyip dünyaya pazarlıyoruz. Balıkçılık sektörünün en önemli ana kaynağı su. Barajlardaki doluluk oranı, akan derelerdeki debi miktarı çiftçiler kadar bizleri de yakından ilgilendiriyor. Bu sene yağışlar çok güzel oldu. Bütün barajlar doldu. Derelerde de suyun akışı tam istediğimiz oranda. Bu sene tarım arazileri de rahat sulanacak, bizde balıklarımızı istediğimiz gramda yetiştirebileceğiz” dedi.

Arazilere su kendi cazibesiyle verilmeli
Barajlardaki suyun üreticilere düzenli ve kendi cazibesiyle verilmesi gerektiğine dikkat çeken Özpek, “Yapraklı Barajında, baraj suyunun tüneller aracılığı ile üreticiye sunulması ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Barajdaki sulama suyu tünel kanallarda tutulacak, üreticiler suyu buradan kendi cazibesi ile tarlasını sulayacak. Böylece buharlaşma ve kaçaklarla meydana gelen su kayıpları da ortadan kalkıyor. Şimdiki sistemle, baraj kapakları açılıyor, su elektrikli pompalarla tarlalara veya kanallara gönderiliyor. Vahşi sulamayla hem daha çok harcanıyor, hem de masraf artıyor. Baraj kapaklarının açılması ile birlikte barajdaki su debisi de düştüğü için biz balık yetiştiricilerinin yüreği ağzına geliyor. Yağışlar bu sene iyi oldu ama barajlarda toplanan su tasarruflu olarak iyi değerlendirilmeli” dedi.

Kar yağışı daha iyi
Bölgede bulunan barajlardaki doluluk seviyesinin istenilen oranlara yükseldiğini belirten Devlet Su İşleri Denizli Şube Müdürü Nuri Ünlü’de, “Bu sene yağışlar mevsim normallerinin üzerinde oldu. Barajlarımızdaki su tutma oranımızı yakaladık. Derelerimizde de su akışı çok iyi seviyede. Bu sene tarım arazilerinin sulanmasında hiçbir sıkıntı yaşanmayacak. 2007- 2008 yıllarında yaşadığımız kuraklık nedeni ile çekilen sıkıntılar bu yıl olmayacak. Dağların zirvelerinde ve yüksek yerlerde kar yağışları devam ediyor. Temennimiz kar yağışlarının dağ eteklerine kadar inmesi. Kar yavaş eridiği için yeraltı sularına karışması daha kolay oluyor. Karın erimesi zamana yayıldığı için derelerdeki suların debisi de belirli bir seviyede oluyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı