REKLAMI GEÇ

“Ahkam kesmeyin, gelin görün”

“Ahkam kesmeyin, gelin görün”

DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, haritada Denizli’nin yerini bile gösteremeyenlerin Denizli’nin krizden ne kadar çok etkilendiğine dair haberler yaptığını ve ‘Gidin Denizli’ye bakın’ dediğini belirterek, “Denizli’nin haritada yerini bulamayanlar, kent için ahkam kesiyor. Gelin, Denizli’de ne olduğunu gösterelim. Ancak bu kent, dışarıdan göründüğü gibi değil. İhracatta 9’uncu sırada yer almış bir ilin hak ettiği yer, bu tip ithamlar değildir. Bu söylemlere çok üzülüyoruz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 6 Ocak 2009 Salı, 01:00

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş, ekonomistlerin krizin 5-10 yıl süreceği düşüncesine katılmadığını belirterek, “Kriz ekonomistlerin dediği gibi 5-10 yıl sürerse 3. dünya savaşı çıkar” dedi. Güntaş, Denizli’nin yerini haritada bile gösteremeyenlerin kriz haberleriyle ilgili, ‘Gidin Denizli’ye bakın’ demesine tepki göstererek, “İhracatta 9’uncu sırada bulunan Denizli’nin, haritada yerini dahi bilmeyenler, kent için ahkam kesiyor. Tekstilciler bankaların kıskacında diyor. Gelin Denizli’de ne olduğunu gösterelim” dedi.

2008 ihracatı yüzde 2.5 arttı

Güntaş, Denizli’nin 2008 yılı ihracat rakamlarını değerlendirmek üzere birlik binasında toplantı düzenledi. Denizli’nin 2008 yılında ihracatını yüzde 2.5 artırarak, bir milyon 269 bin dolara yükselttiğini vurgulayan Güntaş, “Denizli özellikle son 2 aydır krizin etkilerini hissediyor. Ancak ‘öldük, bittik’ haberleri bizi daha da kötüye götürür. Önce moralimizi yüksek tutmalıyız. Tekstil Türkiye’de ayağı yere en iyi basan sektördür. Biz İstanbul gibi hazır kumaşı alıp işlemiyoruz. İpliğinden pazarlamasına kadar kendimiz yapıyoruz” dedi. Daha Denizli’nin haritada nerde olduğunu bilmeyenlerin kriz haberleriyle ilgili ‘Gidin Denizli’nin durumuna bakın’ diye ahkam kesmesine tepki gösteren Güntaş, “Denizlili tekstilcilerin bankaların kıskacında olduğuna dair açıklamalar yapılıyor. Ancak bu kent, dışarıdan göründüğü gibi değil. İhracatta 9’uncu sırada yer almış bir ilin hak ettiği yer, bu tip ithamlar değildir. Bu söylemlere çok üzülüyoruz. Gelin oda ve sivil toplum örgütleri olarak Denizli’nin durumunu rakamlarla açıklayalım. İhracatımızı arttırmamız bunun ilk ispatıdır” diye konuştu.

Çare, işsizlik fonu

Tekstil sektöründe 2007 Aralık-2008 Ekim arası 5 bin kişinin işten çıktığını bildiren Güntaş, “Gazetelerde tekstilde 10 bin kişi işten çıktı yazıyor. Ancak SGK rakamları ortada. Sıkıntılarımız elbette var. Ancak işçi çıkarılmasına rağmen ihracatımız yüzde 2.5 arttı. İhracatımız da düşseydi o zaman bu söylentilere hak verirdim. Ancak dünyada rekabet arttı. Ekonominin kuralı budur” diye konuştu. Sektörün sıkıntıları olduğunu ancak bunların çareleri de olduğunu işaret eden Güntaş, “İşsizlik fonunda toplanan 15 milyar dolar sanayiciye geri ödenmek üzere verilse bugün IMF ile masaya oturmamıza dahi gerek kalmaz. Büyük ölçüde sorunlar atlatılır” dedi. Krizi kabullenip, bu süreci yeneceklerine inanmak zorunda olduklarını işaret eden Günaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2009 yılının ilk 6 ayında daralma görülüyor. Firmalar stoklarını minimuma çekiyor. İlk 6 ay çok temkinli olmalıyız. Ekonomistler kriz 5-10 yıl arasında sürer diyor. Ben bu düşünceye katılmıyorum. Kriz, ekonomistlerin dediği gibi 5-10 yıl sürerse 3. dünya savaşı çıkar. 2009 yılının 3’üncü çeyreğinde düzlüğe çıkmaya başlayacağımıza inanıyorum.”

Tekstil, cari açık vermiyor

Denizli’de kriz döneminde 11 firmanın kapandığını bildiren Güntaş, ancak bu firmaların kriz dönemi bu hale gelmediğini, firmaların son 3 yıldır sıkıntıda olduğunu söyledi. TİM rakamlarına göre Türkiye’nin ilk büyük 500 firmasında 352 bin, ikinci büyük 500 firmasında 101 bin işçi çalıştırıldığını kaydeden Güntaş, “Türkiye’de toplam 9 milyon 500 bin SSK’lı çalışan var.  Tekstil sektöründe 757 bin işçi çalıştırılırken, otomotiv sektöründe 94 bin kişi çalışıyor. Son 6 yılda tekstil sektörü 55 milyar dolar cari fazlası veriyorken, bunun aksine otomotiv gibi tüketim sektörleri cari açık veriyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı