REKLAMI GEÇ

İş dünyasında tedbirli iyimserlik

İş dünyasında tedbirli iyimserlik

Küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerini üzerinden atmaya başlayan Denizli ekonomisi için yılın ilk 6 aylık periyodunda iyimser değerlendirmeler yapılırken, yılın tamamı için de olumlu beklentiler arttı. Denizli’deki oda başkanları, kent ekonomisinin ilk 6 ayını olumlu yorumlarken, önümüzdeki 6 ay için ise umutlu olduklarını belirtirken tedbirli olunması gerektiğine de vurgu yaptılar.

/ DENİZLİHABER / 29 Haziran 2013 Cumartesi, 12:21

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, Avrasya Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Kemal Yamuç, Denizli Genç İşadamları Derneği Başkanı Sadık Emre Çaputçu, Babadağlı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, yılın ilk yarısını değerlendiren önemli açıklamalarda bulundu.

İKİNCİ 6 AY İÇİN TEDBİRLİ OLUNMALI
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, ilk 6 ayda iyi rakamlara ulaşıldığını ancak ikinci 6 ayda tedbirli olunması gerektiğini belirtti. Denizli’de ihracatın iyi seviyelerde olduğunu söyleyen Keçeci “Denizli’de ihracat ilk 6 ayda iyi seviyelerde seyretti. İhracatı en çok artan ikinci il durumuna geldik. AB’ye ihracatta Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Ülkede AB’ya ihracat yüzde 38 iken Denizli’de yüzde 52. Bu da Denizli’deki ihracatın düzenli ve istikrarlı seyretmesinin bir diğer sebeplerindendir. Ayrıca AB’nin dışında yeni pazar arayışlarımız ve bunun karşılığını bulması Denizli’de ekonominin iyi seviyelere gelmesine büyük etkendir” diye konuştu. Keçeci, Denizli’nin ekonomik anlamdaki en büyük şanssızlığını ise yeni yatırımların gelmemesi olarak nitelendirdi. Keçeci “Kentimizde, kapasite artırımı, modernleşme gibi çalışmalar olsa da; yeni yatırım alamıyoruz. İkinci 6 ay için temennimiz siyasi istikrarın ve ekonominin bozulmamasıdır. ABD Merkez Bankası’nın almış olduğu karar ile borsa ve yabancı paraların normal seyrine çıktığını görüyoruz. Bu konuda da devletin ve bizlerin tedbir alması gerekir. Önümüzdeki 6 ayda tedbirli olmamız lazım” dedi.

EKONOMİDE CANLILIK DEVAM EDİYOR
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli ekonomisinin canlılığının ve dinamizminin devam ettiğini bildirdi. Denizli ekonomisi ile ilgili bilgiler aktaran Özer “Denizli ihracatı 2013 yılında Nisan ayı sonu itibariyle bir önceki yılın aynı aylarına oranla yüzde 13.2 artarak 920 bin 587 dolara ulaşmıştır. Sigortalı çalışan sayısı 2013 Mart ayı itibariyle 177 bin 96’ya çıkmıştır. Yeni yatırımlar bizi tatmin edici olmasa da yılın ilk çeyreğinde 15 adet yatırım teşvik belgesi alınmıştır. Bu belgelerin yatırım teşvik tutarları ise 77 milyon 364 bin 832 TL’dir. Denizli’de ilk beş ayda 6 bin 520 adet mesken, 700 adet de işyeri inşaat ruhsatı verilmiştir. 2013 Ocak-Mayıs döneminde yeni kurulan 734 işletme, Denizli Ticaret Odası’na kayıt yaptırmıştır” diye konuştu. Verilere göre, Denizli ekonomisinin canlılığının ve dinamizminin sürdüğünü açıklayan Özer “Sonuç olarak söylemek istiyoruz ki; dinamik, yerinde ve isabetli kararlar verme becerisi gösteren girişimcileri ve de ihracata dayalı üretim yapısı ile Denizli; çevre illere verilen oran ve miktarlarda teşviklerle desteklendiği, haksız rekabete maruz kalmadığı sürece kendisine verileni misliyle üretim, istihdam, ihracat, döviz ve vergi olarak katma değer yaratan bir ildir. Bu geçmiş tecrübelerle sabittir” dedi.

HAYVANCILIK DA GELİŞİYOR
Denizli’de tekstil sektörünün yanı sıra hayvancılıkta da önemli ihracatlar yapıldığını belirten DTB Başkanı İbrahim Tefenlili “Tarım ve tarıma dayalı sektörlerimizi göz önünde bulundurarak, 2013 yılının ilk 6 aylık dönemine baktığımızda, geçen yıl yaşanılan endişelerin yerine sükûnetin yer aldığını, bu sebeple piyasada bir rahatlama ve güven duygusunun yerleştiğini görüyoruz. Hayvancılık sektörümüzde yaşanılan gelişmelerin duraklamadan devam ettiğini, neticede hayvansal ürünlerde kalite artışı getirdiğini söylememiz mümkün. İlimizin hızla gelişen hayvancılık sektörü sayesinde, süt ürünleri ihracatımız da ihraç kalemlerimiz arasında önem kazanmaya başlamıştır. 2013 yılının ilk 6 ayında süt ürünleri ihracatımız, geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde10 artış göstermiştir. Diğer taraftan ülkemiz kuruyemiş üretiminde ilimiz önemli bir yere sahip. 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde geçen yıla göre yüzde10’lara yaklaşan ihracat artışı görülmektedir. Son günlerde yaşanan sokak olaylarının ilimiz ekonomisi üzerinde olumsuz etki yaratmayacağı kanaatindeyim. Genel olarak piyasaların umut verici olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

KUR POLİTİKASINDA İSTİKRAR OLMALI
Denizli’de ekonominin ilk 6 ayda olumlu değerlere sahip olduğunu söyleyen DENİB Başkanı Süleyman Kocasert “Haziran ayı başında açıklanan büyüme rakamlarına göre Türkiye ilk çeyrekte tahminlerin ötesine geçerek yüzde 3 oranında bir büyüme oranı yakaladı. Türkiye’nin ekonomideki başarısı nihayet kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da teyit edildi ve hem batılı hem de Asyalı kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye’yi yatırım yapılabilir ülke ilan etti. Bu çok önemli bir gelişme. Özellikle, yabancı yatırımcılar büyük ölçekli üretim merkezleri için Türkiye’yi tercih etmeye başlarlarsa, hem ekonomimizin hem de ihracatımızın hızla gelişeceğini birlikte göreceğiz. Denizli’de 2013’ün ilk yarısında, ihracatımızdaki artış oranları, ülke ihracat oranlarından hep daha iyi oldu. Esasen bu durum özellikle son bir yıldır sürüyor. Birçok defa, Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 10 ili arasında ilk üçte yer aldık. Mayıs ayında ise, söz konusu 10 il arasında en fazla ihracat artışını yakalayan il olduk. Ocak-Mayıs dönemindeki oranlara bakacak olursak, ülke ihracatı yüzde 4,4 artışa ulaşırken, Denizli merkezli firmaların ihracatı yüzde 13 oranında arttı” dedi. İhracatçılar olarak kurda istikrarın olması gerektiğini belirten Kocasert “Haziran ayının ikinci yarısında ekonomiyi ve iş dünyasını yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Amerikan Merkez Bankası Başkanının piyasaya sunulan likiditenin azalacağı anlamına gelen bir açıklama yapmasının ardından, tüm dünyada kurlar hareketlendi. Türkiye’de de Dolar ve Euro kurunda ciddi oranda artış yaşandı. Burada hep ifade ettiğimiz gibi, ihracatçıların istediğinin kurda istikrar ve öngörülebilirlik olduğunu yinelemek isterim. İhracatçılar olarak, kurlardaki öngörülemeyen dalgalanmaları arzu etmeyiz. Bugün için 2.10 ile 2.20 arasında bir sepet kur değerinin oluşmasının ve gelecekte enflasyon oranında artmasının en doğrusu olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

YENİ YATIRIMLAR GEREKİYOR
DEGİAD Başkanı Sadık Emre Çaputçu, Denizli’nin ilk 6 ayda stabil bir ekonomik görüntü sergilediğini bunun yanı sıra çok fazla yatırım alınamadığını ve katma değer üretmede sıkıntıların devam ettiğini söyledi. Çaputçu “Ciddi manada yeni yatırımlara veya yatırım kararlarına pek rastlayamıyoruz ve dünyadaki, özellikle de ABD ve AB’deki ekonomik durgunluğun etkisi elbette ilimizde de görülüyor. Özellikle tekstil sektöründe istenilen karlılık yok diyebiliriz. Sipariş ve yoğunluk olduğu söylenebilir ama katma değer üretmede sıkıntımız devam ediyor. Genel ihracatımız ise belli bir oranda, ülkenin büyümesine oranlı olarak yükselişini sürdürüyor. Kentin geleceğini şekillendirecek olan turizm alanında ise spesifik projelere rastlamamakla birlikte ve kentin turizm politikasını uzun vadede belirleyecek stratejik ve kararlı adımlar henüz atılmış değil. Önümüzdeki aylarda ise dünya ekonomilerinin yaşayacağı likidite darlığından ülkemiz ve kentimiz de etkilenebilir. Bu manada kur yükselişleri avantaj gibi görünse de dış pazarlarda talep darlığı yaşayabiliriz” dedi. Alkol düzenlemesi ile üzüm üreticilerinin ve şarap sektörünün sıkıntıya girdiğini belirten Sadık Emre Çaputçu “Bu yıl içinde yapılan alkol düzenlemesi ile beraber kentimizdeki şarap sektörü resmen derin bir krize ve buhrana sürüklenmiştir. Zaten yıllar önce tütününü söküp şaraplık üzüm üretimine geçmiş olan çiftçinin önünde bağcılıktan başka çare yoktur. Çiftçinin ürününü sattığı sektöre bu hançerin saplanmış olması bölgedeki 40 bin ailenin kabuslar görmesine neden oluyor ve bu ekonomik olduğu kadar toplumsal bir sorun da olacaktır. Türkiye’deki şaraplık üzümün yüzde 50’sini üreten bölgeye yönelik ve katı yasaklara yönelik tedbirler alınmalıdır” diye konuştu.

SICAK PARA DIŞARIYA KAÇTI
AYSİAD Başkanı Kemal Yamuç “FED Başkanının ABD’deki faiz oranlarını yükseltme girişimi sıcak paranın kaçışına neden oldu. Para kaçışı başlıyor, dengeler de bozuluyor. Gerçek değerlere oturmaya çalışıyor. İşte bu dönemde herkesin döviz bazında borçlanmaması gerekiyor” dedi. Denizli’de ihracatın yeni pazarlar ve fuarlarla arttığını söyleyen Yamuç “Fuarlarda çok iyi siparişler aldık. İhracatımız iyi gidiyor. Firmaların önceki yıllara göre markalaşma çalışmaları arttı. Bu da olumlu bir gelişme. Sadece öz sermaye anlamında sıkıntımız olduğunu düşünüyorum bundan sonra dalgalanmalar olacaktır. Bunları göz önünde bulundurup çalışmalarımızı da bu yönde yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

İSTİKRAR DEVAM ETMELİ
BASİAD Başkanı Hüseyin Memişoğlu ise 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde ekonomik anlamda istikrarın sürdüğünü belirtti. Memişoğluİ “İstikrar devam ediyor. İstikrarın devam etmesi ve artışın olması sanayicinin de yüzünü güldürüyor. Pazar arttıkça siparişler de artıyor. Bu sene bizlere umut veriyor. İlk 6 ayda olumlu gelişmelere yaşandı. Bundan sonraki 6 aylık süreçte de bu istikrarın devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı