REKLAMI GEÇ

Denizlili ihracatçı “Dalgalı kur”dan şikayetçi

Denizlili ihracatçı “Dalgalı kur”dan şikayetçi

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert dövizdeki dalgalanmanın Denizli ihracatının da dengesini bozduğunu, dengeli bir kur politikası uygulanması gerektiğini söylediler.

/ DENİZLİHABER / 22 Haziran 2013 Cumartesi, 15:50

Son günlerdeki dövizdeki dalgalanma ve doların yükselmesini değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ihracat için dengeli kurun önemli olduğunu belirtti.

Keçeci “Dövizin 1.90’ların üzerine çıktığı görülmüştür. İhracatçı için dövizin ani yükselmesi ve düşmesi arzu edilen bir olay değildir. Bu ani iniş ve çıkışlar ihracat yapan sanayicinin dengesini bozmaktadır. Dengeli bir kur politikası ihracat yapan sanayicinin arzu ettiği bir durum. Dövizin 1 günde bu noktaya gelmesi ihracatımızı artırmaz. İhracatımız artmadığı gibi sanayicimizin önemli problemleri ortaya çıkar. Çünkü sanayicilerimiz zaten ihracat yaparken, ürünün ham maddesinin ithalatını yaparken, büyük döviz borçlarına girmektedir” dedi.
İHRACATÇI TEDİRGİN
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ise önemli olanın kurların istikrarlılığı ve öngörülebilirliği olduğunu söyleyerek “Son günlerde dövizde yaşanan dalgalanmaların sıcaklığı henüz devam ediyor. Açıkçası, dalgalanmadan sonra piyasada yakalanacak olan döviz trendinin ne şekilde dengeye oturacağı önemli. İhracatçılar olarak hep, Türk Lirası ve kurlar hakkında iki hususun üzerinde durduk. Bunlardan birincisi TL’nin aşırı değerlenmemesi ve enflasyon oranına paralel şekilde değerinin güncellenmesi, ikinci ve daha önemli olanı ise istikrar. Bugünkü durum ilk bakışta ihracatçı için olumlu görünüyor. Fakat unutulmaması gereken, ihracatımızdaki girdilerin bir bölümünün ve özellikle enerji tedarikinin yabancı para birimi ile sağlanıyor olması. Bir başka ifade ile ihracatçının tek isteğinin yüksek kur düzeyleri olduğu algısı çok doğru değil” diye konuştu.

Asıl önemli olan kurların istikrarlılığı ve öngörülebilirliği olduğunu vurgulayan Kocasert, şunları söyledi: “ Küresel ekonomi çalkantılı bir dönemden geçiyor. Sonbahar ayların Dolar ve Euro’nun ne yönde hareket edeceğini maalesef bilemiyoruz. Bu durumda da maliyet hesapları ve fiyatlandırma politikalarını belirlemek bir risk unsuru haline geliyor. Kısacası, ihracatçı bugünlerde yaşanmakta olan gelişmelerin nereye varacağını tahmin edemiyor. İhracatçılar olarak, bizim istediğimiz, döviz sepetinin bugün için 2.10-2.20 bandında seyretmesidir. Gelecekte ise TL’nin enflasyon oranının altında kalmayacak şekilde değerinin güncellenmesinin en sağlıklısı olduğunu düşünüyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı