REKLAMI GEÇ

Keçeci: Suriyeliler kayıt altına alınsın      

Keçeci: Suriyeliler kayıt altına alınsın      

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, bazı işverenlerin risk alarak Denizli’ye yerleşen Suriyeli sığınmacıları istihdam ettikleri duyumları aldıklarını belirterek, yetkililere “Suriyeliler kayıt altına alınsın” çağrısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Aralık 2014 Çarşamba, 09:39

Keçeci, yazılı açıklamasında, birçok ilde işsizlik sorun olurken, Denizli’deki sanayicilerin istihdam edecek işçi bulmakta sıkıntı çektiğine işaret ederek, Suriyeli mültecilerin istihdamının akla gelen çözümlerden birisi olduğunu belirtti.

Ekim ayında yürürlüğe giren Geçici Koruma Yönetmeliği ile henüz detayları belirlenmese de Suriyelilere çalışma hakkı verilmesinin bu konudaki tartışmayı tekrar alevlendirdiğini anımsatan Keçeci, şöyle devam etti:

“Hükümetin Suriyeli sığınmacılara kapılarını açmasından sonra, özellikle Güneydoğu illerinden çalışma izni olmayan yabancı uyrukluların kayıt dışı çalıştırıldığı bilgileri geliyordu. Ancak bunun Ege illerine kadar sirayet edeceği kimse tarafından öngörülmüyordu. Bugün gelinen noktada Denizli’de dahil, Ege Bölgesi’nde Suriyeli vatandaşların sayısının gün geçtikçe arttığı görülüyor. Bu bazı kesimlerde ucuz istihdam olarak algılanırken, bazı kesimlerde huzursuzluk yaratmaya başladı.”

SURİYELİLER İHTİYACI KARŞILAYABİLİR

Daha önce de Suriyelilerin kayıt altına alınarak Denizli’deki işçi sıkıntısının bir nebze de olsa rahatlatabileceğini önerdiğini kaydeden Keçeci, şu anda da Denizli’de en çok istihdam sıkıntısı çeken sektörlerin Bakanlar Kurulu kararına girmesini istediklerini ifade etti.

Kayıtdışı istihdamı etik olmadığı gibi insani de bulmadığını vurgulayan DSO Başkanı Müjdat Keçeci, sözlerine şunları ilave etti:

“Denizli’de şu anda kayıt altına alınmış olan bin 700’e yakın Suriyeli bulunuyor. Ancak farklı kaynaklardan derlenen bilgilere göre, bu sayının 5 bin civarında olduğu söyleniyor. Kayıt altına alınanların genellikle Honaz ve Akhan taraflarına yerleştikleri görülüyor. Bu bölgelerin sanayi alanları olması kayıt dışı istihdamı akla getiriyor.

Türk Ticaret Kanunu, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı gibi yeni yasal düzenlemeler ile karşı karşıya olan sanayicilerin içerisinde tüm riskleri alarak bu yabancıları çalıştıranlar olduğunu duyuyoruz. Bu nedenle Denizlili işadamlarına sürekli uyarılarda bulunuyoruz.

Kayıt dışı istihdamın artmasına neden olabilecek bu konuda acil eylem planı yapılması ve istihdamın da önemli bir kalemini oluşturduğu üretim maliyetlerine katlanan dürüst işverenlerin hak kaybına uğramaması için önlemler alınması gerekiyor.

Bu kişiler kayıt altına alınmadan sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden faydalanamıyorlar. Suriyelilerin kayıt dışı kalmasına neden olarak aynı zamanda onların sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlardan da mahrum kalmasına neden olunuyor. “

 

Yorumlar

mehmet gençoğlu   -  Bağlantı 10 Aralık 2014, 10:16

acilen önlem alınmalı

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı