REKLAMI GEÇ

10 yeni ürün için denemeler sürüyor

10 yeni ürün için denemeler sürüyor

Geçtiğimiz yıl yaşanan ağır kış koşullarının bir çok üründe ciddi kayıplara neden olması Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü hareke geçirdi. Doğa koşullarına karşı dayanıklı, hem de çiftçilere önemli kazançlar getirecek yeni ürün denemelerine başlayan Tarım, 10 ilçede denemelere başladı. Elde edilen ilk sonuçlar, Denizli’de ürün yelpazesinin genişletilmesi atına olumlu sinyaller verdi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 20 Aralık 2015 Pazar, 12:31

Denizli’de geçtiğimiz yıl yaşanan çekin kış koşulları geniş tarım arazilerinde olumsuzlukları ortaya çıkarmış, başta üzüm ve meyve ağaçları olmak üzere birçok ürün zarar görmüştü. Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçilerin hava koşulları nedeniyle uğradıkları büyük zararların önüne geçmek amacıyla alternatif ürün arayışlarına başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kontrolünde küçük alanlarda ürün denemeleri yapan il müdürlüğü başarılı sonuç aldı, tarım günleri düzenleyerek çiftçilere yeni ürünler hakkında bilgiler vermeye başladı.

denizli-tarim-yeni-urun-ic
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Çal, Acıpayam, Güney, Sarayköy, Tavas, Bekilli, Pamukkale, Serinhisar, Çameli, Buldan, ilçelerinde yeni ürün denemeleri yaptığını ve başarılı sonuç aldıklarını söyledi.

ÇAL VE GÜNEY’E AZKAN, ÇAKIR, AKÇA
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kutlu, 2015 yılında Denizli’de uygulanan “Yeni Geliştirilen Nohut Çeşitlerinin (Azkan, Çakır, Akça) ve Yetiştirme Tekniklerinin Geçit Bölgesi Üreticilerine Yayımı Projesi” dahilinde Çal ve Güney’de toplam 2 adet 5’er dekarlık demonstrasyon parseli kurulduğunu söyledi.

3 İLÇEYE MISIR VE SOYA
“Batı Akdeniz Koşullarında Mısır Ve Soyanın 2.Ürün Slajlık Olarak Birlikte Ekimle Yetiştirilmesinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Yayım Projesi” kapsamında da, Acıpayam’a 2, Çal ve Sarayköy’e 1’er adet olmak üzere 4 adet 5’er dekarlık demonstrasyon parselleri kurulduğunu belirten Kutlu, Acıpayam’ın Kumavşarı Mahallesi’nde oluşturulan demonstrasyon parselinde yetiştirilen ürünlerin çiftçilere gösterilebilmesi amacıyla geniş katılımlı bir tarla günü düzenlediklerini ifade etti.

Pamukkale’nin Eldenizli Mahallesi’ne 5 bin 200 metrekarelik alana Esin, hicran, onur ve yılmaz nar ekimi yaptıklarını kaydeden Kutlu, 2014 yılında da Yeniköy Mahallesi’nde bir çiftçi ile nar çalışması yapıldığını söyledi.

Denizli’de 96 bin dekar alanda 11 bin ton kekik üretimi yapıldığını ve 60 milyon TL çiftçi geliri elde edildiğini aktaran Kutlu, “Dünyada ticarete konu olan kekik miktarı 13-15 bin ton civarındadır. Dolayısıyla ülkemiz kekik üretiminin % 90’ı, dünya kekik üretiminin ise % 75-80’i tek başına Denizli’den temin edilmektedir. Bu konumu ile dünya kekiğinin başkenti olarak anılan Denizli’de bundan sonraki hedefimiz kekiğin mevcut konumunu koruyup geliştirmek ve bu bitkiye yenilerini eklemektir” dedi.

denizli-tarim-yeni-urun-ic-2

8 İLÇEYE ADAÇAYI VE LAVANTA
Bu amaçla Bakanlığın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2015-2017 yılları arasında Denizli’de Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Yaygınlaştırma Projesi uygulandığını söyleyen Kutlu, 2015 yılı proje çalışmaları ile Acıpayam, Bekilli, Buldan, Çal, Çivril, Güney, Pamukkale ve Tavas İlçelerinin potansiyel alanlarının 12 lokasyonunda 66 dekar lavanta ve 10 dekar adaçayı demonstrasyon parselleri oluşturulduğunu belirtti.

4 İLÇEYE DOMATES
Acıpayam, Çameli, Serinhisar ve Tavas’ta 2015-2015 yıllarında yayla seracılığı faaliyetleri kapsamında, sera yapımları artış gösterdiğini kaydeden Kutlu, 75 dekar seranın kurulumu tamamlandığını il genelinde yayla seraları 115 dekara ulaştığını kurulan sera alanının çok fazla olmamasıyla beraber artış potansiyelinin yüksek olduğunu ifade etti.

denizli-tarim-yeni-urun-ic-1

Kurulan yayla seralarında domates üretildiği bilgisini veren Kutlu, “23 nisan-7 Mayıs tarihleri arasında dikimlerin yapıldığı Acıpayam, Serinhisar, Tavas ve Çameli‘ndeki seralarda ilk hasat dikimden 75 gün sonra Temmuz ayının ilk haftasında başlamıştır. Dekara ortalama 2 bin fide dikilmiştir. Aşılı çift gövde fidelerden tercih eden üreticilerde, dikilen fide sayısı yarıya düşmüştür. Dikimi takiben, askıya alma, koltuk alma, çapalama, yabancı ot temizliği ve diğer yetiştiricilik işlemleri titizlikle yürütülmüştür. Dekara 20-25 ton ürün alınmıştır. Kasın ayının ortalarında sökümler tamamlanmıştır. Fiyatlar zaman zaman değişkenlik göstermiş olup, 80 kuruş-1,2 TL arasında gerçekleşmiştir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı