REKLAMI GEÇ

22 dekar alan sular altında

22 dekar alan sular altında

Denizli’de Perşembe günü yağan aşırı yağmur nedeniyle, Irlıganlı Beldesi ile Eldenizli Köyü’ndeki arazileri su basması sonucu, ilk tespitlere göre 22 dekarlık ekili alan zarar gördü.

/ DENİZLİHABER / 22 Mayıs 2009 Cuma, 20:01

Meteoroloji’den alınan bilgiye göre; Denizli’ye son iki günde, metrekareye ortalama 31 kg yağış düştü. Bilhassa Perşembe günü öğleden sonra metrekareye düşen 17.4 kglık yağış sebebiyle, il merkezi ve ilçelerde tarım arazilerini su bastı. Denizli Tarım Müdürü Yusuf Gülsever ile merkeze bağlı Eldenizli Köyü ve Irlıganlı Beldesi’nde zarar gören arazileri gezen Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, ilk tespitlere göre bazı vatandaşların tarlalarını sel bastığını söyledi. Denizli Ziraat Odası Başkanı Gemici, Tarım Müdürlüğü’nün tespit komisyonundaki ekiplerin, 7 ilçede kontrollere devam ettiğini belirterek, ”Aşırı yağış ve bazı yörelerimize dolu yağması sebebiyle sel baskınları oluştu” dedi.

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Gemici, “Merkeze bağlı Eldeniz Köyü’nde ve Irlıganlı Beldesi’nin arazi sınırlarındaki Çınarlı Deresi’nin taşması sonucu o yöremizdeki ürünler zarar gördü. Burada derenin yatak değiştirmesi sonucu arazilere yönelmesiyle oluşan bir zarar var” dedi. Ön tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Gemici, ekiplerin arazide inceleme yaptığını ve zararın boyutunun, tespitlerin tamamı bir araya geldikten sonra ortaya çıkacağını dile getirdi.

 

Gemici, zarar gören yerlerle ilgili olarak şunları söyledi: ”Merkez ovada Eldenizli Köyü ile Irlıganlı Beldemiz arasındaki arazilerde selin girdiği noktalarda yaklaşık 25 kişinin arazisinde bir hasar olduğu yönünde şikayet geldi. Biz gidip baktığımızda bu arazilerin birçoğunda hayvan yemliği, silajlık mısır, yonca ekilişleri mevcut. Meyve dikilmiş arazilerde şu an tespit edilebilmiş zarar yok. Ama oralarda da arazinin içerisine selin getirdiği maddelerin yığılması nedeniyle, arazinin vasfı bozulmuş durumda. Onların hafriyatla dışarı atılması gerekiyor. Bu 25 kişinin arazilerinde şu an için bir ön tespit yapıldı. İlk tespitlerimize göre bizim gezdiğimiz yerlerde yaklaşık 22 dekar alan, aşırı yağış ve selden zarar görmüş. Ama suların çekilmesiyle de son tespitten sonra ortaya çıkacak olan zarar kesin rakamlarıyla belli olacak.”

 

”Ekili ve dikili alanlarda zarar gören yerler var. Rapor sonucu bunun ne kadarında hububat ekili, ne kadarında meyve olan araziler var, o zaman kesin zarar belli olacak” diyen Gemici, ”Daha önceki dönemlerde, çiftçinin uğradığı zararın telafisi konusunda, ‘2090 sayılı Tabii Afet Yasası yürürlükte’ deniliyordu ama bu da işlerliği olmayan bir yasa. Burada bizim yıllardır söylediğimiz, bu Tarım Sigortaları (TARSİM) havuzuna sel afeti ile ilgili bir sigorta kapsamı getirilmesi, gerekirse primini yüksek tutarak bu konudaki mağduriyeti gidermek için TARSİM’de bu sel afeti ile ilgili bir uygulama getirilirse, 2090 sayılı yasanın etrafında dolaşıp durmaktan kurtuluruz ve zararların telafisi mümkün olur” diye konuştu.

 

Denizli’de yağışların bugün de kuzey ve doğu bölgelerinde sürmesi beklenirken, dünkü kadar etkili olmayabileceği öğrenildi.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı