Ayhancı’nın açıklamasına yalanlama

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çal’da 40 yıl sonra yeniden Mildiyös hastalığı görüldüğü ve bu nedenle şaraplık ve sofralık üzüm üretiminde düşüş yaşanacağına ilişkin açıklama yapan Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı’yı yalanladı.
/ DENİZLİHABER / 26 Temmuz 2011 Salı, 17:25
Geçtiğimiz günlerde, Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, Çal’da 40 yıl sonra yeniden Mildiyö hastalığının hortladığını ve bu nedenle, üzüm üretiminde düşüş yaşanacağını açıklamıştı. Ayhancı’nın açıklaması, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yalanlandı.
“Açıklamalar gerçeği yansıtmıyor”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Çal Ziraat Odası Başkanı Ayhancı’nın, haberlere yansıyan açıklamalarının doğru olmadığı belirtildi ve “Bu açıklama, talihsiz açıklama olduğu gibi gerçeği de yansıtmamaktadır. Gerek sofralık, gerek kurutmalık gerekse de şaraplık olarak üretilen Çal yöresi üzümleri tat, aroma ve diğer özellikleri itibariyle ihracatçı ve sanayiciler tarafından tercih edilen ürünlerdendir” denildi.
“İhraç ürünlerinden hiçbir geri bildirim almadık”
Açıklamada, çeşitli hastalıklara karşı yapılan mücadele hakkında da bilgiler verildi. 45 bin hektarlık bağ üretim alanı ile Denizli’nin, Türkiye bağcılığında sofralık, kurutmalık ve şaraplık olmak üzere önemli bir üzüm üretim potansiyeline sahip olduğunun belirtildiği açıklamada, Denizli’den ihraç edilen hiçbir üründe şimdiye kadar geri bildirim olmadığı iddia edildi.
“62 ülkeye, 96 çeşit tarım ürünü ihraç ediyoruz”
Müdürlükten yapılan açıklamada, “Sofralık ve kurutmalık üzümlerin büyük bir kısmı başta Rusya Federasyonu olmak üzere Avrupa Birliği ve diğer birçok ülkeye ihraç edilmektedir.
Tarımsal ürün ihracatında gerek üretim, gerekse ürün işleme ve muhafaza tesisleri ve laboratuar hizmetleriyle alt yapısını tamamlayan Denizli, 62 ülkeye 96 çeşit tarım ürünü ihracatını gerçekleştirir duruma gelmiştir. Yaş ürünlerde başta sofralık üzüm olmak üzere, nar, ayva, şeftali, elma ve kiraz; kuru ürünlerde leblebi, kekik, ay çekirdeği, anason, kimyon, haşhaş, kuru üzüm vb. ürünler kolaylıkla ihraç edilebilmektedir. Denizli’de son yıllarda tarım sektörü Bakanlığımızın desteklerinin yanında Valiliğimiz, İl Özel İdaresi ve ilgili kurum ve kuruluşların da katkılarıyla gerek bitkisel üretimde, gerekse hayvansal üretimde her geçen yıl önemli bir büyüme göstermektedir” denildi.
“118 zirai mücadele konusunda çalışma var”
Denizli’de, bitkisel üretimde ürün kaybına neden olan yaklaşık 528 organizmaya karşı zirai mücadele hizmeti verildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Polikültür tarım yapılan İlimizde 2011 yılında 118 ayrı zirai mücadele konusu programa alınarak çalışmalar bu doğrultuda yürütülmektedir. İlimizde yetiştirilen bağ alanlarında 10 ayrı zararlı organizma konusunda mücadele yapılmaktadır. Bağ salkım güvesi ile bağ küllemesi ve bağ mildiyö hastalığı (Plasmopara viticola) tahmin ve erken uyarı çalışmaları kapsamında 1984 yılından beri başarı ile sürdürülmektedir. Müdürlüğümüzce yürütülen tahmin ve erken uyarı çalışmaları doğrultusunda bağ mildiyösü, bağ salkım güvesi ve bağ küllemesi ile ilgili düzenlenen hizmet içi eğitim, çiftçi eğitimi ve köylerde yapılan birebir bilgilendirme toplantıları, afiş, broşür, liflet ve kitapçıkların dağıtımı ve kısa mesaj sistemiyle bağ üreticilerinin hastalık ve zararlılara karşı daha duyarlı olmaları sağlanmaktadır. Mildiyö hastalığı, bağ sahalarında toprakta ve omcalar üzerinde oospor(cansız) olarak bulunmaktadır. Uygun yağış, sıcaklık, nem ve fenolojiye bağlı olarak ortaya çıkar ve zarar yapar. Hastalığın kontrol altında tutulabilmesi için teknik talimatlar doğrultusunda kültürel, mekanik ve kimyasal mücadele yapılması gereklidir” denildi.
“Üreticiler uyarıldı”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İlimizde ilkbahar döneminde bazı bölgeler ve yerleşim birimlerinde meydana gelen dolu ve şiddetli yağış nedeniyle bağ alanlarında etkilenme gözlenmiştir; olası karşılaşılabilecek olumsuzluklara karşı yapılması gereken işlemlerle ilgili çiftçilerimiz uyarılmıştır. Yağışlardan özellikle doludan etkilenen bağ alanlarının hastalıklardan zarar görmemesi ve koruma amaçlı; Sarayköy, Güney, Bekilli, Baklan ve Çal ilçelerindeki bağ üreticilerine genel bütçe ve İl Özel İdaresi kaynaklarından 12 bin TL harcanarak 11 bin 932 dekar bağ alanı için 675 kg bakır sülfat + mancozeb terkipli ilaç alınarak 854 bağ üreticisine dağıtımı yapılarak ilaçlama yapmaları sağlanmıştır. Çal İlçesinde de mildiyö hastalığına karşı doludan hasar gören 8 yerleşim biriminde 434 üzüm üreticisinin 5.409 dekar bağ sahası için ilaç dağıtılarak kimyasal mücadele yapmaları sağlanmıştır. İlimizde bağ sahalarda mildiyö hastalığına karşı yer yer 2 ile 5 arasında ilaçlama ilanı verilmiştir. Çal ilçemizdeki bağlarda da mildiyö hastalığına karşı 16 Mayıs 2011, 27 Mayıs 2011 ve 13 Haziran 2011 tarihlerinde olmak üzere mücadele amaçlı 3 ilaçlama ilanı verilmiştir. Verilen ilanlar İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarınca, belediye başkanlıkları ve köy muhtarlıkları aracılığı ile hoparlörden duyurulmuştur ve ilan panolarına asılmıştır. Ayrıca yerel basında da konu ile ilgili bilgilendirmeler yapılmış, kısa mesaj sistemine (SMS) kayıtlı 4 bin 939 bağ üreticilerine de anında gerekli duyurular yapılmıştır. Üretici ve yetiştiricilerle yapılan eğitimlerde her an kendilerinin tabii afetlerden etkilenebilecekleri hatırlatılarak bitkisel ürün ve hayvan varlıklarını mutlaka tarım sigortası (TARSİM) yaptırmaları konusunda bilgilendirilmektedirler. Sigorta yaptıran üreticilerimizin sigorta bedelinin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandığı anlatılmaktadır. Bağ mildiyö hastalığı Bakanlığımızca yayınlanan teknik talimatlar doğrultusunda, bizzat yerinde kontrol edilerek teknik elemanlarımızın önderliğinde üreticilerimizle ortaklaşa yürütülmektedir.
Çal Ziraat Odası Başkanı’nın mahalli basına yansıyan demecinin doğru olmadığı, talihsiz açıklama olduğu gibi gerçeği de yansıtmamaktadır. Gerek sofralık, gerek kurutmalık gerekse de şaraplık olarak üretilen Çal yöresi üzümleri tat, aroma ve diğer özellikleri itibariyle ihracatçı ve sanayiciler tarafından tercih edilen ürünlerdendir” denildi.