REKLAMI GEÇ

Darbe 2008’de geldi

Darbe 2008’de geldi

25 Nisan Dünya Veterinerler Günü dolayısıyla düzenlenen konferans öncesi bir konuşma yapan Denizli Veteriner Hakimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, Türkiye’de hayvancılığın, 2008 yılında büyük darbe yediğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 25 Nisan 2009 Cumartesi, 00:00

Denizli Veteriner Hekimler Odası,  25 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda bir konferans düzenledi. Konya Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş’in verdiği Tüberküloz ve Brucella ile ilgili konferansın ardından, ‘Beslenmede hayvansal gıdaların önemi’ konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Konferans öncesi, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Oda Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, veterinerlerin toplum sağlığındaki yeri ve önemine değindi. Mesleği, ekonomik açıdan da değerlendiren Uzakgider, “Geçmişte hep dile getirdiğimiz başta Şap olmak üzere Brucella, Kuduz, Tüberküloz, Kuş Gribi, Çiçek ve Şarbon gibi pek çok salgın hastalık, hayvancılığı tehdit etmektedir. Bu yüzden hayvansal ürün ihracatı yapan ülkelerin zararı, yılda 2.7 milyar TL’dir. Bu rakama bakıldığında, veterinerin öneminin bir kat daha arttığını görebiliriz” diye konuştu.

Hükümetin, yanlış hayvancılık ve tarım politikalarını da değerlendiren Uzakgider, AB, bütçesinin yarısı olan 55 milyon Avro’yu, ABD ise 75 milyar Dolar’ı çiftçilere destek olarak verirken ülkemizde bu rakam 2 milyar TL civarındadır. Bu rakamın 12 milyar Avro’ya çıkması gerekmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki tarımın ekonomi içindeki payı yüzde 60-70 iken ülkemizde bu rakam yüzde 25 civarındadır. 2000’li yıllardan beri hayvancılık kararnamesi kapsamında desteklenmeye çalışılan hayvancılık, belirli bir kalkınma trendi yakalamış ve gelecek için umut vaat edici olmuştu. Ancak 2008 yılında çıkarılan kararname ve yaşanan ekonomik kriz, bütün bu olumlu gelişmelere fren etkisi yapmıştır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı