REKLAMI GEÇ

“Dünya ortalamasının çok altındayız”

“Dünya ortalamasının çok altındayız”

Denizli Veterinerler Odası Başkanı Uzakgider, Türkiye’de süt tüketiminin, Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu belirterek, “Bugünkü nüfusumuza göre 23 milyon ton süt üretmemiz gerekmektedir. Bu da ancak ülke hayvancılığının geliştirilmesi ile mümkündür” dedi.

/ DENİZLİHABER / 21 Mayıs 2009 Perşembe, 19:41

Dünya Süt Günü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Veterinerler Odası Denizli Şube Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı karar ile her yıl 21 Mayıs’ın ‘Dünya Süt Günü’ olarak kutlandığını söyledi. Süt ve süt ürünlerinin, yapısında bulunan besin maddeleri nedeniyle, doğada tek olma özelliğini taşıdığını söyleyen Uzakgider, sütün öneminin herkese anlatılması, toplumların bilinçlendirilmesi ve süt tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla Dünya Süt Günü’nün kutlandığını belirtti. Uzakgider, “İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için günlük alması gereken proteinin yarısının hayvansal kökenli olması gerekmektedir. Hayvansal kökenli proteinlerin en başında, doğumdan hayatın sonuna kadar her dönemde vazgeçilmez ve biyolojik değerliliği yüksek olan süt, çok büyük önem taşımaktadır. İnsan beyninin gelişimini çocukluk çağında tamamladığı, beynin gelişiminde hayvansal proteinin etkin olduğu dikkate alınırsa, sütün toplumun geleceği için ne denli önem taşıdığı anlaşılacaktır” diye konuştu.

 ‘Sağlıklı bir toplum için süt için’

İnsanların her yaş döneminde tükettiği süt miktarının, yetişmiş ve sağlıklı bir toplum olmanın temel unsurlarından birini oluşturduğunun altını çizen Uzakgider, “Ne kadar süt, o kadar protein, o oranda zeka düzeyi gelişmiş toplum demektir. Aynı zamanda ruhsal ve bedensel olarak sağlam bir gelecek demektir. Toplum olarak yeterli düzeyde hayvansal protein aldığımız söylenemez. Gelişmiş ülkelerde kişi başına ortalama günlük 102 gr. protein alınırken bunun 70 gramı hayvansal kökenlidir. Ülkemizde ise günlük 84 gram protein alınırken bunun ancak 17 gramı hayvansal kökenlidir. Gelişmiş ülkelerde yılda kişi başına 85 kg. un tüketilirken ülkemizde 325 kilogram un tüketilmektedir. Bu da toplum olarak un ile beslendiğimizin göstergesidir” dedi.

 ‘Dünya ortalamasının çok altındayız’

Ülkemizde süt tüketiminin Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu aktaran Uzakgider, “Hayvansal protein kaynağının yüzde 45’ini oluşturan sütün tüketimi, gelişmiş ülkelerde kişi başına 282 litre iken bu rakam ülkemizde 153 litredir. Bugün ülkemizde 12 milyon ton civarında süt üretilmektedir. Bu rakamın yeterli seviyede olabilmesi için bugünkü nüfusumuza göre 23 milyon ton süt üretmemiz gerekmektedir. Bu da ancak ülke hayvancılığının geliştirilmesi ile mümkündür” dedi.

 ‘Hayvansal protein ve süt tüketimini şarttır’

Uzakgider, “Bu konularda daha önceleri defalarca dile getirdiğimiz başta ‘okul sütü’ projesi olmak üzere, süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının indirilmesi, hayvancılığın yeterli seviyede desteklenmesi, sütte ve ette fiyat istikrar fonunun kurulması, kampanyalar şeklinde reklamlarda toplumda süt ve süt ürünleri tüketiminin teşvik edilmesi gibi önerilerimizi yetkililere tekrar hatırlatıyoruz. Toplumun sağlıklı, uzun ömürlü fertlerden oluşması ancak ve ancak yeterli ve dengeli beslemeyle mümkün olacaktır. Herkese süt tüketmeye davet ediyoruz” diye konuştu. 

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı