REKLAMI GEÇ

Orman yangılarıyla mücadele başladı

Orman yangılarıyla mücadele başladı

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, 1 Haziran’da başlayacak yangın sezonu öncesinde, Çamlık Mesireliği’nde, Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyon Toplantısı yapıldı.

/ DENİZLİHABER / 29 Mayıs 2009 Cuma, 19:37

Vali Yavuz Erkmen başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ali Çardakçı, Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan, Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever, İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş ile diğer daire müdürleri katıldı.

 

Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, Denizli’de son otuz yılda yanan alanların 100 katından fazla alanın ağaçlandırıldığını söyledi. Denizli’de yılda ortalama 100 orman yangını çıktığını dile getiren Orman Bölge Müdürü Oklu, bu yangınların 70–80 hektar alanda etkili olduğunu belirterek, “Geçen yıl bölgemizde çıkan 50 orman yangını ile Türkiye ortalamasının altında bir sezon geçirdik ve 10 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yaptık. 1988, 1994 ve 2000 yılları haricinde Denizli’de büyük orman yangını yaşanmadı. Son otuz yılda yanan ormanlık alan 10 bin hektarı bulmazken, 150 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması gerçekleştirildi. Uydu takip sistemleriyle bütün araçlarımız 24 saat kontrol altında. Bölgemizde bir adet yangın söndürme helikopteri mevcut olup, yangın anında  ilk önce 20 kişilik ekibi o bölgeye sevk edip, daha sonra havuzlardan aldığı suyla  yangına müdahale ediyor” dedi.

 

Vali Yavuz Erkmen de, meydana gelen yangınların çok kısa sürede müdahale edilmek suretiyle büyümeden önlendiğini söyleyerek, bunun bir taraftan bu konuya hazırlıklı olunduğunun ve kurumlar arasındaki işbirliğinin göstergesi olduğuna, bir taraftan da vatandaşların bu konudaki sağduyusunun göstergesi olduğuna dikkat çekti. 

 

Başta orman teşkilatı olmak üzere Tugay Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, Belediye ve diğer bütün kurumlar ile vatandaşlara teşekkür eden Vali Erkmen, ”Amacımız hiç ormanı yangını çıkmaması, çünkü bunlar milli servetimiz. Milli servetin yok olması bizim kendi geleceğimiz açısından düşündürücü. Ne kadar ağaçlandırma da yapsak bozulan, yanan ormanların yerine yeni bir ağaç, fidan ekimleri yapmak suretiyle ne kadar fazla bu işin üzerine önem de versek, önemli olan kendi elimizdeki varlıkların korunmasıdır. Burada bütün kurumlar olarak bir kez daha hazırlıklarımız, eksiklerimizi gözden geçirmek için bu toplantımızı düzenledik. Özellikle bu yangın sezonu öncesinde vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi ve kurumlarımızın hazır olması gerekiyor. İnşallah yine sıkıntısız ve hiç yangın çıkmamış bir sezon geçiririz. Bütün temennimiz bu. Ama bazen de yıldırım düşmesi gibi elde olmayan, nedenlerden dolayı yangınlar çıkıyor. Böyle bir şey olduğu takdirde de en kısa sürede ve ormanlara zarar vermeden bunların söndürülmesi çok önemli” dedi.  

 

‘200 metrelik hortum bulundurun’

Vali Erkmen ayrıca, özellikle kırsal kesimlerde ve ilçelerde olan yangınlarda en az 200 metrelik hortumların bulundurulmasının çok önemli olacağını vurgulayarak, “Belediyedeki yangın hortumları genellikle çok kısa hortumlar. Onların bir orman yangınında devreye girmesi çok zor oluyor. Bir itfaiye aracı gelene kadar bazen uzun zaman geçebiliyor. Uzun bir hortum olsa anında müdahale edilebilir. Her ilçede mutlaka belediyelerde orman yangınlarına karşı da bir tane en azından böyle uzun 200 metrelik hortum bulundurulmasında yarar var” diye konuştu. Vali Yavuz Erkmen, son olarak 1 Haziran-15 Ekim arasında İl genelinde havai fişek satılması ve kullanılmasının milli değerlerin bir parçası olan gün ve bayramlar hariç yasaklandığını hatırlattı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı