REKLAMI GEÇ

Soğan üreticileri altın yılını yaşıyor

Soğan üreticileri altın yılını yaşıyor

Denizli Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (DEMESKO) Başkanı Halil Öztürk, geçen yıl mevsim normallerinin üzerinde yağan yağmur nedeni ile çok fazla dikilemeyen soğanın bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Ocak 2010 Salı, 18:44

Yaşanan domuz gribine iyi geldiği bilinen soğanın pazarlarda en fazla satılan ürünlerin başında geldiğini ifade eden DEMESKO Başkanı Halil Öztürk, geçen yıl halde kilogramı 40 kuruştan satılan soğanın bu yıl kilogramının 1.40’tan pazarcı esnafına satıldığını söyledi. Mahalle pazarlarında soğanın kilogramının 1.75 veya 2 liradan satıldığını hatırlatan Başkan Öztürk, “Geçen yıl soğan üreticileri aşırı yağışlar nedeniyle soğan dikimi yapamadı. Soğan tarlalarının büyük bölümü boş kaldı. Domuz gribi salgınına soğan sarımsağın iyi geldiği haberleri de gazete ve televizyonlarda çıkınca insanlarımızın soğana ilgisi bir kat daha arttı. Talep çok ürün az olunca da soğan pahalandı. Geçen yıl 40 kuruştan sattığımız soğan bu yıl 1.40 liradan alıcı buluyor. Soğan pahalı olmasına rağmen pazarlarda da yoğun olarak satılıyor. Her şeye rağmen geçen yıl tarlasına soğan diken üreticilerimiz bu yıl altın yılını yaşıyor. Gerçekten iyi paralar kazanıyorlar” Dedi.

Faydaları saymakla bitmez
Denizli’ye soğanın Ankara ve Malatya’dan geldiğini ifade eden Başkan Halil Öztürk, Denizli ve çevresinde çok fazla soğan dikiminin yapılmadığını söyledi. Soğanın çiğ ve pişirilerek tüketildiğini, faydasının sayılamayacak kadar çok olduğunu belirten Öztürk, “Vücut direncini arttırır ve vücuda kuvvet verir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Nefes yollarını açar ve öksürüğü keser. Damar tıkanıklığını önler. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini ayarlayan soğan şeker hastalarına faydalıdır. Böbrek ağrılarını hafifletir. Böbrek kumlarının ve taşların dökülmesine yardımcı olur ve tekrar oluşmalarını önler. Mikrop öldürücü etkisi vardır. Vücuttaki ve kandaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Yaraların daha hızlı kapanmasına yardımcı olur. Egzama, dolama gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. Karaciğerin çalışmasını düzenler. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Sinirleri rahatlatır, sıkıntı ve bunalıma iyi gelir. Uyku problemi çekenlere faydalıdır. Hafızayı güçlendirir. Cinsel gücü arttırır. Kemik erimesine karşı etkilidir” dedi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı