REKLAMI GEÇ

Süt üreticileri, yerli firmalardan şikayetçi

Süt üreticileri, yerli firmalardan şikayetçi

Ocak-Şubat-Mart aylarının süt fiyatlarını belirlemek için bir araya gelen Denizlili süt üreticileri, fiyatı belirleyemedi. Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, kendilerinin sürekli sahip çıktığı yerli firmaların, süt fiyatlarını aşağıya çekmek istediğini belirterek, firmaların bu tavrını doğru bulmadıklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 22 Aralık 2008 Pazartesi, 01:00

Ülkemiz ve ilimiz süt sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıları görüşmek ve bu sıkıntılara bağlı olarak süt fiyatlarını belirleyebilmek için Esnaf Sarayı Toplantı Salonu’nda bir araya gelen Denizlili süt üreticileri ve bazı firma temsilcileri, süt alım fiyatlarına ilişkin kesin bir rakam oluşturamadı. Denizlili bazı yerel firmaların, süt fiyatlarını aşağı çekmek istemesi nedeniyle süt fiyatları konusunda küçük gerginlikler yaşandığını dile getiren Hay-Koop Birlik Başkanı Mehmet Varol, kendilerinin sürekli sahip çıktığı yerli firmaların, bu tavırlarının doğru olmadığını söyledi. Pınar, Ülker, SEK vs. gibi büyük firmaların süt alım fiyatları konusunda kendilerine destek verdiğini belirten Varol, Denizli’nin kendi firmalarından olan Aysüt, Biltar ve Hisar Mandıra’nın krizi gerekçe göstererek Denizlili üreticilere bayrak açtığını kaydetti. Varol’un konuşmasının ardından tek tek söz alan firma temsilcileri de toplantının zamansız yapıldığını ve Denizli’nin, Ocak ayı süt fiyatlarını belirleyebilmesi için henüz erken olduğunu dile getirdi.

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Tartışmalı geçen toplantıda, süt üreticilerinin sıkıntıları da konuşuldu. Tarım ve hayvancılık sektörünün hükümet tarafından gözden çıkarıldığına işaret eden Hay-Koop Birlik Başkanı Mehmet Varol, üreticilerin devletten hak ettikleri desteği göremediğinin altını çizdi. Hükümetin hazırladığı destekleme programlarının, daha önce eşi benzeri görülmemiş ve amacına ulaşması mümkün olmayan programlar olduğunu ifade etti.

Toplantının gündeminde kriz de vardı

Bir süredir ülkemizi ve tüm dünyayı kasıp kavuran küresel kriz, süt üreticilerini de büyük ölçüde etkilemiş durumda. Kendilerinin, krizden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini söyleyen Hay-Koop Birlik Başkanı Mehmet Varol, “Birileri meydanlara çıkıp ‘Bu ülkede kriz yok’ diye bağırmaktan başka bir şey yapmıyor” dedi. Krizin, kendilerine ‘teğet geçmediğini’ söyleyen Varol, sözlerine şöyle devam etti: “Başbakanımızın iddialarının aksine çok ciddi bir krizin içerisindeyiz ve süt üreticileri olarak bu krizden çok etkilendik. İktidar ve muhalefet partilerinin milletvekilleriyle görüştük ama muhalefet milletvekillerinin dışında bizimle ilgilenen olmadı. Hükümetin bir an önce bizim sorunlarımıza ilgi göstermesi gerekmektedir”

‘Süt tozu girişi engellensin’

Sektörlerini sıkıntıya sokan bir diğer konunun, hükümetin ülkeye süt tozu girişine izin vermesi olduğunu söyleyen Varol, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemize bol miktarda, bir kısmı Kuzey Irak’tan olmak üzere Avrupa ülkelerinden süt tozu girmektedir. Her ne kadar ilgili bakanlık, süt tozu girişinin yasak olduğunu söylese de bu girişlerin büyük bir bölümü buzağı maması adı altında yapılmaktadır. Konunun uzmanı akademisyenlerden aldığım bir bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum: Ülkemizdeki tüm buzağıların mama ile beslendiğini var sayar isek ülkemiz için yeterli buzağı maması miktarı 12 bin tondur ki buzağıların yalnızca yüzde 10’u mama ile geri kalan yüzde 90’ı ise anne sütüyle beslenmektedir. Ancak tüm bu rakamlara rağmen ülkemize giren buzağı maması miktarı yılda 58 bin tondur. Ülkemizde, çoğu bisküvi ve çikolata sanayinde olmak üzere, bol miktarda süt tozu kullanılmaktadır ve hükümet, buna engel olabilmek için derhal harekete geçmelidir.”

Sektörde yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi için gerekli tedbirlerin alınmaması halinde, süt üreticilerinin ortadan kalkacağına dikkat çeken Mehmet Varol, alınması gereken tedbirleri ise şu şekilde sıraladı: “Hükümet, derhal süt tozu ithalatını kısıtlamalı. Ülkemizde, acilen ‘Ulusal Süt Konseyi’ kurulmalıdır. Ayrıca hükümet, piyasalara müdahale etmeli, bölgeler ve iller arasındaki fiyat farkı ortadan kaldırılmalıdır. Kaliteye verilecek olan primlerle, adaletsizliğin önüne geçilmeli ve üretici ve sanayiciye rahat bir nefes aldırılmalıdır. Geçici bir süre de olsa süt desteği litrede 10 YKR’a çıkarılmalı ve hemen ödenmelidir. Üreticiye acilen yem desteği sağlanmalı ve bu destekler de bir an önce ödenmelidir. Ayrıca süt inekçiliği ve süt üretiminde kullanılan elektrik, yüzde 50 ucuz tarife ile tahsil edilmelidir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı