REKLAMI GEÇ

Sütte kayıt dışılık sorunu

Sütte kayıt dışılık sorunu

Süt, Et ve Gıda Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Yörük, “Türkiye’de üretilen 13 milyon ton sütün yalnızca 3 buçuk milyon tonu kayıt altına alınıyor” dedi.

/ DENİZLİHABER / 22 Mayıs 2009 Cuma, 19:59

Denizli’de 21 Mayıs Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında, Pamukkale Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda konuşan Süt, Et ve Gıda Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Yörük, Türkiye’de üretilen 13 milyon ton sütten yalnızca 3.5 milyon tonluk kısmının kayıt altına alındığını dile getirdi.

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

En önemli sorunlarından birinin, sütün sevilmemesi ve ebeveynlerin süt konusunda yeterli duyarlılığı göstermemesi olduğunu savunan SETBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Yörük, “Son 6 yılda süt ve süt ürünleri başta olmak üzere, hayvancılığa çok ciddi teşvikler verildi. Ama bu teşvikler, 200 baş hayvanı olanlara verildi. 200 baş hayvandan fazla olana verilmedi. Ülkemizin 2015 yılında Tarım Bakanlığı’nın yıllık süt üretim hedefi 25 milyon ton süttür. Bugün Türkiye’de 13 milyon ton süt üretilmektedir ve bu sütün yalnızca 3 buçuk milyon tonu kayıt altındadır. Devletimizin, merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde denetimlerini sıklıkla yapması gerekmektedir. Avrupa’da süt toplama maliyeti yüzde 5 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 20’dir. Bu yüzden Türkiye’de merdiven altı işletmelerin her geçen gün sayıları artıyor. Birileri çıkıp, yoğurttaki protein miktarının 3 olabileceğini söylüyorsa, Bakanlık bunu dikkate alarak denetimlerini sıkı tutmalıdır” diye konuştu.

 

Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever de, Tarım Bakanlığı’nın üretici ve sanayici arasındaki bağı geliştirmek için Ulusal Süt Konseyi’ni kurduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de büyükbaş sığır sayıları son 18 yılda yüzde 30 oranında arttı. Son yıllarda hayvancılığa verilen desteklerle birlikte Türkiye süt üretiminde dünyada 15. sırada yer alıyor. Hayvancılıkta yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız, çok sayıda destek ve teşvik vermiştir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı