REKLAMI GEÇ

ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDEN BUĞDAY UYARISI

ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDEN BUĞDAY UYARISI

Son bir yılda yaşanan olumsuz iklim koşulları ve hastalık sebebiyle Türkiye genelinde buğday verimi ve üretiminin yüzde 20 düzeyinde düştüğü belirtildi.

/ DENİZLİHABER / 16 Ağustos 2010 Pazartesi, 18:43

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür yaptığı yazılı açıklamada, AB, Çin ve Hindistan’dan sonra ABD ile birlikte 60 milyon ton civarında buğday üreten Rusya’da ekili tahıl alanlarının yüzde 25’inin yanmış olmasının dünya tahıl piyasasını arz eksikliği konumuna çekmekten çok uzak olduğunu bildirdi. Gür açıklamasında, “Ancak Türkiye’nin 2009 yılında buğday ithalatının yüzde 58’ini Rusya’dan yapılmış olması, Türkiye’yi tedarik ve ithalat faturası anlamında olumsuz etkileyecektir” dedi.

ÜRETİM AZALDI
Gür, 2009 ve 2010 yılında kaydedilen iklim koşulları, aşırı yağış ve yüksek nemden kaynaklanan özellikle pas, septorya, kök ve kök boğazı çürüklüğü gibi hastalıklar ile süne zararlısının, bunların yanında don, dolu, sel gibi doğal afetlerin Türkiye genelinde buğday verimi ve üretimini yüzde 20 düzeyinde azalttığını söyledi. Gür, üreticinin pas nedeniyle zamanında uyarılmaması ve gerekli mücadelenin yapılamaması nedeniyle ortaya çıkan ekonomik zararın 200 milyon TL düzeyinde olduğunu, en az 2 milyon ton buğday ithaline gidilmesi beklenirken yükselen fiyatlar da Türkiye’nin ithalat faturasının yüzde 50 oranında artıracağını söyledi.

ACİL OLARAK HAREKETE GEÇİLMELİ
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın 4 Temmuz 2010’da yaptığı basın toplantısında, buğdayda yaşanan hastalık ve olası kayıplarla ilgili Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nı uyardığını, hasat sonrası meydana gelebilecek fiyat artışları ve spekülatif hareketlere karşı önlem almaya çağırdığını da vurguladı. Rusya olayıyla birlikte geldikleri noktada konunun yaşamsal bir önem kazandığını anlatan İbrahim Gür, sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlığın, ‘Kriz Türkiye’yi etkilemez’ yönünde açıklamalar yapmak yerine, ülkemiz, tarım sektörü, üreticilerimiz ve tüketicilerimizin zarar görmemesi için acil olarak harekete geçmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, kısa vadede Toprak Mahsulleri Ofisi’nin spekülatif hareketleri önleyip piyasayı regüle edebilecek düzeyde stok oluşturması büyük önem taşımaktadır”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı