REKLAMI GEÇ

“Siyaset, bilimin önüne geçemedi”

“Siyaset, bilimin önüne geçemedi”

YDÜ İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Hüseyin Turan, Rum kesiminin tüm engellemelerine rağmen, YDÜ ve IBM işbirliği ile kurulan İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi ile Dünya bilimine katkıda bulunduklarını belirterek, “Siyaset, bilimin önüne geçemedi” dedi.

/ DENİZLİHABER / 13 Haziran 2009 Cumartesi, 16:57

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), 1988 yılından beri hizmet veren Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ) tanıtım toplantısı, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya, YDÜ İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi-YDÜ TV Haber Koordinatörü Hüseyin Turan, YDÜ İzmir Temsilcisi Celal Tonk ile YDÜ Antalya Temsilcisi Emel Güner katıldı. 1988 yılında, bir bölüm ve 40 öğrenci ile eğitime başlayan Yakındoğu Üniversitesi, 20 yıl gibi kısa sürede, 14 fakültesi ve 65’den fazla bölümü ile 55 değişik ülkeden gelen 17 bin öğrencisine eğitim öğretim hizmeti vermeye başladı. Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA), UNESCO bünyesindeki Dünya Üniversiteler Birliği (IAU) ve İslam Dünyası Üniversiteler Federasyonu’na (FUIW) üye olan YDÜ’nün, 2007-2008 öğretim yılını, sağlık yılı olarak ilan ettiğini belirten YDÜ İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Hüseyin Turan, KKTC’de ilk kez tıp, eczacılık, diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakültesini hizmete açtıklarını söyledi. Yapımı tamamlanan YDÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nin de kısa sürede hizmete gireceğini belirten Turan, süper bilgisayarlardan oluşan İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi’nde gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları ile KKTC’yi Akdeniz çanağında, araştırma üssü hali getireceklerini söyledi.

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Siyasi olarak tanınmayan KKTC’nin, bilimsel çalışmalarıyla dünya ülkelerince tanındığını belirten Turan, “Rum kesiminin tüm engellemelerine rağmen YDÜ ve IBM işbirliği ile İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi kuruldu. YDÜ-IBM İleri Araştırmalar Merkezi, Avrupa Araştırma Alanı (ERA) ve Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) misyonu çerçevesinde, KKTC Araştırma Alanı’nın yaratılmasına öncülük edeceği gibi, bölgede ileri araştırmalar konusunda sinerji yaratabilecek çok ortaklı projelere yönelip, ulusal ve uluslararası düzeylerde, ileri araştırma-geliştirme çalışmalarının yürütülmesi için mükemmel bir ortam sağlamaktadır.  2008 yılında kanser alanında yaptığı araştırmalarla dünya sıralamasında 1. sırada yerini alan İnovasyon ve Bilim Teknolojileri Merkezi’nde, asrın deneyi olarak nitelendirilen `Bing Bang`in sırlarının YDÜ’de çözüleceğini söyleyen Turan, “Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi`nden (CERN), YDÜ`deki süper bilgisayara gelen deney sonuçları, burada bilim adamları tarafından incelendikten sonra, sonuçlarıyla yeniden CERN`e gönderiliyor. YDÜ yaptığı çalışmalarla kendini, tüm dünya ülkelerine kabul ettirmiştir. Siyaset, bilimin önüne geçememiştir” diye konuştu.  

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı