REKLAMI GEÇ

3 ASIRDIR AYAKTA

11 Temmuz 2015 Cumartesi

denizli-cal-carsi-camii-h

ilçe merkezindeki Çarşı Camii, gördüğü onarımlarla ilk yapılışına göre bazı özelliklerini yitirse de 3 bazı bölümleriyle 3 asırdır ayakta kalmayı başaran ibadethanelerimizden.

Yedeks ile Denizli’nin Tarihi Camileri yazı dizimizde bu kez rotamı Çal’a çevirdik. Karşımıza çıkan ilçe merkezindeki ilk camiye de adımımızı attık. Avlusundan içeriye girdiğimizde doğru bir tercih yaptığımızı anladık.

Duvarlarında mermer ve moloz taş, minaresinde tuğla kullanılan Çarşı Camii’nin yapımıyla ilgili tarihlendirme 19’uncu yüzyıl olarak ifade edilse de yerel kaynaklara göre yapılış tarihi 1716. Buna göre ibadethane tam 299 yıldır ayakta.

ic-1

MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Avlu içerisindeki Çarşı Camii’nin çatısı kiremitle kaplı. Kareye yakın dikdörtgen planlı olan yapının kuzeyinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Harimi, güney cephesinde mihrabın sağ ve soluna yerleştirilen 2’şer, batı ve doğu cephelerinde alta 4’er, üstte 3’er pencere aydınlatıyor.

ic-4Camide orijinalliğini yitirmeden günümüze dek ulaşan bölümlerden birisi kadınlar mahfili. Son cemaat yerinin girişindeki iki katlı mahfil, ahşap malzemesiyle yapının en dikkat çeken bölümlerinden birisini oluşturuyor.

 

ic-5

Harimin üzeri ortada büyük bir çapraz tonozla, köşelerde ise dört adet küçük çapraz tonozla örtülüdür. Tonozları harimin ortasındaki ahşap ve orijinal dört ahşap sütun taşıyor.

ic-6

Çarşı Camii’nin orijinalliği korunan kısımlarından birisi de minberi. Sahte kündekari tekniği kullanılan ahşap minber, ince oyma işçiliğiyle de dikkati çekiyor.

ic-2

İbadethanenin mihrabı oldukça sade. Üst tarafında bir kitabe yer alıyor. Yarım ay şeklinde dizayn edilen nişin üst bölümünde ise geometrik süslemeler bulunuyor.

ic-3

Cami ile birlikte inşa edildiği belirtilen minare kuzeybatı köşesinde yer alıyor. Tek şerefeli minarenin yapımında bu bölgede örneklerine sıkça restlanan tuğla malzeme kullanılmış. Çarşı Camii, İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tescili yapılarak koruma altına alınan ibadethanelerden.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı