REKLAMI GEÇ

AHŞAPLA AYAĞA KALKTI

10 Temmuz 2015 Cuma

denizli-okuzbatti-cami-tarihi-cami-h

Merkezefendi’nin Akkonak Mahallesi’ndeki Öküzbattı Mescidi, 2007’de geçirdiği restorasyonla ayağa kaldırılırken, iç mekanda kullanılan ahşap katlamalar yapıya yeni bir görünüm kazandırdı.

Öküzbattı Mescidi, eski ismi Günbattı olan ve şimdilerde Akkonak Mahallesi sınırları içinde kalan bölgede yer alıyor. Mahalle halkı, hemen çaprazında bulunan Günbattı Camii’nde ibadetini yaptığından, burası genelde Kuran kursu hizmetlerinde kullanılıyor.

MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Lozan caddesi üzerinde bahçeli bir alanda bulunan Öküzbattı Mescidi, 2007 yılında onarım gördü. 19’uncu yüzyıl sonunda inşa edilen yapı, düz ahşap tavanla örtülü. Çatı kısmı da kiremitli kaplı.

ic-5

Kare planlı bir yapıda, tavan dıştan kırma çatı ile kaplı. Duvarlarında kısmen moloz taş yer alsa da ağırlıklı olarak kerpiç kullanılmış. Duvarları içten ve dıştan sıvalı ve boyalıdır.

Pencereler ahşap doğramalıdır. Doğu cephesinde 5, kuzey cehpesinde altta 2 ve batı cephesinde üç pencere bulunmaktadır.

ic-1

İç mekanda ahşap bir kadınlar mahfili yer alır. Kadınlar mahfili de kuzey cephesinde birbirine bitişik 3, doğu ve batı cephelerindeki 1’er pencere ile aydınlatılmaktadır.

ic-2

Tavan ve mahfil gibi, ibadethanenin minber ahşap malzemeden yapılmıştır. Minber, yapının güneybatı köşesine yerleştirilmiştir.

ic-3

Öküzbattı Mescidi’nin minaresi de ahşap olup, yapının kuzeybatı cephesinde çatının üzerinden yükselmektedir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

günbattı   -  Bağlantı 10 Temmuz 2015, 11:06

100-150 yıllık Günbattı mahallesini, 20-30 yıllık akkonak mahallesine bağladılar… bir de tarihten, geçmişten, değerlerden bahsediyorlar..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı