REKLAMI GEÇ

BU CAMİ DENİZLİ’DEKİ AZ SAYIDAKİ OSMANLI ESERLERİNDEN

25 Haziran 2015 Perşembe

denizli-tarihi-camileri-kayalık-cami-h

Pamukkale’nin 15 Mayıs Mahallesi’nde yanından geçen Kayalık Camisi, Denizli’nin tarihi camilerindendir. Bu ibadethaneyi tarihi kılan, yapılış tarihi kadar; Denizlililerin Milli Mücadele’ye katılmasınic-7a sağlayan kıvılcımın buradan çakılmış olmasıdır.

Kayalık Camisi, bir dönem aynı adı taşıyan mahallenin sınırları içindeydi. Bu mahallenin ismi artık Milli Mücadele Yürüyüşü’nün başlatıldığı gün olan 15 Mayıs. Caminin yanından geçen caddenin ismi ise Kayalık olarak kaldı.

Yedeks ile Denizli’nin tarihi camileri gezimizde bugünkü rotamız, 15 Mayıs 1919’da “Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi, üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz” diyen Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin, bir direnişin fitilinin ateşlendiği yer olan 15 Mayıs Mahallesi. Tanıtacağımız ibadethane ise Kayalık Camisi.

ic-4

CAMİYİ KİM YAPTIRDI?
Denizli İl Merkezi, 15 Mayıs Mahallesi’nde yer alan caminin kimin tarafından ve hangi tarihte inşa edildiği kesin olarak bilinmemektedir. Bir anlatıma göre, 622 yıl önce Karasungur İzzettin Keykavus tarafından yaptırılmış. Daha sonra çeşitli sebeplerden dolayı birkaç kez yıkılan ibadethanenin, bir dönem medrese olarak kullanıldığı da ifade edilmektedir. Camide yer alan bir kitabeden derlenen bilgide, yapının Çakırzade Hacı Ahmet Ağa ve oğlu Osman Ağa tarafından Hicri 1210 – Miladi 1795-1796 tarihinde tamir ettirildiği belirtiliyor.

ic-5

ORİJİNALLİĞİ BÜYÜK ÖLÇÜDE KORUNDU
Denizli’de Osmanlı döneminden günümüze ulaşan az sayıdaki yapılardan olan Kayalık Camisi, dikdörtgen planlıdır. Caminin kuzey cephesinde, sütunların taşıdığı yuvarlak kemerli son cemaat yeri bulunmaktadır. Koridorların üzeri mahfil olarak düzenlenmiştir. Girişin iki yanına yerleştirilen dönerli ahşap merdivenlerle mahfile çıkılmaktadır.

ic-3

Harimin orta kısmı yüksek kasnaklı kubbeyle örtülüdür. Harimin kuzey ve batı taraflaic-8rında ahşap mahveli, güney tarafında niş halinde mihrabı ve güneybatı tarafında ahşap minberi bulunmaktadır. Caminin iç mekanındaki mihrap, kubbe kasnağı ve kemerlerde soyut bitkisel süslemeler görülmektedir.

İbadethanenin ön cephede simetrik yerleştirilmiş pencereleri at nalı kemerlidir. Yine burada iç bölümdekine göre hayli küçük sayılabilecek niş halinde bir mihrap yer almaktadır.

Kuzeydeki çift kanatlı ahşap giriş kapısı üzerindeki kabartma şeklindeki süslemeler ve kemeriyle dikkati çekmektedir.

ic-6

Kuzeybatı köşede, kare kaide üzerinde yükselen silindirik gövdeli, tek şerefeli, kısa petek ve konik külahtan oluşan bir minare yer almaktadır.

Kayalık Camisi, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 30.04.2010 tarih ve 2843 sayılı kararıyla tescil edilmiş ve korumaya alınmıştır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Selim   -  Bağlantı 25 Haziran 2015, 14:13

dernek başkanı tarafından kilidine yapıştırıcı dökülerek girişi engellenen,klima ve bilimum cihazlar rastgele duvarlarına takılıp sökülen cami değilmi burası.Diyanet inşallah bu camiye sahip çıkmıştırda bilinçsiz insanların denetiminden kurtarmıştır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı