REKLAMI GEÇ

Bu camide Kabe, cennet ve cehennem tasvirleri var

23 Haziran 2015 Salı

denizli-yukari-akköy-cami-h

Pamukkale’nin Akköy Mahallesi’ndeki Yukarı Camii, harim bölümünün kubbe ve duvarlardaki kalem işlemeleriyle zengin bir görselliği gözler önüne seriyor. Harimdeki Kabe, cennet ve cehennem tasvirleri dehemen dikkati çekiyor.

Yedeks ile Denizli’nin tarihi camileri gezimizde bu kez durağımız Pamukkale’nin Akköy Mahallesi. Süsleme ve mimari özelliklerinden yola çıkılarak batılılaşma sürecinde (18.-19. yy.) inşa edildiği öngörülen Yukarı Camii, günümüzde ibadete kapalı. Ancak, içindeki ahşap ve kalem işi süslemeler nedeniyle ilgi odağı durumunda. Öyle ki, yabancı ziyaretçiler bile bu süslemeleri görmek için camiye geliyor.

ic-7

CAMİNİN MİMARİSİYLE İLGİLİ BİLGİLER
Caminin yapımında dikdörtgen plan tipi uygulanmış. Yapınıntemelinde malzeme olarak taş, duvar bölümlerinde ise kerpiç malzeme kullanılmış olup, üzeri sıvalıdır. Kırma çatısı Marsilya tipi kiremitle kaplı.Son cemaat yerinin doğu tarafındaki minare camiye sonradan eklenmiş.

ic-4

Harimin (1) kuzey tarafına iki katlı ahşap mahfil yerleştirilmiş. Harimin güneybatı köşesinde ahşap minber (2) yer almaktadır. Daha önce minber mihrabın sağ tarafında bulunduğu halde, sonradan ahşap tavana atılan ahşap destek direklerine engel teşkil ettiğinden bugünkü yerine taşınmış. İbadethanenin aydınlatması ise, harimin doğu, batı ve güney cephesinde, altta büyük, üstte küçük ikişer pencereyle sağlanmakta.

ic-6

Caminin kuzey cephesinde, sonradan kapalı hale getirilen son cemaat yeri dışa açılmakta ve altı adet ahşap direkle taşınmaktadır.

ic-1

Harimdeki mihrap nişi (3),iç içe iki kemerle derinleştirilmiş. Mihrabın iki tarafı sütuncelerle sınırlandırılmış olup, içi çiçek ve kandil motifi ile süslenmiş.

İbadethanenin güney, doğu ve batı duvarlarındaki kalem işi süslemeler, iki pano halinde dizayn edilmiş şekilde iç cepheyi kaplıyor. Burada bir sıra çiçek demeti motifi, bant halinde bütün cepheyi çevrelemekte. Harimin duvarlarını süsleyen panolar ve kubbe içi harimin kuzey cephesindeki mahfil (4) altındaki duvarlar, tamamen bitkisel motifler ve bunun yanında cami, terazi ve kandil tasvirleri ile bezeli.

ic10

Harimin güney, doğu ve batı duvarlarında içi yazılı madalyonlar bulunmaktadır. Güney duvarındaki pano içindeki madalyonlarda, soldan sağa Allah, Muhammed, Ebubekir; doğu duvarındaki madalyonlarda Ömer, Osman, Ali; batı duvarındaki süsleme panolarının içindeki madalyonlarda ise Hasan, Hüseyin, Bilali Habeş-i’nin adları yer alıyor.

ic-5

Caminin orta bölümü gizli kubbeyle örtülmüştür. Dört ahşap direkle desteklenen tavandaki kubbede, süsleme sanatının güzel bir örneği dizayn edilmiş. Çiçek motiflerine yer verilen kalem işi süslemeler, deforme olmadan günümüze kadar ulaşmış. Kubbe içinde 5. ayın 14’ü 1327, Cemaüzevvel Mayıs 1 yazısı yer almakta. Bu da caminin 18 ya da 19. Yüzyılda inşa edildiği şeklinde yorumlanıyor.

Harimin tavanında, minberinde, kapısında, mahfilinde zengin oyma ahşap işçiliğininin örnekleri de görülüyor.

ic-9

DUVARDAKİ TASVİRLER
Bu arada, harim bölümünde dikkati çeken bir başka detay ise günah ve sevapların tartıldığı terazi ile cehennem, cennete çıkan merdiven ve kabe tasvirleri. Doğu duvarındaki bu tasvirler, camiyi ziyarete gelen yabancı turistlerin de gözünden kaçmıyor.

1-Harim : Namaz kılınan bölüm.
2-Minber: Camilerde hutbe okunan merdivenli, yüksekçe yer.
3-Niş : Duvar içinde bırakılan oyuk
4-Mahfil : Parmaklıklarla çevrili bölüm.
5-Mihrap: İmamın namaz kıldırırken durduğu yer.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı