REKLAMI GEÇ

Bu caminin girişinde mezar mı vardı?

20 Haziran 2015 Cumartesi

denizli-tavas-carsi-camii-h

Tavas, Osmanlı döneminin son yıllarında yapılan camilerin en fazla olduğu ilçelerimizden. İlçe merkezi ve çeşitli mahallelerde koruma altına alınan 15 cami bulunuyor. Bunlardan birisi olan Çarşı Camisi, iç mekandaki mimarisiyle, bir de avluya girişteki mezar taşıyla dikkati çekiyor.

ic-3

Orta Mahalle Basmacılar Sokak’ta bulunan Çarşı Camisi, ilçeye yayılan Osmanlı dönemi ve Cumhuriyeic-8tin ilk yıllarında yapılan camilerle kıyaslandığında hayli şanslı. Restore edilerek ibadete açık tutulan cami, ilçeye gelenlerin mutla gördüğü yerlerden biri olma özelliğini sürdürüyor.

AVLUYA GİRİŞTEKİ MEZAR TAŞI
Çarşı Camisi’ne girerken avlu kapısının yanındaki mezar taşı ilk dikkati çekenlerden oluyor. Çevresi incelendiğinde bir mezar görülmüyor. Zaten mezar taşının kime ait olduğu konusunda da bir bilgi yok. Yaşlılar, büyüklerinden duyduklarını bize “Camiyi yapan ustanın mezarı var diyen de oldu, minareyi yapan ustaya ait bir mezar taşı diyen de” ifadeleriyle aktardı.

ic-2

CAMİYLE İLGİLİ BİLGİLER
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla koruma altına alınan Çarşı Camisi’nin güney ve batı cepheleri sokağa, doğu ve kuzey cepheleri ise avluya bakıyor. Camiye, kuzey cephe ortasındaki yarım daire kesitli muhrabiyenin iki yanında yer alan iki dikdörtgen kapıdan giriliyor. Kareye yakın dikdörtgen planlı iç mekan, göbekli ahşap bir tavan ile örtülü.

ic-6

Cephelere iki sıra halinde açılan pencerelerden alt sıradakiler yuvarlak kemerli, üst sıradakiler dikdörtgen şeklinde dizayn edilmiş. Kuzeyde sepet kulplu kemerlerle birbirine bağlanan dokuz ahşap sütunun taşıdığı kadınlar mahfili yer alıyor.

ic-4

Caminin iç bölümünde gezerken, güney duvarı ortasında yer alan yarım daire nişli mihrabın tepeliğine işlenmiş bitkisel kabartma motifler göze çarpıyor.

ic-1

Kuzeybatı köşede yer alan kare kaideli, silindirik gövdeli taş minarenin kapısı üzerinde üç satırlık bir kitabe var. Taş kitabedetarih olarak 1277 H. (1860 M.) yazıyor.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı